Παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής «Ο Άνθρωπος στο Κέντρο»

Ο Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια και το γιορτάζει καλώντας τους μικρούς του φίλους, ηλικίας 4-15 ετών, να συμμετάσχουν σε έναν ακόμη πρωτότυπο διαγωνισμό, ο οποίος έχει ως στόχο να δώσει την ευκαιρία σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, δημοτικού, γυμνασίου καθώς και των Ειδικών Σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να γνωρίσουν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και συγχρόνως να αναπτύξουν τη φαντασία τους, αποτυπώνοντας τον άνθρωπο και το ταξίδι του στο χώρο και το χρόνο, μέσω του πλούτου των γλυπτικών και άλλων αναπαραστάσεων του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος παιδιά από την Ελλάδα αλλά και χώρες του εξωτερικού, αυτόνομα ή μέσω σχολείων, όπως τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (Τ.Ε.Γ.). Την αξιολόγηση των έργων και την ανακήρυξη των νικητών αναλαμβάνει κριτική επιτροπή που αποτελείται από σημαντικές προσωπικότητες του χώρου της τέχνης και του πολιτισμού.

Φέτος, πρωταγωνιστής του παιδικού διαγωνισμού είναι το Ειδώλιο γυναικείας μορφής (περ. 2700-2400/2300 π.Χ.) που παρουσιάζεται στον 1ο όροφο του Μουσείου στην μόνιμη έκθεση «Κυκλαδική Τέχνη». H ανθρώπινη μορφή ταξιδεύει στον χρόνο, 5000 χρόνια πριν, τότε που οι άνθρωποι δημιούργησαν τα Κυκλαδικά Ειδώλια, μία από τις πιο χαρακτηριστικές απεικονίσεις του Ανθρώπου. Τα παιδιά ζωγραφίζουν τις μεταμορφώσεις του Ανθρώπου μέσα από την ιστορία των πολιτισμών, τα έργα και το περιβάλλον που δημιουργεί: "Σε ποιά εποχή ζει; Tί ρούχα φοράει; Από ποια χώρα είναι; Τι κοινωνικό μήνυμα απευθύνει; Άραγε μπορούμε να τον φανταστούμε στο μέλλον; Σε ποιο περιβάλλον θα ζει και τι επάγγελμα θα κάνει;"

Τα παιδιά μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό κατεβάζοντας το προσχέδιο που είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και να ζωγραφίσουν το έργο τους χρησιμοποιώντας μόνο μαρκαδόρους, ξυλομπογιές και ακουαρέλες. Στη συνέχεια, συμπληρώνουν μία φόρμα συμμετοχής και στέλνουν το υλικό τους, έως την Τρίτη 30 Μαΐου, στη διεύθυνση "Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, 10674 Αθήνα" με την επισήμανση "Υ/Ο: Παιδικός Διαγωνισμός". Οι συμμετοχές μπορεί να είναι ατομικές ή σχολικές-ομαδικές.

Τα έργα όλων των παιδιών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Παιδικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής μετά τη λήξη του. Το Μουσείο θα επιλέξει ορισμένα από αυτά για την μεγάλη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 29 Σεπτεμβρίου του 2023 στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Ο φετινός Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με θέμα «Ο Άνθρωπος στο Κέντρο» τελεί υπό την αιγίδα και διεξάγεται με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.