Ανασκόπηση 2022

Ο πολιτισμός στα νησιά τη χρονιά που αφήσαμε πίσω μας

  • Τρίτη, 3 Ιανουαρίου, 2023 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 3 Ιαν. 2023 - 11:00

Φεβρουάριος

13/2: Ξεκινά το Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» 2022 που πραγματοποιείται για ακόμη μία χρονιά σε διαφορετικό πλαίσιο με συμβολικές δράσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Μάρτιος

06/3: Η Λέσχη Φωτογραφίας-Κινηματογράφου Σύρου σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης,παρουσιάζουν την Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «ΓΥΝΑΙΚΑ εσύ» στον Επιβατικό Σταθμό στο Λιμάνι της Ερμούπολης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας.

21/3: Την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιόρτασε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου πραγματοποιώντας μία ζεστή βραδιά αφιερωμένη σε σπουδαίους δημιουργούς, με τη συμμετοχή και της Συριανής ποιήτριας Λουκρητίας Δούναβη.

27/3: Η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με την εκδήλωση «Μια προσφυγιά... η πατρίδα σου». Τη Σύρο, εκπροσώπησε ο Θεατρικός Όμιλος Σύρου «Ο Σουρής», με ένα απόσπασμα από «Τα ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου

Απρίλιος

20/4: Ο Παναγιώτης Μάργαρης στο Θέατρο Απόλλων, σε μία αναδρομή στην 25ετή πορεία του στην ελληνική δισκογραφία, με την παρουσίαση και νέων ανέκδοτων κομματιών του.

29/4: Το ιστορικό Θέατρο Απόλλων, υποδέχεται την Ακαδημία Νέων Λυρικών Τραγουδιστών Camerata Bardi Vocal Academy του Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης και την Ελληνική Συμφωνιέτα, για ένα διήμερο αφιερωμένο στην περίφημη όπερα του Μότσαρτ “Don Giovanni”.

Μάιος

16/5: Εγκαίνια “Έκθεσης δωρεών” του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολη που είναι αφιερωμένη στους Δωρητές και στους Χορηγούς του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης.

18/5: Υπό τον τίτλο ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΗΣΗ παρουσιάστηκαν οι δύο διαφορετικές εκθέσεις «Αϊτή-Ελλάδα 1821-2021, ταξίδι προς την Ελευθερία, respect» και «Το Ταξίδι» με εικαστικά έργα των φοιτητών του εργαστηρίου Σχεδίου - Χρώματος, του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

30/5: Πανευρωπαϊκή συναυλία στη Δήλο για τον πλανήτη, στη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου, που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του ALPHA MISSION – DELOS και προβάλλεται σε όλον τον κόσμο.

Ιούνιος

04/6: Το θέατρο Απόλλων υποδέχτηκε το 9ο πανελλήνιο χορωδιακό φεστιβάλ Ερμούπολης , μια διοργάνωση του Μουσικού Ομίλου Σύρου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

11/6: Το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, παρουσιάζει στην δημοτική Πινακοθήκη Κυκλάδων την έκθεση “Ένδυμα ψυχής” με τα φωτογραφικά πορτρέτα του Βαγγέλη Κύρη και τα κεντήματα του Αnatol Georgiev.

15/6: Ανοιχτό συμπόσιο της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (τμήμα Γεωγραφίας) στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα SPOT-Horizon2020, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης.

18/6: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μάρκου Βαμβακάρη που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πέτρος Γεωργαρίου και δώρισε στο νησί ο γιος του Μάρκου, Βασίλης Βαμβακάρης.

19/6: Ανακήρυξη του Σταύρου Ξαρχάκου σε επίτιμο δημότη Σύρου – Ερμούπολης σε μία συγκινητική εκδήλωση στο Δημαρχιακό Μέγαρο κατά τη διάρκεια της οποίας ο σπουδαίος συνθέτης έβγαλε έναν σπουδαίο λόγο για την υπαρξιακή καταγωγή του από τη Σύρο.

21/6: Η συναυλία της νεαρής οργανίστα και Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου της πόλης Ζάνταρ (Κροατία), Tea Kulaš στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής

23/6: Έναρξη των εκδηλώσεων του 4ου Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών “Συριανοπατώ” με τη συμμετοχή 20 χορευτικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα και τη Λευκωσία της Κύπρου σε εξαιρετικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

26/6: Συναυλία του Στέφανου Κορκολή με αφορμή τον εορτασμό των τριάντα του χρόνων στην ελληνική μουσική. Τα έσοδα της συναυλίας διατέθηκαν στον Σύλλογο φίλων νοσοκομείου Σύρου.

29/6: Η εικαστικός/art therapist Έλενα Τονικίδη παρουσιάζει στα σκαλιά του Δημαρχιακού Μεγάρου Ερμούπολης την performance ΕYστέρΑ # θίγοντας το ευαίσθητο κοινωνικό θέμα των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα.

Ιούλιος

03/7: Έναρξη εκδηλώσεων του 28ου Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Άγγελου Νικολόπουλου και με την ευγενή συνεργασία των πρεσβειών της Αυστρίας και της Σλοβενίας.

09/7: Έναρξη του 9ου Akropoditi DanceFest 2022 που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες με εκπαιδευτικά εργαστήρια και παρουσιάσεις, παραστάσεις, διαλέξεις και ανοιχτούς αυτοσχεδιασμούς (Jams) καθώς και προβολές και παράλληλες δράσεις σε όλο το νησί.

09/7: Εγκαίνια έκθεσης Γιώργου Φουστάνου "Η Εμπορική Ναυτιλία στη Μεταπολεμική Ερμούπολη" στην Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη. Μία συλλογή σπάνιου φωτογραφικού υλικού που ανέδειξε τον ανεκτίμητο ρόλο της ναυτιλίας και των ανθρώπων της.

16/7: Εγκαίνια για τη ζωγραφική έκθεση “Θαλασσογραφίες” από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων με μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές εκδοχές της πλούσιας εικαστικής απόδοσης του θαλασσινού τοπίου από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή.

22/7: Συναυλία του ερμηνευτή Βασίλη Λέκκα στην έπαυλη Τσιροπινά σε μία μοναδική βραδιά με μουσικές αναφορές στους σημαντικότερους συνθέτες του τόπου μας.

23/7: Ιστορική ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου, καθηγήτριας Ιστορίας Νέου Ελληνισμού ΕΚΠΑ στην πλατεία Μιαούλη με αφορμή την άφιξη στη Σύρο της πλωτής έκθεσης “ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ‘21.

28/7: Έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) το οποίο επέστρεψε στη Σύρο για να γιορτάσει τα 10 χρόνια παρουσίας του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με κεντρική θεματική τον Τόπο.

29/7: Συναυλία της Φωτεινής Βελεσιώτου στην έπαυλη Τσιροπινά.

Αύγουστος

03/8: Το Eye’s Walk Digital Festival επιστρέφει παρουσιάζοντας ένα ιδιαίτερο video art installation & soundscape installation στην πρόσοψη του Θεάτρου Απόλλων.

05/8: Υπογραφή σύμβασης για τον εκθεσιακό χώρο "Μάνος Ελευθερίου" μεταξύ του Δήμου Σύρου

– Ερμούπολης και της εταιρείας ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε..

10/8: Συναυλία Άλκηστις Πρωτοψάλτη στην έπαυλη Τσιροπινά.

13/8 και 14/8: “5 Λαϊκές Μορφές Με Τρόπον Εντόνως Ερωτικόν”. Δύο μεγαλειώδεις συναυλίες του Σταύρου Ξαρχάκου στην έπαυλη Τσιροπινά με τη συμμετοχή της μουσικής σχολής “Εν Χορδαίς & Οργάνοις”.

22/8: Έναρξη του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ το οποίο έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, αναδίδει μία διάθεση εξωστρέφειας, μέσω της σύνδεσης της μουσικής τέχνης του εκκλησιαστικού οργάνου με συγγενείς πολιτισμούς.

29/8: Έναρξη του 6ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» σε μια ξεχωριστή χρονιά για το Φεστιβάλ, που συνέπεσε με την εκατοστή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και τα 50 χρόνια από το θάνατο του Συριανού συνθέτη.

Σεπτέμβριος

02/9: Έναρξη τριήμερων εκδηλώσεων του 6ου Stray Art Festival. Η περιπλανώμενη γιορτή τέχνης του δρόμου σάλπαρε από τα νερά της Ερμούπολης σε αυτά του Γαλησσά, για να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε έννοιες όπως ‘θηλυκότητα’, ‘διαφορετικότητα’, ‘μοναδικότητα’ και ‘πολλαπλότητα’.

03/9: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρούσσων σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πάγου, πραγματοποίησαν μια μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, με τη συμμετοχή πολλών Συριανών μουσικών.

06/9: Ο Μουσικός Όμιλος Σύρου, σε συνεργασία με τον Θεατρικό Όμιλο "Ο ΣΟΥΡΗΣ" παρουσίασαν τη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Καλησπέρα, Κύριε Ιάκωβε», διανθισμένη με δρώμενα από θεατρικά έργα και τραγούδια σε στίχους του Ι. Καμπανέλλη.

08/9: Έναρξη του Syros Jazz Festival. Το Φεστιβάλ γιορτάζει τα δέκα του χρόνια επιστρέφοντας στο θέατρο Απόλλων με ένα τριήμερο μοναδικών jazz συναυλιών.

22/9: Aνακήρυξη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σε Επίτιμη Δημότη Σύρου – Ερμούπολης,

22/9: Στο κατάμεστο θέατρο Απόλλων, πραγματοποιήθηκε η τελετή της επίσημης έναρξης της 15ης διοργάνωσης του Animasyros. Την έναρξη του φεστιβάλ κήρυξε η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οκτώβριος

02/10:Συναυλία «Τραγουδώντας τη Μεγάλη Οθόνη» με την Ορχήστρα των Κυκλάδων στο Θέατρο Απόλλων με τη συμμετοχή της Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας σε διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού.

12/10: Συναυλία της μεγάλης ερμηνεύτριας Alexandra Gravas στο θέατρο Απόλλων και τιμητική βράβευση των θεσμικών και ιδιωτικών φορέων υποστηρικτών του πολιτισμού της Σύρου.

14/10: Έναρξη για το Syros Tango Festival 2022. Με δύο μουσικοχορευτικές παραστάσεις στο θέατρο Απόλλων και πολλές ακόμα εκδηλώσεις, το φεστιβάλ τάνγκο επιστρέφει μετά από τρία χρόνια απουσίας, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που επέφερε.

16/10: Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η 33η Συνάντηση της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο από τις 6 έως τις 16 Οκτωβρίου.

28/10: Ανακηρύχθηκαν τα πρώτα 100 Μνημεία Γεωλογικής Κληρονομιάς στο πλαίσιο του ειδικού συνεδρίου (26-28 Οκτωβρίου) που πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 60 ετών από την ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Γεωλογικών Επιστημών και στα οποία συμπεριλαμβάνονται το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου και η ηφαιστειακή καλδέρα της Σαντορίνης.

29/10: “Ανάμνησις Σμύρνης - Μικρασιάτες Συνθέτες” Στο πλαίσιο του ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2022 και με την υποστήριξη του συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου και του Ινστιτούτου Κυβέλη, η Λένα Σουρμελή, ο Νικόλας Καραγκιαούρης και η Olena Fedko παρουσίασαν στο θέατρο Απόλλων μια μοναδική παράσταση με μουσική συνθετών Μικρασιάτικης καταγωγής.

02/11: Εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η έκθεση 15 κυκλαδικών αρχαιοτήτων από τις 161 της συλλογής Στερν, υπό τον τίτλο «Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής» παρά τις αντιδράσεις των ανθρώπων του Πολιτισμού.

05/11: Τιμητική εκδήλωση στο θέατρο Απόλλων για την ανάδειξη της εγγραφής του Συριανού Λουκουμιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος.

16/11: Παρουσίαση του βιβλίου «Σπύρος Μουστακλής: Ένας ελεύθερος πολιορκημένος» της κ. Χριστίνας Δημητρακάκη – Μουστακλή, σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

26/11: Έναρξη των εκδηλώσεων “Χριστούγεννα μαζί” και φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου σε μία φαντασμαγορική γιορτή στην πλατεία Μιαούλη

Δεκέμβριος

08/12: Παρουσίαση συνεργασίας του τμήματος Πολιτισμού του δήμου Σύρου - Ερμούπολης & του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

11/12: Η Χριστουγεννιάτικη συναυλία της «Παιδικής - Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων» στο θέατρο Απόλλων. Παρουσίασαν Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια από την Ελλάδα και τον κόσμο.

16/12: Η θεατρική ομάδα “Γιατί έτσι” παρουσιάζει στο θέατρο Απόλλων την παράσταση “Τσέχωφ...Γιατί έτσι”, η οποία αποτελείται από δέκα μονόπρακτα βασισμένα σε διηγήματα του μεγάλου Ρώσου δραματουργού, Αντόν Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Ζωγραφίδη.

17/12: Ολοκληρώθηκε ο κύκλος εκδηλώσεων του φεστιβάλ ΑΝΩ 2022 στον κατάμεστο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, υπό τους ήχους του παλαιότερου εκκλησιαστικού οργάνου της χώρας και τις αγγελικές φωνές των μελωδών που συμμετείχαν στη Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Άνω Σύρου.

26/12: Το Σπίτι του Άγιου Βασίλη στην έπαυλη Τσιροπινά, άνοιξε τις πόρτες του με μία ξεχωριστή γιορτή γεμάτη εκπλήξεις και δώρα για μικρούς και μεγάλους. Πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων και δράσεων θα εμπλουτίσουν το πρόγραμμα του Σπιτιού του Άγιου Βασίλη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

 

 

 

Ετικέτες: