Η σχολή "Εν Χορδαίς & Οργάνοις" ταξίδεψε στην Τουρκία

  • Τρίτη, 2 Μαΐου, 2023 - 06:16

Στην Τουρκία ταξίδεψε η σχολή "Εν Χορδαίς & Οργάνοις - Η μεγάλη του Μάρκου σχολή" μέσω των μαθητών της, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «The Living Art – The Art of Living» που διοργανώνει η ΚΟΙΝΣΕΠ Κυκλάδων Altera Vita ως φορέας υλοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+ σε μία συνεργασία Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας, Μεγάλης Βρετανίας και Τουρκίας. Μετά τις συναντήσεις που είχαν προηγηθεί κατά την διάρκεια των 2 τελευταίων ετών, στις πρώτες τέσσερις χώρες - εταίρους του προγράμματος, ήρθε και η σειρά της Τουρκίας να υποδεχθεί διοργανωτές και συμμετέχοντες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2022, εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν υποδεχθεί τη Σύρο. Στο πλαίσιο του προγράμματος, είχαν είχαν γνωρίσει το έργο της σχολής και τη συνεισφορά της στον πολιτισμό και την παραδοσιακή μουσική του τόπου. Σκοπός του προγράμματος ήταν η εκπαίδευση και η ενίσχυση της πολιτιστικής συνείδησης, στο πλαίσιο γνωριμίας και ανταλλαγής κουλτούρας διαφορετικών γενεών και εθνών, με στόχο την επικοινωνία και τη σύνδεση. Το πρόγραμμα είχε σαν στόχο να δημιουργήσει εκπαιδευτικά εργαλεία μέσω εξ αποστάσεως μαθημάτων στις γλώσσες των χωρών που συμμετείχαν καθώς και να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η παράδοση και η τέχνη συμβάλλουν στο ευ ζην.

Μία εμπειρία ζωής

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι μαθητές της σχολής, Θεόφιλος Ζερβός και Δημήτρης Χατζηανδρέου, ταξίδεψαν στην Τουρκία και στην πόλη Gönen εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στην τελευταία και απολογιστική εκδήλωση του έργου «The Living Art – The Art of Living» μαζί με άλλους ενήλικους μαθητές και καθηγητές από τις χώρες εταίρους. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο Mirciler Επαγγελματικό και Τεχνικό Γυμνάσιο Ανατολίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εθνικής Εκπαίδευσης Gönen, τον Δήμο Gönen και το Τεχνικό Λύκειο Gönen Omer Seyfettin, οι οποίοι στήριξαν τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες του προγράμματος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι μαθητές της σχολής επισκέφθηκαν τοπικά σχολεία και παρακολούθησαν καλλιτεχνικά μαθήματα/εργαστήρια και συμμετείχαν σε καλλιτεχνικές δράσεις. Παράλληλα, έλαβαν μέρος σε μουσική εκδήλωση όπου έπαιξαν μαζί με Τούρκους καλλιτέχνες, παρουσιάζοντας ένα "ελληνοτουρκικό" πρόγραμμα, αναδεικνύοντας τις ομοιότητες και τη συγγένεια των δύο λαών, μέσα από τους στίχους και τις μελωδίες γνωστών και αγαπημένων τραγουδιών και των δύο πλευρών του Αιγαίου.

Οι μαθητές της σχολής δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την επίσκεψή τους στη γείτονα χώρα και από το φιλικό κλίμα που επικράτησε καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψής τους εκεί, ενώ όπως αποκάλυψαν στην "Κοινή Γνώμη" ενδέχεται να προγραμματιστεί μία ακόμα επίσκεψη των Τούρκων συμμετεχόντων - εκτός προγράμματος- , στη Σύρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

"The Living Art - The Art of Living"

​To πρόγραμμα "The Living Art – The Art of Living" είναι ένα διετές πρόγραμμα Erasmus+ που αφορά στην εκπαίδευση ενηλίκων μεταξύ 5 οργανισμών από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία. Απευθύνεται σε μη προνομιούχες ομάδες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, κοινωνικά και οικονομικά εμπόδια, πολιτισμικές διαφορές καθώς και σε εκπαιδευτικούς.

Ο βασικός πυλώνας του προγράμματος είναι η κατανόηση της τέχνης και της επίδρασής της στη ζωή των ανθρώπων οι οποίοι, ανακαλύπτοντας την ομορφιά της τέχνης, καταφέρνουν να ανακαλύψουν της αξία και το νόημα της ζωής.

Το πρόγραμμα επιχειρεί να αναδείξει τις ομορφιές της καθημερινής ζωής και να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν την καταγωγή της Ευρωπαϊκής κουλτούρας. Οι δράσεις του προγράμματος εστιάζουν κυρίως στη βελτίωση της πολιτισμικής αντίληψης και προωθεί την αποδοχή, την συμπερίληψη και μία πιο ανοιχτή στάση ζωής μέσω της εκπαίδευσης σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτισμική κληρονομιά.

Το πρόγραμμα ενθαρρύνει επίσης την κοινωνική συνοχή και συνύπαρξη, δημιουργώντας ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και ευζωία. Μέσω ενός ευρύτατου φάσματος δράσεων το πρόγραμμα "The Living Art – The Art of Living" προσφέρει στους μη προνομιούχους συνανθρώπους μας την εμπειρία της θετικής εκπαίδευσης και τους κινητοποιεί, μέσω της δια βίου μάθησης, να προάγουν την δημιουργικότητα στην ενήλικη ζωή, αποδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο η τέχνη δίνει διεξόδους από τα προβλήματα και βοηθά στην έκφραση των συναισθημάτων.

Οι φορείς του προγράμματος ήταν οι εξής:

Centre for Continuing Education in Bialystok (CKU) - Πολωνία, «ENSA»: «European Network of Social Authorities», ΚΟΙΝΣΕΠ Κυκλάδων –Altera Vita- Eλλάδα, Double Helix Resources (DHR) – Ηνωμένο Βασίλειο, Vocational School of Tourism and Hotel Management - Toυρκία.

 

H KOIΝΣΕΠ Κυκλάδων Αltera Vita

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Κυκλάδων, με έδρα τη Σύρο, δραστηριοποιείται στον κοινωνικό ιστό των Κυκλάδων μέσα από δράσεις συλλογικότητας και τοπικά δίκτυα που έχουν αναπτυχθεί. Σκοπός της είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων. Συγκεκριμένα, οι σκοποί του Συνεταιρισμού εξειδικεύονται στην άσκηση των ακόλουθων δραστηριοτήτων: α) η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε τρίτους, για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας και της αλληλέγγυας οικονομίας, δηλαδή μέσα από τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την εκπαίδευση, την αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, τις παροχές κοινής ωφέλειας και τις παροχές υγείας, την διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων, τον τουρισμό και την εξωστρέφεια, επιδιώκοντας σκοπούς που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής αειφόρου ανάπτυξης.