Το ΓΕΛ Πάρου τίμησε την επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, το Γενικό Λύκειο Πάρου, διοργάνωσε ένα διήμερο εκδηλώσεων στις 26 & 27 Σεπτεμβρίου, με καλεσμένες την ηθοποιό και συγγραφέα , Μιμή Ντενίση καθώς και την πρόεδρο του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, Έφη Μαυροπούλου.

Κατά την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση: «Να θυμάσαι μην ξεχνάς…». Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια του ΓΕΛ. Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου, η οποία, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο του ναυαγίου του Σάμινα που συνέπεσε ημερολογιακά με τις εκδηλώσεις για τη Μικρασιατική καταστροφή, ζήτησε να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του ναυαγίου. Ακολούθησαν η ρίψη πυροτεχνημάτων και τα αποκαλυπτήρια της τοιχογραφίας για τη Μικρασιατική καταστροφή που φιλοτέχνησε ο Ιωάννης Περράκης, φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών.

Αμέσως μετά, απηύθυναν χαιρετισμό η κα. Ντενίση και η κα. Μαυροπούλου και ξεκίνησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης το οποίο περιλάμβανε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες προσφύγων που βίωσαν τον διωγμό και τη σκληρή προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα καθώς επίσης και αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα που αναφέρονταν στη ζωή στην Σμύρνη πριν την καταστροφή, τα οποία διάβασαν μαθητές και μαθήτριες του σχολείου. Οι εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας έκλεισαν με τραγούδια της Σμύρνης από τη χορωδία του ωδείου «Μυθωδία» και παραδοσιακούς μικρασιατικούς χορούς.

Τη δεύτερη ημέρα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΓΕΛ Πάρου «Γιάγκος Αργυρόπουλος», έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της Μιμής Ντενίση «Σμύρνη μου αγαπημένη»την οποία ανέλαβε η Διευθύντρια του ΓΕΛ και φιλόλογος, Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου, ενώ παρουσιάστηκαν δραματοποιημένα αποσπάσματα του βιβλίου από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.