Κοπή της αγιοβασιλιάτικης πίτας του Συλλόγου Μικρασιατών

Εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης 11/01 ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης στην αίθουσα Γιάννη Ρίτσου στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης.

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Συλλόγου, Ειρήνη Χαρδαλή, η οποία εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της για τη συνάντηση αυτή, έπειτα από τρία χρόνια απουσίας λόγω των περιοριστικών μέτρων: “Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν ανατρεπτικά και αναπάντεχα για όλους μας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Εύχομαι να καλωσορίσουμε τη νέα χρονιά με περισσότερη ελπίδα και λιγότερη απόγνωση και ανασφάλεια. Χρόνια πολλά σε όλους , καλή κι ευλογημένη η νέα χρονιά με υγεία, φως , αλληλεγγύη, ειρήνη ψυχής”, δήλωσε η κα. Χαρδαλή, υπενθυμίζοντας ότι το 2022 ήταν ένα έτος ορόσημο για τους Μικρασιάτες, όπως επίσης και το 2023 όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη σύμβαση για την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών.

Ακολούθησαν τα κάλαντα της Μικράς Ασίας από τη χορωδία του Συλλόγου με υπεύθυνη την κα.Ευτυχία Πανοπούλου καθώς και παραδοσιακά χορευτικά ενώ στη συνέχεια, η κα. Χαρδαλή ανέγνωσε τα μηνύματα των βουλευτών Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα και Κατερίνας Μονογυιού καθώς και του υποψηφίου δημάρχου Άρη Ρώτα και κάλεσε στο βήμα το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, Χρήστο Τσαούσογλου ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τα πεπραγμένα και τον οικονομικό απολογισμό του προηγούμενου έτους.

Αμέσως μετά την παρουσίαση του νέου ΔΣ του Συλλόγου (το οποίο συγκροτήθηκε στις εκλογές του Νοεμβρίου) και τον αγιασμό της πίτας από τον π. Κωνσταντίνο Κοντό, ακολούθησε η κοπή, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων τα μέλη του ΔΣ, ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης Ν. Λειβαδάρας και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

“Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς την πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. γιατί τη χρονιά που πέρασε, με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική τραγωδία, πραγματοποίησαν τόσες πολλές δράσεις, κρατώντας άσβεστη τη μνήμη” δήλωσε ο κ. Λειβαδάρας και ευχήθηκε στο Σύλλογο και στους παρευρισκομένους “Εις έτη πολλά” κατά το Μικρασιατικό έθιμο. Ο κ. Αληφραγκής, με τη σειρά του, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για το έργο του δραστήριου Συλλόγου Μικρασιατών “που μας ταξιδεύει κρατώντας άσβεστες τις μνήμες για τις αλησμόνητες πατρίδες”.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, έγινε η κλήρωση των λαχνών που είχαν μοιραστεί στους παρευρισκομένους, δίνοντας ως δώρο στον τυχερό της διαδικασίας, ένα πολυτελές επετειακό λεύκωμα.