Πανσέληνος στη Δήλο, μάγεψε η συναυλία του Δημήτρη Παπαδημητρίου

  • Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023 - 18:40

Ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εκδήλωση στην πανσέληνο του Σεπτεμβρίου την οποία συνδιοργάνωσαν χθες 29 Σεπτεμβρίου στη Δήλο, ο Δήμος Μυκόνου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Ελληνικό Σχέδιο.

Ήταν μια μοναδική βραδιά στην οποία παρουσιάστηκαν επιλογές από το έργο του  μεγάλου συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου πάνω σε στοίχους Ελλήνων ποιητών από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, με τις φωνές του Γιάννη Κότσιρα, της Βερόνικας Δαβάκη και του Γιώργου Φλωράκη ακούστηκαν μελοποιημένα κομμάτια του συνθέτη πάνω σε έργα Ελλήνων ποιητών (Οδυσσέα Ελύτη, Μιχάλη Γκανά, Μανώλη Αναγνωστάκης, και Μάνου Ελευθερίου), αλλά και σημαντικών στιχουργών όπως η Λίνα Νικολακοπούλου, Οδυσσέα Ιωάννου, Γιώργου Κορδέλλα, κ.α. Στο δεύτερο μέρος, ακούστηκε η μουσική που έγραψε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου για τη Δήλο, καθώς και δύο ομηρικοί ύμνοι στον Απόλλωνα και στον Ποσειδώνα, μελοποιημένοι από τον ίδιο, με τη φωνή της soprano Μυρσίνης Μαργαρίτη.

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και ο Δημήτρης Μαγγίνας διάβασαν αποσπάσματα από έργα ποιητών που εμπνεύστηκαν από το φως της Δήλου. Μετά την ολοκλήρωση της συναυλίας οι θεατές επιβιβάστηκαν σε πλοία και σε ένα συμβολικό ταξίδι με φαναράκια που κρατούσαν στα χέρια επέστρεψαν στην Μύκονο.

H συναυλία μαγνητοσκοπήθηκε και θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ. Η σκηνοθεσία έγινε από τον διακεκριμένο και πολυβραβευμένο συνεργάτη του ΕΟΤ Μυκονιάτη σκηνοθέτη Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα.

Με αφορμή την εκδήλωση ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς προχώρησε στην παρακάτω ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα: «Δήλος εκεί που το φως του φεγγαριού συνάντησε τη μουσική και την ποίηση. Το ιερό νησί του Αιγαίου εξακολουθεί να εμπνέει και να δίνει ελπίδα σε όλους μας. Είναι τύχη και ευλογία να μπορείς να ζήσεις, υπό το φως της πανσελήνου τη μοναδική συναυλία του Δημήτρη Παπαδημητρίου και να απολαύσεις το μουσικό έργο του πάνω σε στοίχους Ελλήνων ποιητών από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ήταν μία βραδιά γεμάτη μυσταγωγία. Για να καταφέρουμε αυτό το μοναδικό πολιτιστικό γεγονός συνεργαστήκαμε στενά Δήμος Μυκόνου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Ελληνικό Σχέδιο. Εκδηλώσεις όπως η συγκεκριμένη συμβάλουν στην ενίσχυση της ιστορικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας και στην προβολή της σημαντικής μας κληρονομιάς. Η Δήλος αποτελεί ένα μοναδικό πολιτιστικό τοπόσημο της Μεσογείου με παγκόσμια εμβέλεια. Ευχαριστούμε θερμά για την σκηνοθεσία του εγχειρήματος το βραβευμένο ως συνεργάτη του ΕΟΤ Μυκονιάτη Σκηνοθέτη Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα, την ΕΡΤ για την κάλυψη και όλους όσους συνέβαλλαν για την επιτυχία τους».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Στέλιος Μπριγκος, ο Έφορος Δημήτρης Αθανασούλης, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αντριάνα Παρασκευοπούλου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, κ.α..