Αμοργός: Σύντομα επισκέψιμο και πάλι το βυζαντινό υδραγωγείο

Το βυζαντινό υδραγωγείο της Αμοργού, θα είναι σύντομα ξανά επισκέψιμο, καθώς με μία λιτή ανάρτηση του, ο δήμαρχος Κύθνου, ενημέρωσε ότι υπογράφηκε σύμβαση ανάθεσης για το έργο της "Επισκευής και ανάδειξης του Κάτω Λάκκου, Χώρας της Αμοργού".

Λ. Καραΐσκος: “Να φτιάξουμε μία ασφαλή πρόσβαση και έναν καλό φωτισμό”

Ο δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το συγκεκριμένο έργο και τους άμεσους στόχους, που έχουν τεθεί: “Πρόκειται για ένα βυζαντινό υδραγωγείο με καμάρες και με τόξα, το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο και υπάρχει ήδη μία μελέτη από το παρελθόν, και πλέον εμείς προχωρήσαμε σε ανάθεση της, μέσα από ένα έργο που υλοποιούμε στον οικισμό της Χώρας. Έτσι, εξασφαλίσαμε μία χρηματοδότηση και προχωράμε σε αξιοποίηση του Κάτω Λάκκου ώστε να είναι επισκέψιμος. Αυτό το υδραγωγείο στο παρελθόν, πριν από 30-40 χρόνια, το χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής και έπαιρναν νερό από κει. Σκοπός μας, αυτή τη στιγμή, είναι να φτιάξουμε μία ασφαλή πρόσβαση και έναν καλό φωτισμό”. 

Ιστορικά στοιχεία

Η τοξωτή υδατοδεξαμενή που είναι σκεπασμένη με καμάρες κατασκευάστηκε στη διάρκεια του 15ου αιώνα, στη βόρεια πλευρά της Χώρας, και είναι ένα από τα τελευταία αρχιτεκτονικά κομμάτια της Ενετοκρατίας που έχουν απομείνει στο νησί. Το χτίσμα δημιουργήθηκε στην αρχή της Βυζαντινής περιόδου και κατά την περίοδο της ενετοκρατίας διαμορφώθηκε σε υδραγωγείο, από το οποίο οι κάτοικοι του νησιού, μπορούσαν να προμηθεύονται πόσιμο νερό.