Η παρουσίαση της μελέτης για τη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου και την οικεία Χαλεπά στην Τήνο

"Ένα έργο μείζονος αναπτυξιακής και πολιτιστικής σημασίας"

Η παρουσίαση των μελετών του έργου “Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου – Συντήρηση και εκθεσιακή αναβάθμιση Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά” παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 15 Μαΐου, στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου Τήνου.
Στην παρουσίαση παρευρέθηκε, μία ημέρα μετά τα εγκαίνια του αρχαιολογικού μουσείου Κύθνου και υπό την σκιά των καταγγελιών για τις επεμβάσεις στην Ακρόπολη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε στον χαιρετισμό της: "Σήμερα, η κυβέρνηση προικοδοτεί την Τήνο με ένα σημαντικό έργο για το μέλλον της, στο οποίο πιστεύουμε και επενδύουμε. Η Τήνος θα γίνει το κέντρο της μαρμαροτεχνίας. Το δικαιούται ο τόπος, το οφείλουμε στον Γιαννούλη Χαλεπά. Έπρεπε να ξεπεράσουμε μεγάλες δυσκολίες, δυσκολίες στις οποίες αναφέρθηκε ήδη και ο διευθυντής της Σχολής, γνωρίζοντας τη συγκεκριμένη τέχνη. Βεβαίως, τις ξέραμε. Τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια, παρακολουθούσα από πολύ κοντά τη Σχολή, αφενός γιατί υφίσταται σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, έναν τόπο που έχει κρατήσει την πολιτιστική του φυσιογνωμία και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, αφετέρου λόγω των μαρμαρογλυπτών, απόφοιτοι της Σχολής, που σμιλεύουν με έναν ξεχωριστό τρόπο το μάρμαρο σε όλα τα αναστηλωτικά έργα στην πατρίδα μας, ξεκινώντας από τα μείζονα έργα της Ακρόπολης μέχρι τα μικρότερα, στην πολιτιστική κληρονομιά. Στη νέα, εκσυγχρονισμένη εποχή της η Σχολή της Μαρμαροτεχνίας, συνολικά, αναβαθμίζει την καλλιτεχνική εκπαίδευση, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, συνδυάζοντας την Τέχνη και την ιστορικότητα, την εκπαίδευση και την εξειδίκευση".

 

Αναλυτικά τα όσα προβλέπονται στην Προγραμματική Σύμβαση του έργου
Υπενθυμίζεται ότι η Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση των έργων που αφορούν την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου (ΠΕΣΚΤΠΤ), καθώς και στη συντήρηση και στην εκθεσιακή αναβάθμιση του Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά είχε υπογραφεί τον περασμένο Απρίλιο και προβλέπει:

  • Την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνο, με φορέα υλοποίησης της Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟΑ, με την ανέγερση της επέκτασης των κτηριακών εγκαταστάσεων, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κτηρίων και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου.

  •  Συγκεκριμένα, θα ανεγερθούν δύο κτήρια: Το πρώτο, εμβαδού 1577,94 τ.μ. θα στεγάσει εργαστήρια μεγάλων μαρμάρινων όγκων, και το σύγχρονο εργαστήριο εκμαγεύσεων, ενώ το δεύτερο, εμβαδού 859,07 τ.μ. θα φιλοξενήσει εργαστήρια γλυπτικής και αρχιτεκτονικού σχεδίου, γραφεία, τη διοίκηση και τη βιβλιοθήκη. Επιπλέον διαμορφώνεται περιβάλλων χώρος επιφάνειας 2660,25 τ.μ. Τα δύο υφιστάμενα κτίρια, εμβαδού 199,65 τ.μ. και 145,34 τ.μ. αντίστοιχα, διατηρούνται και μετατρέπονται σε εργαστήρια ζωγραφικής, αποθήκες και βοηθητικούς χώρους.

  • Την προμήθεια εργαλείων και εξειδικευμένου εξοπλισμού και υλικών για τα νέα κτίρια και εργαστήρια του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΟΑ.

  • Την αποκατάσταση, συντήρηση και διαρρύθμιση ως μουσειακού χώρου της Οικίας του Γιαννούλη Χαλεπά, με φορέα υλοποίησης την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος και Κυκλάδων του ΥΠΠΟΑ, καθώς και τη βελτίωση της προσβασιμότητας με την εγκατάσταση αναβατορίου ΑμεΑ.

Σημειώνεται δε ότι το έργο εκτελείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 13.512.786 ευρώ, και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

 

"Μία σημαντική ημέρα για τον πολιτισμό της Τήνου"

Ο δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος δήλωσε σχετικά με την εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης: "Χθες ήταν μια σημαντική ημέρα για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας, την επιβεβαίωση του διακριτού χαρακτήρα του νησιού μας και την απόφαση της τοπικής μας κοινωνίας να τον διατηρήσει και να τον προβάλλει σε Ελλάδα και εξωτερικό".

Ο περιφερειάρχης Ν.Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος τοποθετήθηκε κι εκείνος σχετικά με την επίσκεψή του στην Τήνο αναφέροντας ότι "μετά την Κύθνο, βρεθήκαμε χθες στον Πύργο Τήνου, όπου μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τους μελετητές που το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδότησε, παρουσιάστηκε η μελέτη των νέων εγκαταστάσεων του Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Ένα έργο για το οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού κατάφερε με μεγάλο κόπο να εξασφαλίσει 13,5 εκ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και εγώ είχα την χαρά να συμμετάσχω στον αγώνα που έδωσε για τον σκοπό αυτό.

Ένα υπέροχο έργο, αποτέλεσμα της πολιτικής που αγαπά την κοινωνία, την πολιτιστική κληρονομιά, την ιστορία, την προσφορά, τον τόπο και τους ανθρώπους του. Ένα ακόμα έργο, αποτέλεσμα όσων υπηρετούν την πολιτική που κτίζει σταθερά και δημιουργικά μια κοινωνία στην οποία όλοι θα μπορούν να διατηρούν την δική τους ταυτότητα και θα σέβονται και αυτή που οι άλλοι έχουν επιλέξει".

 

"Μία νέα προοπτική για του νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για αυτήν την αρχαία μορφή τέχνης"

"Η τελική προμελέτη αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας της διοίκησης της Σχολής με το γραφείο μελετών «Θύμιου Παπαγιάννη και Συνεργατών», του Δήμου Τήνου, της τοπικής κοινωνίας, της περιοχής του Πανόρμου καθώς και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το οποίο ενέταξε την επέκταση της κτηριακής υποδομής, τις εργασίες ανακαίνισης και τον εκσυγχρονισμό της με προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού, στο Ταμείο Ανάκαμψης προς χρηματοδότηση. Η δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων αναμένεται να δώσει μια νέα, σύγχρονη πνοή στη Σχολή, συμβάλλοντας σημαντικά στην εκπαίδευση των νέων μαρμαρογλυπτών, πολλοί από τους οποίους, μετά την αποφοίτησή τους εργάζονται σε έργα αναστήλωσης και αποκατάστασης αρχιτεκτονικών και γλυπτικών μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο χρηματοδότησε την προμελέτη του έργου.