Τραγουδώντας τη μεγάλη οθόνη με την Ορχήστρα των Κυκλάδων

Συνέντευξη με τον συνθέτη και μαέστρο της ορχήστρας, Νίκο Κυπουργό

Η Ορχήστρα των Κυκλάδων, μετά από 3 χρόνια απουσίας λόγω των περιορισμών της πανδημίας, επανέρχεται στο θέατρο Απόλλων και μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στον κόσμο του κινηματογράφου. Στη συναυλία με θέμα «Τραγουδώντας τη Μεγάλη Οθόνη» ένα σύνολο 25 μουσικών – τραγουδιστών, θα μας θυμίσει μελωδίες και τραγούδια από αξέχαστες ταινίες του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου. Οι μουσικές των Nino Rota, Ennio Morricone, Henry Mancini, Goran Bregović, Victor Young, αλλά και δικών μας δημιουργών, όπως του Μίκη Θεοδωράκη,του Μάνου Χατζιδάκι, του Διονύση Σαββόπουλου, της Ελένης Καραΐνδρου και άλλων γνωστών και αγαπημένων συνθετών, θα μας χαρίσουν ένα ξεχωριστό φθινοπωρινό βράδυ.

Μουσική και θεάματα

Ο Νίκος Κυπουργός είναι από τους δημιουργούς με μακρά ιστορία στη σύνθεση μουσικής για το θέατρο και τον κινηματογράφο, έχοντας στο βιογραφικό του αμέτρητες και σπουδαίες συνεργασίες. Με αφορμή τη συναυλία “Τραγουδώντας τη Μεγάλη Οθόνη” μας μιλάει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας συνθέτης καλούμενος να γράψει μουσική για το θέατρο, τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη:

“Πρέπει κατ’ αρχάς να χαίρεσαι να μεταμορφώνεσαι, να αλλάζεις πρόσωπα προσεγγίζοντας ένα διαφορετικό κάθε φορά έργο, αλλά και να προσαρμόζεσαι στη ματιά του σκηνοθέτη πάνω σ’ αυτό. Σε αντίθεση με τον μοναχικό δημιουργό, ας πούμε έναν ποιητή ή έναν ζωγράφο που αναμετράται με τη λευκή σελίδα ή τον λευκό καμβά, ο συνθέτης μουσικής θεάτρου και κινηματογράφου, κινητοποιείται από την παραγγελία. Το έργο, ο συγγραφέας, ο σκηνοθέτης, όλα όσα καλείσαι να υπηρετήσεις, θέτουν όρια συγκεκριμένα. Προσωπικά, τα όρια αυτά μου λύνουν τα χέρια. Όταν γράφεις κατά παραγγελίαν, δεν είσαι λιγότερο ο εαυτός σου. Αντίθετα, μέσα από την παραγγελία ανακαλύπτεις συχνά κόσμους που περιέχεις και που, χωρίς αυτήν, δεν θα είχες την ευκαιρία να εξερευνήσεις”.

Η αλλαγή του καλλιτεχνικού τοπίου

Όντας ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες δημιουργούς που έχει συνεργαστεί με τα “ιερά τέρατα” της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής και ως ένας δημιουργός που δοκιμάστηκε σε αρκετά πεδία και που δεν φοβήθηκε να πειραματιστεί μουσικά, είναι ίσως ένας από τους καταλληλότερους ανθρώπους για να τοποθετηθεί επί της επικρατούσας άποψης που λέει πως δεν γράφονται πια αριστουργήματα στη μουσική και πως η Ελλάδα γίνεται φτωχότερη καλλιτεχνικά όσο περνούν τα χρόνια:

“Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες δεκαετίες, ελάχιστα ανανεώθηκε η μουσική, τόσο η λεγόμενη σοβαρή και η πειραματική όσο και η δημοφιλής. Το μουσικό τοπίο μοιάζει συγκεχυμένο, όπως και η εποχή μας την οποία αντικατοπτρίζει. Ζούμε μία μεταβατική περίοδο, φορτισμένη και απρόβλεπτη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Σήμερα δεν είναι η εποχή των λίγων “μεγάλων ονομάτων” αλλά των πολλών και διαφορετικών τάσεων και προτάσεων. Νέα παιδιά ψάχνουν σε διαφορετικούς χώρους και με διαφορετικά μέσα, συχνά συναντούνται και αλληλεπιδρούν, και είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η ζύμωση θα έχει σίγουρα καλά αποτελέσματα”

Η Ορχήστρα των Κυκλάδων

Η συνεργασία του με την Ορχήστρα των Κυκλάδων, αποτελεί εδώ και χρόνια ένα αξιοσημείωτο γεγονός για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Σύρου, γράφοντας ιστορία και δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς νέους - και όχι μόνο- ανθρώπους της Σύρου να εκφραστούν και να αναδείξουν το ταλέντο τους:

“Είναι από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής μου. Η ορχήστρα είναι μια παρέα φίλων και συγχρόνως ένα καλοσυντονισμένο σύνολο, με το οποίο μοιραζόμαστε ακριβές μουσικές στιγμές και ωραία ταξίδια σε διαφορετικούς μουσικούς κόσμους. Η συνεργασία μας με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και τόσοι άλλοι, όχι μόνο μας έφερε σε επαφή με ένα ευρύτερο κοινό, αλλά και μας βοήθησε να εξελιχθούμε πολύ μέσα στα δέκα χρόνια της πορείας μας. Χαίρομαι επίσης γιατί ανανεωνόμαστε και προστίθενται στην ορχήστρα νέα μέλη, μουσικοί και τραγουδιστές, όπως θα δείτε στη συναυλία της Κυριακής”.

Να συνεχίσουμε να στοχεύουμε ψηλά”

Ανήσυχος καλλιτεχνικά και αεικίνητος σαν άνθρωπος, ο Νίκος Κυπουργός, δεν σταματά να δημιουργεί και να σχεδιάζει τα επόμενα βήματα, προωθώντας πάντα καινούργιες ιδέες και δίνοντας χώρο και βήμα σε νέους ανθρώπους:

“Προσωπικά, γράφω αυτόν τον καιρό μουσική για κάποιες θεατρικές παραστάσεις και ταινίες, ενώ έργα μου που θα παιχτούν στην Αθήνα, στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στη Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μουσικής. Όσο για την Ορχήστρα των Κυκλάδων, έχουμε μία συναυλία στη Ρόδο τον επόμενο μήνα, με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Παράλληλα, ετοιμάζουμε για του χρόνου, μία συναυλία με τραγούδια Συριανών δημιουργών η οποία θα συνοδεύεται και από την έκδοση ενός CD. Είναι πολλοί και ταλαντούχοι κι αξίζει να τους γνωρίσουμε καλύτερα, εντός και εκτός Σύρου. Σχεδιάζουμε επίσης ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή παιδιών από όλα τα δημοτικά σχολεία του νησιού, που το βαφτίσαμε “Όλη η Σύρος ένα Μουσικό Σχολείο”. Είναι σχέδια φιλόδοξα και απαιτητικά, αλλά πιστεύω ότι η συνέχιση της ορχήστρας μας έχει νόημα μόνο αν, παρά τις δυσκολίες, συνεχίζουμε να στοχεύουμε ψηλά”.

 

Πληροφορίες παράστασης:

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2022 στις 20.00, θέατρο Απόλλων

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Κυπουργός

Συμμετέχει η Παιδική – Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων.

Τιμές εισιτηρίων: 13 και 10 ευρώ (μειωμένο).

Έκδοση εισιτηρίων ηλεκτρονικά μέσω του ticketservices καθώς και από το ταμείο του θεάτρου.