Η Σύρος υποδέχεται εορταστικά το νέο έτος

  • Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:17

Παραμονές Πρωτοχρονιάς και σε κάθε γωνιά του πλανήτη οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται, με τον κόσμο να ανυπομονεί για την έλευση του νέου έτους που σηματοδοτεί την ελπίδα και την αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο. Η Σύρος, με τον δικό της τρόπο, αποχαιρετά κι εκείνη το παλιό και υποδέχεται το νέο έτος με μία σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, υπό την αιγίδα της Φινλανδικής Πρεσβείας , φέρνει από το Ροβανιέμι στο θέατρο Απόλλων τον Άγιο Βασίλη: “Από το «Κορβατουντούρι», το Χριστουγιεννιάτικο χωριό του στον Αρκτικό Κύκλο, ο «Γιολοπούκε» όπως αποκαλείται στα Φινλανδικά ο Άι-Βασίλης, με τους «Τόντουτ» τους βοηθούς του θα έρθει πιο κοντά μας μέσω αποκλειστικού οπτικογραφημένου μηνύματος για να ευχηθεί στα ελληνικά, Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά στα παιδιά της Σύρου. Θα σκορπίσει την αγάπη του μαγικά και θα μεταφέρει τους μικρούς μας φίλους σε ένα τοπίο παραμυθένιο!!! Θα βρεθούν σε χιονισμένα κουκλίστικα σπιτάκια, τάρανδους με κουδουνάκια, έλκηθρα, έλατα φωτισμένα αλλά και σε ένα μοναδικά εντυπωσιακό βραδινό «Βόρειο Σέλας» στον ορίζοντα με χρώματα φανταχτερά και πλήθος μύθων και θρύλων. Ο Έλληνας βοηθός του Αι-Βασίλη, Γιώργος Φραντζόγλου θα μας αφηγηθεί μικρά Φινλανδικά παραμύθια με φόντο την παραμυθένια στολισμένη πλατεία του Χριστουγεννιάτικου χωριού αφήνοντας μια επίγευση… πολύ γλειφιτζουρένια!”  Ώρες έναρξης προβολών: 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 18:00, 19:00, 20:00.                   Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη και τα δελτία εισόδου διατίθενται από το ταμείο του θεάτρου και από το ticketservices.gr.

Το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, από τις 10:30 έως και τις 14:30, ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, διοργανώνουν μία ακόμα ξεχωριστή γιορτή στους πεζοδρόμους με μουσική, κεράσματα και διασκεδαστές για τα παιδιά. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στις οδούς Θυμάτων Σπερχειού, Πρωτοπαπαδάκη, Σταματίου Πρωίου (μέχρι την οδό Κέας) και Ερμού.

Το πρωί του Σαββάτου, μεταξύ 10.00 – 13.00, το Λύκειο των Ελληνίδων μαζί με το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο καραβάκι θα μεταφέρει τις ευχές του για τη νέα χρονιά στην αγορά και τους δρόμους της πόλης, στις Αρχές και στα φιλανθρωπικά ιδρύματα, τραγουδώντας τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.

Παραμονή πρωτοχρονιάς, από τις 12.30 έως και τις 14.30, στην πλατεία του Φοίνικα θα βρίσκεται ο Άγιος Βασίλης, προσκαλεσμένος του Επιμορφωτικού Φιλοτεχνικού Πολιτιστικού Συλλόγου Φοίνικα, με τους σάκους του γεμάτους δώρα και εκπλήξεις για τα παιδιά που θα βρίσκονται εκεί. Μία μικρή γιορτή μεγάλης σημασίας για τους μικρούς μας ήρωες!

Το απόγευμα της παραμονής, η Δημοτική Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου με τη συνδρομή φίλων και καλλιτεχνών, θα ψάλλουν τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα στους κατοίκους της Άνω Σύρου. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 17.00 με αφετηρία το Πάνω τέρμα – Κιουρά.

Συνεχίζονται οι δράσεις στο Σπίτι του Άι Βασίλη στην έπαυλη Τσιροπινά

Την Παρασκευή 30/12 στις 17:00, ο Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογος “Ο Φοίνικας Σύρου” αναλαμβάνει τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών με ζωγραφική και χειροτεχνίες. Στις 18.00 ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου “Ο Εύξεινος Πόντος θα κεράσει τους παρευρισκόμενους γλυκά και λοιπά εδέσματα υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών. Τη σκυτάλη θα πάρουν στις 18.30 ο Σύλλογος Κρητών Σύρου με παραδοσιακούς χορούς, στις 19.15 ο Σύλλογος Γυναικών Σύρου με ένα κέρασμα στους επισκέπτες και στις 19.30 η Χορωδία Ευαγγελίστριας με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Το Σάββατο 31/12, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 11.00 με σύγχρονο χορό για γονείς και παιδιά ενώ στις 11.30 το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Σύρου αναλαμβάνει το παιχνίδι των παιδιών. Στις 12.00 θα παρουσιαστεί η παράσταση Καραγκιόζη με τον Παναγιώτη Καμπάνη που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Πέμπτη 29/12 και στις 13.00 η ομάδα “Γιατί Έτσι” θα παρουσιάσει το θεατρικό παιχνίδι “Αερόστατο των Ευχών” Στις 13.30 ο Άγιος Βασίλης, ολοκληρώνοντας το ταξίδι του στη Σύρο, θα μοιράσει αναμνηστικά δώρα σε όλους και στις 14.00 οι διοργανωτές, θα ανακοινώσουν την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων, ανανεώνοντας το ραντεβού στο Σπίτι του Άι Βασίλη για την επόμενη χρονιά.

Κοπή Πρωτοχρονιάτικη πίτας σε Περιφέρεια και Δήμο

Την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023 στις 11.45 π.μ. μετά το πέρας της επίσημης δοξολογίας που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, θα πραγματοποιηθεί η κοπή της βασιλόπιτας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην έδρα της Περιφέρειας στην πλατεία Τσιροπινά.

Την επόμενη μέρα, Δευτέρα 2 Ιανουαρίου στις 12.00, ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης διοργανώνει επίσης εκδήλωση για την κοπή της πίτας, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Ερμούπολης.