Γνωρίζοντας τους καλλιτέχνες της Σύρου

Η Hermoupolis Heritage διοργανώνει μια νέα σειρά δράσεων με τίτλο "A Syra Τέχνης Άνθρωποι" προκειμένου να γνωρίσουμε καλύτερα τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν και δημιουργούν στη Σύρο. Η πρώτη συνάντηση της δράσης αφορούσε στη γνωριμία με τον κοσμοπολίτη Έλληνα ζωγράφο Χρήστο Μοσκοφίδη ενώ η δεύτερη, με τον Συριανό συγγραφέα και ζωγράφο, Κώστα Βαρβέρη. Τον συντονισμό των δράσεων έχει αναλάβει η Αγνή Ρούσσου, μέλος της ομάδας της Hermoupolis Heritage, η οποία μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την εν λόγω πρωτοβουλία.

Όπως εξηγεί η κα. Ρούσσου, λόγω των σπουδών της στις καλές τέχνες και στο curating, την ενδιέφερε πάντα το πώς προκύπτει ένα έργο και ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει ένας καλλιτέχνης. Εμπνεόμενοι από κάποια διάσημα εργαστήρια που είναι επισκέψιμα στο κοινό, όπως της Φρίντα Κάλο, της Barbara Hepworth, του Πολ Σεζάν, του Κλωντ Μονέ, του Ογκίστ Ροντέν κ.α. αποφάσισαν μαζί με τον Δημήτρη Σταυρακόπουλο της Hermoupolis Heritage, να προωθήσουν κάτι ανάλογο και στη Σύρο, αναδεικνύοντας τους καλλιτέχνες που είτε είναι Συριανοί, είτε επέλεξαν τη Σύρο για να ζήσουν και να δημιουργήσουν και που ίσως δεν δίνεται συχνά η ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσουν τη δουλειά τους. 

Οι ομάδες επισκέπτονται τους χώρους των καλλιτεχνών, ξεναγούνται, βλέπουν τα έργα τους, τις σημειώσεις τους, τα σκίτσα τους, τις συλλογές τους, συζητούν για τέχνη και γνωρίζουν σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο τους δημιουργούς μέσα από ιστορίες και βιώματα που οι ίδιοι διηγούνται. Ενίοτε, ενδέχεται να προκύψουν και ευχάριστες εκπλήξεις όπως συνέβη στην επίσκεψη στο εργαστήριο του κ. Βαρβέρη ο οποίος, εκτός προγράμματος, έβγαλε τα υλικά του και ζωγράφισε έναν πίνακα από το μηδέν ενώ όλοι, όπως μας περιγράφει η συντονίστρια της δράσης, παρακολουθούσαν σιωπηλοί και γοητευμένοι. Στο τέλος των ξεναγήσεων, οι συμμετέχοντες κάθονται μαζί με τους καλλιτέχνες, απολαμβάνοντας κάποιο κέρασμα για το οποίο έχει φροντίσει η Hermoupolis Heritage και συζητούν για τη συγκεκριμένη εμπειρία. “Αυτή η αλληλεπίδραση και η έκθεση του καλλιτέχνη, δημιουργεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και μία σύνδεση, η οποία νομίζω πως δεν αφορά μόνο ένα εξειδικευμένο κοινό. Είμαστε ευγνώμονες που μας ανοίγουν τους προσωπικούς τους χώρους και παρατηρώ ότι όλοι φεύγουν με ένα χαμόγελο, σαν να νιώθουν ότι απέκτησαν έναν καινούργιο φίλο” λέει η Αγνή Ρούσσου.

Η oμάδα της Hermoupolis Heritage, προγραμματίζει ένα κύκλο ανάλογων δράσεων που θα ανακοινώνονται μέσω mail, κοινωνικών δικτύων και ΜΜΕ, ώστε να δηλώνει συμμετοχή όποιος το επιθυμεί. Λόγω των περιορισμένων θέσεων, η επιλογή θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας. “Είναι κάτι πολύ προσωπικό το να σου ανοίγει ένας καλλιτέχνης το σπίτι και το εργαστήριό του και γι’ αυτό επιλέξαμε οι ομάδες που επισκέπτονται τους δημιουργούς να είναι ολιγάριθμες, μεταξύ 12-15 ατόμων”, διευκρινίζει η κα. Ρούσσου.