Επαναλειτουργεί η έκθεση του Γιώργου Φουστάνου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

“Το Ελληνικό Ναυτιλιακό Θαύμα”

  • Τρίτη, 21 Νοεμβρίου, 2023 - 06:17

Η έκθεση «Το Ελληνικό Ναυτιλιακό Θαύμα - The Greek Shipping Miracle» του Γιώργου Μ. Φουστάνου, η οποία πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι και διοργανώθηκε από την ΝΑΒΙΡΑ ΑΜΚΕ, είχε σημαντική απήχηση στο ευρύ κοινό, αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια όσον αφορά την εκπαιδευτική της αξία.

Με γνώμονα αυτό, άνοιξε εκ νέου τις πύλες της προς το κοινό από χθες Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Κυκλάδων, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου. Βασικός στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα να την επισκεφθούν κάτοικοι του νησιού, το οποίο αποτέλεσε την ιστορική αφετηρία της πορείας της ναυτιλίας των Ελλήνων και ιδιαίτερα οι μαθητές/τριες και φοιτητές/τριες της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Οι διαχρονικές επιδόσεις των Ελλήνων στην εμπορική ναυτιλία συνθέτουν το σπουδαιότερο ίσως κεφάλαιο στην ιστορία των δύο αιώνων του νεότερου ελληνικού έθνους. Η εντυπωσιακή πορεία τους από την εποχή της μετάβασης της ναυτιλίας των Ελλήνων από τα ιστιοφόρα στα ατμόπλοια, με αφετηρία την Ερμούπολη στα μέσα του 19ου αιώνα, αποτελεί μοναδικό επίτευγμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι πραγματοποιήθηκε χωρίς την οικονομική στήριξη της ελληνικής πολιτείας.

Όλα τα παραπάνω διαπραγματεύεται η έκθεση του κ. Γιώργου Φουστάνου, με τίτλο “Το Ελληνικό Ναυτιλιακό Θαύμα”.

Παρά τον καταλυτικό ρόλο της στην εξέλιξη της εθνικής οικονομίας και την αδιαμφισβήτητη συμβολή της στην ευημερία του ελληνικού λαού, η εμπορική ναυτιλία παραμένει ως σήμερα άγνωστη σε ένα μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης αφού ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί μέχρι σήμερα σε βάθος με την μελέτη των επιτευγμάτων της τα οποία την έχουν καταστήσει ηγέτιδα δύναμη στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές.

Η έκθεση του Γιώργου Μ. Φουστάνου, “Το Ελληνικό Ναυτιλιακό Θαύμα” φιλοδοξεί να αναδείξει μέσα από μια σειρά συνθέσεων σπάνιου φωτογραφικού και αρχειακού υλικού, την ξεχωριστή αυτή διαδρομή ενάμιση και πλέον αιώνα.

Να θυμίσουμε ότι κατά τα εγκαίνια της έκθεσης είχαν πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Ιουλίου σε μία κατάμεστη από πλήθος κόσμου Πινακοθήκη Κυκλάδων. Εκεί, ο δημιουργός της είχε τονίσει πως σκοπός της δεν είναι άλλος από την “προβολή του ναυτιλιακού έργου των Ελλήνων που αποτελεί άλλωστε και τον καταστατικό χάρτη γύρω από τη δημιουργία και τη λειτουργία της ΝΑΒΙΡΑ ΑΜΚΕ. Ενός φορέα τον οποίο δημιούργησα με την πολύτιμη συνεργασία του γιού μου Μιχάλη Φουστάνου, τον οποίο ευγνωμονώ για την απόφασή του να συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στο όραμά μου να διατηρηθεί και, κυρίως, να με ξεπεράσει, το πολύτιμο αρχειακό υλικό που κατόρθωσα να συγκεντρώσω επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, και όχι μόνον. Τονίζω αυτό, το «όχι μόνον», επειδή το έργο της συγκέντρωσης αρχειακού υλικού θα συνεχιστεί αμείωτο”.

Μάλιστα, όπως είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο κ. Φουστάνος, όραμά του είναι “η λειτουργία ενός πρότυπου ερευνητικού κέντρου, μοναδικού στον κόσμο, που θα βοηθήσει στον αναγκαίο επαναπροσδιορισμό της σύγχρονης ιστορίας της ναυτιλίας και την ευρύτερη κατανόηση της τεράστιας σημασίας που αυτή έχει για τις ζωές όλων μας. Η μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου οφείλει πιστεύω να έχει στους κόλπους της και ένα μεγάλο ερευνητικό κέντρο για την μελέτη της ιστορίας της. Είναι ένα όραμα που με ενέπνευσε πριν 33 χρόνια να πάρω τη δυσκολότερη απόφαση της ζωής μου, να εγκαταλείψω δηλαδή τον εφοπλισμό για να επιχειρήσω απρόσκοπτα την υλοποίηση του. Όλοι σχεδόν τότε με χαρακτήρισαν ρομαντικό αποκαλώντας ουτοπικό το όραμά μου. Σήμερα σας κοιτώ στα μάτια και σας δηλώνω απερίφραστα ότι αισθάνομαι ευλογημένος και απόλυτα δικαιωμένος για την απόφαση που πήρα”.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση “Το Ελληνικό Ναυτιλιακό Θαύμα - The Greek Shipping Miracle” άνοιξε για το κοινό από χθες Δευτέρα 20 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023 και από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου έως το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024, 10.00 π.μ. - 14.00 μ.μ.