Επίσημη έναρξη σε οσκαρικό κλίμα

H ταινία της επίσημη έναρξης του φεστιβάλ, Flee (DK/NO/FR, 90’), είναι η αληθινή ιστορία φυγής του Amin Nawabi (όπως ονομάζεται στην ταινία) από το Αφγανιστάν σε μικρή ηλικία, για ένα ομηρικό ταξίδι προς την ελευθερία. Ο Amin, ο οποίος τώρα είναι 36 ετών, κάτοικος  Δανίας, ακαδημαϊκός και έτοιμος να παντρευτεί τον επί χρόνια σύντροφό του Kasper, έρχεται αντιμέτωπος για πρώτη φορά με ένα επώδυνο μυστικό που κρατούσε κρυφό για 20 χρόνια, το οποίο απειλεί να τινάξει στον αέρα τη ζωή που έφτιαξε για τον ίδιο και τον μέλλοντα σύζυγό του. Μέσα από το ανιμέισον, ο Amin αφηγείται στον σκηνοθέτη Jonas Poher Rasmussen την ιστορία του απίστευτου ταξιδιού του ως προσφυγάκι από το Αφγανιστάν. Μια ιστορία που έχει ομοιότητες με πολλών άλλων προσφύγων που κατάφεραν να αποκτήσουν μια καινούργια ζωή αλλά που κουβαλούν πάντα μαζί τους το τραύμα. Η ταινία έχει τη μορφή ντοκιμαντέρ και η αφήγηση διανθίζεται με animated σκηνές από το παρελθόν του Amin καθώς και αρχειακό υλικό.

Η Δανάη Κατωπόδη, διευθύντρια παραγωγής της ταινίας, λίγο πριν την επίσημη προβολή στο φεστιβάλ, είπε στην “Κοινή Γνώμη” για το Flee και τη διαδικασία παραγωγής της ταινίας: “Η θεματολογία του ανιμέισον είναι συνήθως fictional και όχι ντοκιμαντέρ. Το animation documentary είναι ένα είδος που δεν βλέπουμε συχνά. Ξεκινώντας την ταινία, υπήρχε ένα βασικό υλικό, αυτό που λέμε live action,  το οποίο ήταν γυρισμένο με κάμερα. Ο σκηνοθέτης είχε τραβήξει με κάμερα όλες τις συζητήσεις που είχε κάνει με τον φίλο του, τον κεντρικό χαρακτήρα της ταινίας, και πάνω σε αυτές τις διηγήσεις χτίστηκε το σενάριο. Σαν διαδικασία, στη συνέχεια, δεν έχει κάποια άλλη διαφορά από τα animation, εκτός από το ότι πρέπει να γίνει μία πολύ καλή έρευνα στην αρχή ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, στο Flee, αυτή η έρευνα αφορούσε κυρίως στις τοποθεσίες και στο ενδυματολογικό κομμάτι. Θέλαμε να είναι πειστικά όσον αφορά την εποχή που διαδραματίζεται”.

Η ταινία γράφει οσκαρική επιτυχία καθώς είναι η πρώτη ταινία που διεκδικεί τρία βραβεία Όσκαρ στις κατηγορίες “Καλύτερου ντοκιμαντέρ”, “Καλύτερης διεθνούς ταινίας”, και “Καλύτερης ταινίας animation”. Έχει κερδίσει επίσης το μεγάλο βραβείο Επιτροπής στο Sundance Film Festival, το βραβείο καλύτερης ταινίας ανιμέισον στο φεστιβάλ Annecy, βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ και ταινίας ανιμέισον στα Ευρωπαϊκά Βραβεία και έχει λάβει διακρίσεις σε πολλές ακόμα διοργανώσεις, μέσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η διάκριση για την πρωτότυπη μουσική του βραβευμένου Σουηδού συνθέτη Uno Helmersson, η οποία ακούγεται στην ταινία. Ακόμα, μέσα στο 2022 κέρδισε 2 υποψηφιότητες για βραβείο BAFTA για τα  Annie Awards αλλά και για Χρυσή Σφαίρα. Σχετικά με αυτήν την τεράστια επιτυχία που έχει ήδη σημειώσει η ταινία, η Δανάη Κατωπόδη ανέφερε: “Εγώ ήλπιζα και πίστευα ότι θα πάει καλά  γιατί είναι μια πολύ ωραία ταινία που καταπιάνεται με ένα πολύ σημαντικό θέμα, μία ανθρώπινη προσωπική ιστορία  που μπορεί να αγγίξει τον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Η πειστικότητα και ο τρόπος με τον οποίο αποδόθηκε το θέμα, πιστεύω ότι ήταν αυτό που οδήγησε στην αναγνώριση. Χαίρομαι πάρα πολύ που συμμετέχουμε στο Αnimasyros και που θα παρουσιάσουμε την ταινία στο ελληνικό κοινό και ανυπομονώ να δω τις αντιδράσεις”.