Η Ερμούπολη στον αστερισμό της 6ης τέχνης, στο πλαίσιο της 34ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου

Πλούσιο θεατρικό τριήμερο

  • Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, 2023 - 06:16

Ένα τριήμερο πλούσιο σε θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα σήμερα Παρασκευή, αλλά και το Σαββατοκύριακο σε διάφορες τοποθεσίες στην Ερμούπολη της Σύρου, αναμένεται να προσφέρει στους λάτρεις της 6ης τέχνης, η 34η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίων, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων από τις 26 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου

4ο Πειραματικό Δημ. Σχολείο Ερμούπολης – 19:00

Η Θεατρική Ομάδα Πάτμου παρουσιάζει την παράσταση ”Χάρων ή Επισκοπούντες – Νεκρικοί Διάλογοι”, του Λουκιανού, σε μετάφραση του Δημήτρη Χρηστίδη.

Ένα από τα καλύτερα έργα του Λουκιανού ίσως το  πιο γνωστό είναι οι «Νεκρικοί διάλογοι» . Με πρωτότυπο τρόπο ο Λουκιανός στο έργο αυτό, καυτηριάζει με σατυρικό τρόπο τις αντιλήψεις και τις θρησκευτικές ιδέες των ανθρώπων του 1ου μ.Χ. αιώνα, πριν ακόμη διαδοθεί ο Χριστιανισμός, ενώ η πίστη για τους αρχαίους θεούς έχει αρχίσει να ξεπέφτει. Στο έργο «Χάρων ή Επισκοπούντες» περιγράφεται ο πάνω κόσμος από τον θεό Ερμή στον Χάροντα, που επιθυμεί να τον γνωρίσει. Στο διάλογό τους θίγονται αγαπημένα θέματα του Λουκιανού, όπως ο θάνατος, ο πλούτος, η άγνοια και η ματαιοδοξία.

Θέατρο Απόλλων -21:00

Η Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης «Οι άστεγοι» παρουσιάζει την παράσταση ”Η Εξαφάνιση” (Βασισμένο στο έργο Η παγίδα), του Robert Thomas.

Ένα ζευγάρι βρίσκεται στο Σαμονί των Γαλλικών Άλπεων για να περάσει το μήνα του μέλιτος… Την 3η ημέρα ο σύζυγος δηλώνει στην αστυνομία την εξαφάνιση της συζύγου του… Η έρευνα ξεκινά αμέσως αλλά πολύ σύντομα η υπόθεση περιπλέκεται επικίνδυνα…!

Σάββατο 4 Νοεμβρίου

Αμφιθέατρο Λυκείων, «Κων/νος Τουλούπης» - Ώρα 17:00

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Θυμιανών Χίου ανεβάζει το έργο ”Χαβιάρι και Φακές” των Τζούλιο Σκαρνάζι και Ρέτζο Ταραμπούζι.

Ο κεντρικός ήρωας του έργου, Λεωνίδας Παπαγάτος, κερδίζει τα προς το ζην παρεισφρέοντας ως επαγγελματίας «καλεσμένος», σε δεξιώσεις της υψηλής κοινωνίας. Εκεί ξαφρίζει ο,τι φαγώσιμο μπορεί από τον πλούσιο μπουφέ για την επιβίωση της οικογένειάς του, η οποία ζει κάτω από άθλιες  συνθήκες.

Σε κάποια από αυτές τις δεξιώσεις προτείνει την ίδρυση ενός φιλανθρωπικού συλλόγου για τη στήριξη απόρων οικογενειών με πρώτη και καλύτερη τη δική του. Από εδώ ξεκινά η υπόθεση που στην εξέλιξη της προσφέρει συγκίνηση αλλά και προβληματισμό, γέλιο αλλά και τρυφερότητα.

4ο Πειραματικό Δημ. Σχολείο Ερμούπολης – Ώρα 19:00

Ο Α.Μ.Ε.Σ. ΝΗΡΕΑΣ παρουσιάζει την παράσταση ”Ο Δεξιόχειρας”, μία διασκευή του έργου «Α Behanding in Spokane», του Martin McDonagh.

Ένας αδίστακτος και αποφασισμένος άνδρας αναζητά το κομμένο αριστερό του χέρι για πάνω από 20 χρόνια. Όταν δύο νεαρές κοπέλες ισχυρίζονται ότι το έχουν βρει, συμφωνούν να συναντηθούν σε ένα ξενοδοχείο να του το πουλήσουν. Όταν όμως φτάνει, γρήγορα συνειδητοποιεί ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως του τα περιέγραψαν. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη όταν ο ρεσεψιονίστ του ξενοδοχείου μπαίνει στο παιχνίδι για να ικανοποιήσει τη δίψα του για περιπέτεια και να παρακολουθήσει την εξέλιξη των γεγονότων μέχρι το τέλος!

Μια κατάμαυρη κωμωδία που σας μεταφέρει σε έναν κόσμο γεμάτο εξωφρενικούς χαρακτήρες,  ωμούς διαλόγους και απροσδόκητες ανατροπές και συνδυάζει τον παραλογισμό και την αστείρευτη ενέργεια για να δημιουργήσει μια αξέχαστη εμπειρία για το κοινό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παράσταση λόγω του ώριμου περιεχομένου της είναι ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 16 ετών.

Θέατρο Απόλλων – Ώρα 21:00

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου Λέσβου “Η Ανάπτυξη” παρουσιάζει την παράσταση ”Πέρασα με κόκκινο”, της Σοφίας Αδαμίδου.

Εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο της Κατερίνας Γώγου. Αιώνια θλιμμένη, με βιώματα που τη σημάδεψαν από τις πρώτες της εμπειρίες σε αυτόν τον κόσμο, τραύματα που δε θεραπεύτηκαν ποτέ. Όμως, δεν ντράπηκε ποτέ τη θλίψη της, δεν ντράπηκε το ράγισμα, δε φοβήθηκε να επικοινωνήσει την απόγνωση και «το γαμώτο που δεν έζησε». Έφυγε στρέφοντας την πλάτη

στην κοινωνία και στο σύστημα, εξουθενωμένη από ένα βαθύ αίσθημα ματαιότητας. «Πόσο ακριβή είν’ αδελφέ μου η ζωή, πόσο φτηνύνανε τα είδη; Κουράγιο, ρε». Πόσο δίκιο είχες, Κατερίνα!

Κυριακή 5 Νοεμβρίου

4ο Πειραματικό Δημ. Σχολείο Ερμούπολης – Ώρα 18:30

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Οινουσσών παρουσιάζει την παράσταση ”Ο Υπέροχος κόσμος του Ι.Κ”.

Μετά τα δύο δύσκολα χρόνια της καραντίνας, που έπληξαν τον χώρο των τεχνών, σιγά σιγά και με περίσσεια αγάπη και φροντίδα συγκεντρωθήκαμε και οργανωθήκαμε με μοναδικό στόχο να επαναφέρουμε την τέχνη στις Οινούσσες . Στόχος μας είναι, να ανασυγκροτήσουμε και να το εκσυγχρονίσουμε το Θεατρικό Εργαστήρι, να το φέρουμε στο σήμερα, στο «εδώ και το τώρα».

Να γίνει το εργαστήρι αποδέκτης των μηνυμάτων της εποχής μας, που μπορεί να φαντάζει τρομακτική, για τους καλλιτέχνες όμως, είναι πηγή έμπνευσης και ευαισθητοποίησης. Επιθυμούμε μέσα από το εργαστήρι οι κάτοικοι των Οινουσσών να ανακαλύψουν την θεραπευτική δύναμη της τέχνης.

Θέατρο Απόλλων – Ώρα 20:30

Η Θεατρική Ομάδα Νάουσας Πάρου παρουσιάζει την παράσταση ”Κέικ”, του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη.

Ένα κέικ που ψήνεται για να υποδεχτεί ένας διαχειριστής πολυκατοικίας την κόρη του από το εξωτερικό, είναι η αρχή μιας εσωτερικής σύγκρουσης μεταξύ των ενοίκων, όταν αντιλαμβάνονται ότι κάποιος από αυτούς πετάει τα σκουπίδια από το μπαλκόνι στο πεζοδρόμιο.

Η πορεία προς την ανακάλυψη του ενόχου θα φέρει στο φως φοβίες, εξομολογήσεις, βίαιες αντιδράσεις, αλλά και μια προσπάθεια εξισορρόπησης της κατάστασης από τον διαχειριστή.

Οι προκαταλήψεις απέναντι σ’ ένα συγκεκριμένο ένοικο, που εμπλέκεται και αυτός στην υπόθεση, οδηγούν τη σύγκρουση σε οριακό σημείο.

Θα συνυπάρξουν, τελικά όλοι μαζί στη μεσοαστική πολυκατοικία; Θα ξεπεράσουν τα στερεότυπα και τις αγκυλώσεις που δεν τους αφήνουν να κατανοήσουν τη διαφορετικότητα των άλλων;

Πινακοθήκη Κυκλάδων – Ώρα 22:00

Ο Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου ανεβάζει την παράσταση ”Η Πόρνη από πάνω”, του Αντώνη Τσιπιανίτη.

Η Ερατώ -η νοικοκυρά από κάτω- μιλάει για τον έρωτα, την απόρριψη, την προδοσία, τη βαναυσότητα σε βάρος των γυναικών, τους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς, την έλλειψη αυτοεκτίμησης. Με υπομονή και στωικότητα ζει στο περιθώριο, μέχρι την ημέρα που στο από πάνω διαμέρισμα μετακομίζει μια πόρνη. Και τότε…!

Η παράσταση ενθουσιάζει και συγκινεί το κοινό, καθώς τα σημαντικά μηνύματα του έργου περνούν στους θεατές μέσα από το χιούμορ και τη συγκίνηση. Η προδοσία, η απόρριψη, η βαναυσότητα εναντίον των γυναικών και ταυτόχρονα ο έρωτας, η δύναμη που βρίσκει κανείς μέσα του ακόμη και στις δυσκολίες και η επιδίωξη για την χαρά της ζωής ξετυλίγονται συναρπαστικά μέσα από την αφήγηση μιας γυναίκας, που μέσα από το δύσκολο γάμο της έχασε πολλά, κέρδισε όμως τον εαυτό της.