Έκθεση «Αντικρουόμενες ανάγκες και αντίπαλη μοναξιά» / Χρυσάνθη Τσαϊρίδου

Η Χρυσάνθη Τσαϊρίδου είναι νηπιαγωγός της ειδικής αγωγής και τα τελευταία δύο χρόνια ζει κι εργάζεται στη Σύρο. Με το νησί τη συνδέει μια σχέση αγάπης που κρατάει πολλά χρόνια και το επέλεξε για να εκθέσει για πρώτη φορά τα έργα της, στο Πνευματικό κέντρο Άνω Σύρου.

Ο τίτλος της έκθεσής της,«Αντικρουόμενες ανάγκες και αντίπαλη μοναξιά» αναφέρεται στις σχέσεις των ανθρώπων και στα συναισθήματα που βιώνουμε μέσα σε αυτές. Όπως μας λέει η ίδια, δεν είναι δική της έμπνευσης αλλά ένα δάνειο από μια συζήτηση που είχε με κάποιον φίλο της για τις σχέσεις των ανθρώπων, τα θέλω και τα πρέπει. Ταυτίστηκε με την κουβέντα αυτήν ενώ ταίριαξε χρονικά με την περίοδο κατά την οποία δημιουργούσε τα έργα της.

Πιστεύει πως η ελευθερία προϋποθέτει μοναξιά κι εκεί έρχονται και οι αντικρουόμενες ανάγκες. “Η μοναξιά είναι σαν ένα παιχνίδι που τα πρόσωπα είναι άλλες φορές συμπαίκτες και άλλες φορές αντίπαλοι”, μας λέει. “Είτε που θα τα καταφέρουν και θα  είναι μαζί, είτε θα χάσουν τα πάντα, μια για πάντα”.

Ζωγραφίζει έναν χρόνο περίπου και η έμπνευση έρχεται από οποιαδήποτε κατάσταση ή γεγονός που συμβαίνει γύρω της, την επηρεάζει και μέσα από τη ζωγραφική εκφράζει το συναίσθημά της κι εκτονώνεται.  Αν εστιάσει κανείς στα σχέδιά της, είναι εύκολο να καταλάβει την ένταση αυτού του συναισθήματος κι ενδεχομένως  να ταυτιστεί.

Το ζωγραφικό της ύφος είναι πολύ συγκεκριμένο. Δουλεύει πάντα με πενάκι και σπάνια χρησιμοποιεί χρώμα.  Όλα τα έργα είναι σχεδιασμένα με το χέρι χωρίς τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας. Χαρακτηρίζονται από σουρεαλιστικά στοιχεία κι επικεντρώνονται στα διλήμματα της καθημερινότητας, όπως μας λέει. Ίσως μοιάζουν υπερβολικά, ακόμα και παράλογα. Γενικά, υπάρχει μια αποδέσμευση από κάθε μορφή λογικής, μια απελευθέρωση της σκέψης και της φαντασίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια και στην παρουσίαση της έκθεσης: “Μοναδική πηγή έμπνευσης, οι φυσιολογικές εκφάνσεις του ανθρώπινου ψυχισμού. Αγάπη, λύπη, θυμός, μίσος, φόβος, άγχος, αποστροφή είναι βασικά συναισθήματα που κυριαρχούν στα έργα μου. Μέσα από τις γραμμές το μαύρο χρώμα και την προοπτική, δημιουργώ χώρους, φιγούρες και καταστάσεις, παράγοντας παράλογους και αμφίθυμους χαρακτήρες, διφορούμενες και σουρεαλιστικές ατμόσφαιρες, με προσωπική και φρέσκια προσέγγιση. Δεν χρησιμοποιώ κείμενο στα έργα μου, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να αφήνω στον θεατή να δημιουργήσει τα δικά του νοήματα, καταφέρνοντας έτσι να ξεπεράσει την εικονογραφική περιγραφή και την αφηγηματική αναπαράσταση του εικονογραφικού στοιχείου του έργου”

Πληροφορίες έκθεσης:

Πνευματικό κέντρο Άνω Σύρου

Τρίτη 23 Αυγούστου – Δευτέρα 29 Αυγούστου

Καθημερινά 11.00 -13.00 & 18.00 – 00.00