Ακόμα μία διάκριση για το συριανό λουκούμι

Τα “Βραβεία Ποιότητας” του περιοδικού Γαστρονόμος τίμησαν το τοπικό προϊόν της Σύρου και τους Συριανούς λουκουμοποιούς
  • Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:17

Τα «Βραβεία Ποιότητας» του “Γαστρονόμου” απονέμονται κάθε χρόνο σε Έλληνες παραγωγούς τροφίμων, εμπόρους, επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού κλάδου, μάγειρες και εστιάτορες οι οποίοι καταφέρνουν να  ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους  αλλά και το ήθος με το οποίο αντιμετωπίζουν τα προϊόντα τους και τους καταναλωτές.

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, το περιοδικό γιόρτασε τα “15α Βραβεία Ποιότητας” με μία μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά εκτός Αθηνών, στη Θεσσαλονίκη ( η πρώτη ελληνική πόλη που εντάχθηκε στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco), στην εμβληματική Αγορά Μοδιάνο.

Το “Ειδικό βραβείο” του 2022

Φέτος, στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, οι διοργανωτές αποφάσισαν να αφιερώσουν τα βραβεία τους στον Μικρασιατικό ελληνισμό και να τιμήσουν παραγωγούς και επιχειρήσεις Μικρασιατών που δραστηριοποιούνται σε όλο τον ελλαδικό χώρο, συντηρώντας και προωθώντας τη μεγάλη μικρασιατική κληρονομιά. Μεταξύ αυτών βρέθηκαν οι Συριανοί λουκουμοποιοί, οι οποίοι έλαβαν το ειδικό βραβείο της εκδήλωσης.

Τη βράβευση  και απονομή ανέλαβε η κα. Βασιλική Αδαμίδου, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά πως τα λουκούμια της Σύρου δεν νοστιμίζουν μόνο τα καλντερίμια του νησιού αλλά ταξιδεύουν τις Κυκλάδες και την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου, δίνοντας συγχαρητήρια στις έξι λουκουμοποιίες της Σύρου που έχουν καταφέρει και παραμένουν πρεσβευτές της εθνικής γεύσης καθώς και πρωτεργάτες της πολιτιστικής παρακαταθήκης της χώρας.

Μεταξύ των υπόλοιπων βραβείων που δόθηκαν ήταν τα βραβεία παραγωγής αλλαντικών, παραγωγής αποστάγματος, παραγωγής μελιού, καταστήματος, καινοτομίας, ζαχαροπλαστείου, παραγωγής χαλβά και ένα τιμητικό βραβείο που απονεμήθηκε στην Πολίτισσα ερευνήτρια και συγγραφέα, Σούλα Μπόζη.

Μία μεγάλη τιμή για το νησί

Ο κ. Γιάννης Βαμβακούσης, της βιοτεχνίας λουκουμιών “Κορρές”, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” για την τιμητική αυτή διάκριση, δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την εκδήλωση και την παρουσίαση του “Γαστρονόμου” για το συριανό λουκούμι: “ Έχουμε κάνει όλοι μία μεγάλη προσπάθεια για το συριανό λουκούμι και αυτή η βράβευση ήταν σημαντική τιμή για εμάς αλλά και για ολόκληρο το νησί της Σύρου που προβλήθηκε μέσα από το τοπικό παραδοσιακό προϊόν της”.

Όπως συμπληρώνει ο κ. Λειβαδάρας, ο οποίος επίσης παραβρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για την τιμητική βραδιά, το κοινό βραβείο για όλες τις συριανές επιχειρήσεις, ήταν μία μεγάλη τιμή γενικά για τη Σύρο και η εκδήλωση μία σημαντική ευκαιρία ώστε να γνωρίσουν ακόμα περισσότεροι άνθρωποι το συριανό λουκούμι και να κλειστούν μελλοντικές συνεργασίες.

Σημειώνεται πως στην εκδήλωση παρουσιάστηκε βίντεο του Γαστρονόμου που παρουσίασε τις λουκουμοποιίες της Σύρου και τις ομορφιές του νησιού.

Δύο αιώνες γεύσης και ποιότητας

Το συριανό λουκούμι πιθανολογείται ότι έφτασε στη Σύρο με τους πρώτους Χιώτες και Ψαριανούς πρόσφυγες μετά την καταστροφή των νησιών τους τη διετία 1822-24 και από τότε συνδέθηκε άρρηκτα με τη ζωή των κατοίκων του νησιού, διατηρώντας τον σημαντικό του ρόλο μέχρι σήμερα. Από το 1832 που υπάρχει η πρώτη μαρτυρία για την παρασκευή του στο νησί, αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» του, καθώς το όνομα της Σύρου έχει συνδεθεί άρρηκτα με το προϊόν αυτό. Το λουκούμι είναι ένα τοπικό προϊόν που από την πρώτη στιγμή της παραγωγής του έως και σήμερα παράγεται αδιαλείπτως στο νησί της Σύρου, ακολουθώντας σταθερά ανοδική πορεία με αποκορύφωμα την ένταξή του στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς  το 2019.

Οι Συριανοί λουκουμοποιοί, τιμώντας την ιστορία του νησιού, εξακολουθούν να παράγουν με ποιότητα και σεβασμό στην παράδοση το τοπικό προϊόν, κατακτώντας βραβεία και διακρίσεις αλλά και την εκτίμηση του γαστρονομικού κόσμου.