Παρουσίαση του προγράμματος “Σύρος Πολιτισμός 2023” από την αρμόδια αντιδήμαρχο, Αλίκη Λεονταρίτη

Πανδαισία εκδηλώσεων με επίκεντρο την ποιότητα

Με 20 θεατρικές μουσικοχορευτικές και επετειακές παραστάσεις, 19 συναυλίες, 33 εικαστικές εκθέσεις και περισσότερες από 40 παράλληλες εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων και φορέων της Σύρου, το φετινό πρόγραμμα του “Σύρος Πολιτισμός 2023”, ευελπιστεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών που θα βρεθούν στο νησί, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Την αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποίησε το χθες το μεσημέρι η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία μελών της Επιτροπής Πολιτισμού. Η κα. Λεονταρίτη αρχικά αναφέρθηκε στο λογότυπο του προγράμματος, το οποίο για 4 χρόνια το κοσμεί, το χαρακτηρίζει και είναι ευγενική χορηγία της δημιουργικής ομάδας του ANIMASYROS.

“Με έμπνευση από τις χαρακτηριστικές γεωμετρικές γραμμές που χαρακτηρίζουν το αρχιτεκτονικό τοπίο του νησιού μας κάθε φορά ντύνονταν ή με τα χρώματα του δήμου μας ή με συμβολικά χρώματα  στο πλαίσιο επετειακού αφιερώματος όπως για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Για φέτος εμπνευστήκαμε από το πολυσυλλεκτικό μωσαϊκό που συνθέτει το καθιερωμένο πολιτιστικό καλοκαίρι στην Ερμούπολη, στην Άνω Σύρο και στους υπόλοιπους οικισμούς της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.Επιδιώξαμε να αποπνέει συριανό αέρα και επιλέξαμε να το ντύσουμε με τα χρώματα του τόπου μας, τις πορτοκαλιές αποχρώσεις του μαγευτικού ηλιοβασιλέματος, το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, το χρυσό της άμμου και της συριανής γης”, τόνισε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Πολιτισμού. 

Στη συνέχεια, η κα. Λεονταρίτη μίλησε για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και στην προσπάθεια της Επιτροπής Πολιτισμού να επιμεληθεί μία πλούσια σειρά δράσεων, διατηρώντας κυρίως την υψηλή αισθητική και ποιότητα, με στόχο να αποτελέσει και αυτό το καλοκαίρι μια όαση πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας.

“Ενδεικτικά το φετινό πολιτιστικό αποτύπωμα θα αποτελέσουν τα 17 φεστιβάλ (δυο ακυρώθηκαν από τους διοργανωτές τους για τεχνικούς λόγους), περισσότερες από  20 θεατρικές μουσικοχορευτικές και επετειακές παραστάσεις στις οποίες  ασφαλώς δεν συμπεριλαμβάνεται το πλήθος των θεατρικών παραστάσεων που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε κατά  τη διάρκεια της 34ης συνάντησης της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στη Σύρο από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου 2023. Επίσης 19 συναυλίες , 33 εικαστικές εκθέσεις και πάνω από 40 παράλληλες εκδηλώσεις  της δημοτικής βιβλιοθήκης και των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού. Με χαρά λοιπόν προσκαλούμε κατοίκους και επισκέπτες να ταξιδέψουν και φέτος μαζί μας  σε λιμάνια της τέχνης, της παράδοσης, της ιστορίας και του μέλλοντος και υποσχόμαστε ανεπανάληπτες πολιτιστικές εμπειρίες”, δήλωσε η κα. Λεονταρίτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το για μία ακόμη χρονιά το πρόγραμμα του “Σύρος Πολιτισμός 2023” θα είναι στη διάθεση του κοινού σε ηλεκτρονική και όχι σε έντυπη μορφή προκειμένου να επικαιροποιείται έγκαιρα και άμεσα σε περίπτωση αναγκαίων μεταβολών. Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα banners  με το qr code  του προγράμματος θα βρίσκονται στα ίδια  κεντρικά σημεία του παραλιακού μετώπου, όπως και την προηγούμενη χρονιά για εύκολη πρόσβαση στην ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου. Η κα. Λεονταρίτη πρόσθεσε, επίσης, ότι θα τοποθετηθεί banner roll up στην κεντρική είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου, αλλά και banner στην είσοδο της έπαυλης Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, όπως και ότι θα διανεμηθούν flyer’s και αφίσες σε καταστήματα. 

Κλείνοντας την ομιλία της, η κα. Λεονταρίτη, εμφανώς συγκινημένη, καθώς αυτή θα είναι η τελευταία παρουσία της ως αντιδημάρχου Πολιτισμού, ευχαρίστησε από καρδιάς τόσο τους συνεργάτες της και τα στελέχη του γραφείου πολιτισμού, όσο και τους διοργανωτές, τους εθελοντές, στους χορηγούς και ιδιαίτερα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο όχι μόνο το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων “Σύρος Πολιτισμός 2023”, αλλά και όλων των δράσεων και εκδηλώσεων του έτους. Τέλος, ευχαρίστησε τους αντιδημάρχους και στους εργαζόμενους σε υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και τον δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα για την εμπιστοσύνη που έδειξε προς το πρόσωπό της.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η εντεταλμένη σύμβουλος Παιδείας του Δήμου, Ειρήνη Δράκου, η οποία αναφέρθηκε στο πλήθος των παράλληλων εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα φέτος το καλοκαίρι, μεταξύ των οποίων και σημαντικές παρουσιάσεις βιβλίων που θα φιλοξενηθούν στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. 

Από την πλευρά του, το μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού, Γιάννης Δεσύπρης δήλωσε ενθουσιασμένος τόσο από το πλήθος των εκδηλώσεων του φετινού καλοκαιριού, όσο και για την ποιότητα των παραστάσεων που θα φιλοξενηθούν στη Σύρο. Μάλιστα, ειδική αναφορά έκανε στην 34η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος το φθινόπωρο στο νησί, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δοθούν περισσότερες από 30 θεατρικές παραστάσεις.

Να σημειώσουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να βρίσκουν το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του Σύρος Πολιτισμός 2023” στην ιστοσελίδα του Δήμου: https://www.syros-ermoupolis.gr/wp-content/uploads/2023/05/SYROS_POLITISMOS_2023_31_05F.pdf