"60 χρόνια από τις ταινίες του Αντώνη Αλμπανόπουλου" στο Θέατρο Απόλλων

  • Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023 - 15:01

Τη δεκαετία του '60 ο Αντώνης Αλμπανόπουλος γύρισε με επαγγελματικό εξοπλισμό πέντε ταινίες μικρού μήκους: τρεις για τη Σύρο, οι άλλες δύο για την Τήνο και την Πάρο. Προβλήθηκαν όλες στους κινηματογράφους της εποχής. Μία από αυτές, επιλέχτηκε για το νεαρό τότε Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο, 8 Απριλίου (ώρα 21:00) στο Θέατρο Απόλλων θα προβληθούν δύο από τις ταινίες του και θα παρουσιαστεί ο τρόπος που γυρίστηκαν.

Οι ταινίες:

Σύρος, το Δαντελένιο Νησί (1963, Α/Μ)

Παραγωγή, ΑΛΚΑ φιλμ. Σκηνοθεσία - αφήγηση, Αντώνης Αλμπανόπουλος. Ακούγονται τα τραγούδια: «Φραγκοσυριανή» του Μάρκου Βαμβακάρη, από το συγκρότημα Βαλσαμάκη με τη φωνή του Κυριάκου Μαυρή. Και, «Το τραγούδι της Σύρου», σε μουσική Λάκη Κυριακίδη και στίχους Αντώνη Αλμπανόπουλου. Τραγουδούν, Κυριάκος Μαυρής και Νίκος Κωβαίος. Διευθυντής ορχήστρας, Φραγκίσκος Βαρθαλίτης. Σενάριο Αντώνης Αλμπανόπουλος - επιμέλεια κειμένου Κώστας Κριτσίνης, διάρκεια 12'.

Ταξίδι στην Όμορφη Σύρα (1964, έγχρωμο)

Παραγωγή, ΑΛΚΑ Φιλμ. Σκηνοθεσία - φωτογραφία - σενάριο, Αντώνης Αλμπανόπουλος. Αφήγηση, Τάκης Μαντάς. Εκτύπωση, στούντιο Ωμέγα - Π. Λαδάς, διάρκεια 9'.  

...behind the scenes: πώς γυρίστηκαν οι ταινίες

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, πριν την προβολή των δύο ταινιών, οι θεατές θα γνωρίσουν ποιος ήταν ο σκηνοθέτης και πώς γύρισε τις ταινίες του. Η παρουσίαση θα γίνει με βάση το πλούσιο αρχειακό υλικό που άφησε πίσω του ο Αντώνης Αλμπανόπουλος. Με τον τρόπο αυτό οι θεατές θα πάρουν επίσης μια «γεύση» της καθημερινής ζωής στη Σύρο στα μέσα της δεκαετίας του '60.

Θα παρουσιαστούν: η πρώτη επαφή του Αλμπανόπουλου με το μαγικό κόσμο του κινηματογράφου, οι σπουδές κινηματογράφου, η δημιουργία της ΑΛΚΑ Φιλμ, η προμήθεια εξοπλισμού, η συγγραφή των σεναρίων, η μουσική και οι μουσικοί, η προσπάθειά του να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους σε κάθε κυκλαδονήσι, το κόστος, τα έσοδα, στιγμιότυπα (που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ως σήμερα) από τις υπόλοιπες ταινίες του στη Σύρο, την Πάρο, την Τήνο, πλάνα που έμειναν έξω από το μοντάζ, και πολλά ακόμα.

Ο Αλμπανόπουλος (1928-2019) εργάστηκε στους κινηματογράφους πέντε δεκαετίες.

Η διάρκεια της εκδήλωσης είναι μία ώρα.

Το σύνολο των εσόδων από το εισιτήριο των 5€, θα διατεθεί για την ενίσχυση του Συλλόγου Παροχής Φροντίδας και Κατ' Οίκον Νοσηλείας Σύρου. Τα εισιτήρια διατίθενται από το ταμείο του Θεάτρου και την ιστοσελίδα ticketservices.gr. 

Για την έκδοση εισιτηρίων, ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://www.ticketservices.gr/event/o-syrianos-kinimatografistis-antonis...

Ετικέτες: