Πρόσκληση συμμετοχής στις δράσεις του Φεστιβάλ Καταγραφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Ερμούπολη ανοίγει τις "πόρτες" της στο κοινό

Το Φεστιβάλ Καταγραφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ιδιοκτήτες/ενοικιαστές ιστορικών κτηρίων, με σκοπό τη δημιουργία της παράλληλης δράσης «Ανοιχτή Ερμούπολη», που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά σε ιστορικά Kτήρια/Mνημεία της Ερμούπολης, το Σάββατο 27/5/2023.

Στο πλαίσιο της δράσης, επιλεγμένα κτήρια θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό για δύο ώρες ώστε να πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Στόχος της δράσης είναι τα κτήρια - εκπρόσωποι του ιστορικού πλούτου της Ερμούπολης- να αναδειχθούν και να αποτελέσουν την αφορμή για ανοιχτό διάλογο πάνω σε καλές πρακτικές διάσωσης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Να γίνει γνωστή η ιστορία της Ερμούπολης

Ο Δρ. Παύλος Χατζηγρηγορίου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Σύρου και συνιδρυτής της ΑΜΚΕ “HERMeS”, μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη" για τη δράση και εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από αυτήν, ανέφερε: "O στόχος είναι να δώσουμε μία καλύτερη πρόσβαση στα ιδιόκτητα αρχοντικά της Ερμούπολης τα οποία μπορεί να θαυμάζουμε εξωτερικά και να φανταζόμαστε πώς είναι εσωτερικά αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα επισκεφθούμε. Συχνά, το εσωτερικό αυτών των κτηρίων είναι πιο εντυπωσιακό από την εξωτερική τους εμφάνιση, ωστόσο, δεν χρειάζεται όλα τα κτήρια να έχουν ιδιαίτερο εσωτερικό διάκοσμο, εμάς μας ενδιαφέρουν και τα πιο ταπεινά. Μας ενδιαφέρει η ιστορία του κτηρίου, των ανθρώπων που έζησαν ή ζουν ακόμα εκεί, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και οι 'θυσίες' που απαιτούνται για να τα συντηρήσουν. Θέλουμε λοιπόν, να δώσουμε την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα εκτιμήσουν, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία", εξηγεί ο κ.Χατζηγρηγορίου, και επισημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να "ανοίξει" κάποιος όλο το σπίτι του καθώς ακόμα και ένας χώρος θα ήταν αρκετός. "Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε αναστάτωση", τονίζει εμφατικά.

Γινόμαστε όλοι συν-δημιουργοί της δράσης

Το κάλεσμα απευθύνεται σε ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές ιστορικών κτηρίων της Ερμούπολης, χωρίς να είναι απαραίτητο να είναι διατηρητέα μνημεία και ανεξαρτήτως της χρήσης που έχουν σήμερα (κατοικίες, γραφεία, Airbnb, ξενοδοχεία, καταστήματα, κ.α.), οι οποίοι δέχονται να δείξουν ολόκληρο ή κάποιο μέρος του κτηρίου τους στο κοινό, το Σάββατο 27/5/2023, για λίγες ώρες.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, το όφελος των ιδιοκτητών/ ενοικιαστών είναι συλλογικό για την Ερμούπολη και το νησί μας, καθώς η δράση στοχεύει να βοηθήσει στην προβολή της κληρονομιάς μας για προσέλκυση επισκεπτών, τόσο μέσω της ξενάγησης όσο και μέσω της μικρής πινακίδας που μπορεί να τοποθετηθεί για την ενημέρωση των επισκεπτών μελλοντικά. Οι ιδιοκτήτες/ενοικιαστές μπορούν επίσης να ωφεληθούν από την προβολή του κτηρίου τους (σημαντικότητα, ιστορική/αισθητική αξία), τη δημιουργία ιστοσελίδας με την ιστορία του, την τοποθέτηση μικρής πινακίδας προβολής της ιστορίας, καθώς και από την προβολή της επιχείρησής τους. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλο όφελος στην εκπαίδευση/εκμάθηση των παιδιών του νησιού για τον πολιτιστικό πλούτο της Ερμούπολης, με σκοπό να κατανοήσουν την ανάγκη προστασίας υατών των κτηρίων, κάνοντάς τα πιο προσιτά και κατανοητά για τα παιδιά.

Τονίζεται ότι, καθ' όλη τη διάρκεια της δράσης «Ανοιχτή Ερμούπολη» του φεστιβάλ και των επισκέψεων του κοινού, θα υπάρχει ορισμένο αρμόδιο μέλος της οργάνωσης ως υπεύθυνο προστασίας του εσωτερικού του κτηρίου. Παράλληλα, θα υπάρχει και μέλος των «Μικρών Ξεναγών Ερμούπολης» που θα βοηθάει στην ξενάγηση στον χώρο.

Τα κτήρια που θα είναι τελικά "ανοιχτά" για το κοινό θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ και ο κόσμος θα μπορεί να επιλέξει ποια επιθυμεί να επισκεφθεί κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ωρών.

Τόπο(ς) στα νιάτα

Παράλληλα με τη δράση της "Ανοιχτής Ερμούπολης" και πάλι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καταγραφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διοργανώνεται και ο μαθητικός/φοιτητικός διαγωνισμός με όνομα "1 Λεπτό Σύρος".

Πρόκειται ουσιαστικά για δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς, για τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι μαθητές και φοιτητές καλούνται να δημιουργήσουν ένα βίντεο μέγιστης διάρκειας ενός λεπτού, με περιεχόμενο το οποίο θα σχετίζεται με μία ή περισσότερες πτυχές της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού.  Η θεματολογία του βίντεο μπορεί να αφορά την ιστορία, τη φυσιογνωμία, το φυσικό τοπίο, την αρχιτεκτονική, την παράδοση, τα έθιμα, τη μουσική, μύθους του νησιού κ.α.

Οι αξιόλογες προσπάθειες μαθητών και φοιτητών θα προβληθούν σε εκδήλωση του Φεστιβάλ στο Θέατρο Απόλλων, ενώ στις καλύτερες προσπάθειες θα δοθεί ως έπαθλο μία φωτογραφική μηχανή Instant (στιγμής) .

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται με την υποστήριξη του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Σύρου.

Φεστιβάλ Καταγραφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο «Απόλλων» της Σύρου, στις 26 με 28 Μαΐου 2023. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό Φεστιβάλ, το πρώτο στην Ελλάδα στο είδος του, που θα φιλοξενεί δράσεις και προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών, με θέμα την καταγραφή – προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε όλες τις εκφάνσεις της και με ελεύθερη είσοδο για όλους. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει προβολές,ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικά εργαστήρια, μουσικές εκδηλώσεις, ψηφιακές καταγραφές, μαθητικούς και φοιτητικούς διαγωνισμούς καθώς και παράλληλες δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού.

Βασικό άξονα δημιουργίας του Φεστιβάλ αποτελεί η γνωριμία των ενδιαφερομένων με το κομμάτι της δραστηριοποίησης πάνω στην διάσωση και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου χωρίς χωρικά σύνορα. Με διαδραστικές εργαστηριακές πρακτικές θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο εξοικείωσης με τεχνικές ψηφιακών και μη καταγραφών υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η διάρθρωση του Φεστιβάλ αποσκοπεί στην ένταξη όλων των ειδικοτήτων και ηλικιών, με στόχο την ομαδική καλλιέργεια ευαισθητοποίησης αλλά και προβληματισμού πάνω σε καλές πρακτικές και σχετικές εφαρμογές, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν τη δήλωση ενδιαφέροντος τους σε ηλεκτρονική μορφή, στην ηλεκτρονική διεύθυνση heritagefestival.gr@gmail.com