Ανοιχτός διαγωνισμός από το Υπουργείο Πολιτισμού για έργο ύψους 8,5 εκ. ευρώ

Προχωράει η αναβάθμιση της Σχολής Καλών Τεχνών στην Τήνο

Ακόμη ένα βήμα πραγματοποιήθηκε προκειμένου να πάρει νέα πνοή το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών του Πανόρμου στην Τήνο.. Η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του, πρόκειται να του δώσει μια νέα, σύγχρονη και διεθνή δυναμική και θα συνεισφέρει καταλυτικά στην εκπαίδευση των νέων μαρμαρογλυπτών. 

Η πρώτη σημαντική κίνηση, είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο, με την υπογραφή της προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Τήνου, του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου και του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Τήνου «Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου Γιαννούλης Χαλεπάς». Πλέον, δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η ανοικτή διαδικασία για την επιλογή αναδόχου που αφορά στην κατασκευή του έργου.

Περιγραφή και ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην μελέτη και κατασκευή της επέκτασης των κτηριακών εγκαταστάσεων, του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Η Σχολή σήμερα λειτουργεί σε οικόπεδο που της έχει παραχωρηθεί, εντός ορίου του παραδοσιακού οικισμού Πάνορμος (Πύργος), ενώ η επέκτασή της θα γίνει σε όμορο οικόπεδο εκτός ορίων οικισμού. Προβλέπεται η διατήρηση δύο εκ των υφιστάμενων κτηρίων, του κτηρίου Κ1, εμβαδού 199,65 τμ, που παραμένει ως εργαστήριο ζωγραφικής και αποθήκη και του κτηρίου Κ2, εμβαδού 122,27 τμ, που μετατρέπεται σε χώρο συσσιτίου με προσθήκη ενός υπογείου για την χωροθέτηση των Η/Μ εγκαταστάσεων, εμβαδού 23,07 τμ.

Στο νέο οικόπεδο γίνεται η χωροθέτηση δύο νέων κτηρίων εκπαιδευτικών χρήσεων, του κτηρίου Κ3, εμβαδού 1.577,94 τμ. όπου στεγάζονται τα εργαστήρια επεξεργασίας μαρμάρου, αίθουσα κόφτη, σιδηρουργείο-χυτήριο, ξυλουργείο και εργαστήριο εκμαγεύσεων και του κτηρίου Κ4, εμβαδού 859,07 τμ., όπου στεγάζονται εργαστήριο γλυπτικής, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αρχιτεκτονικού σχεδίου, βιβλιοθήκη και γραφεία διοίκησης. Τα δύο νέα κτήρια δημιουργούν με τη χωροθέτησή τους μια νέα πλατεία, την πλατεία των μαρμάρων. Ο προς διαμόρφωση περιβάλλων χώρος καταλαμβάνει συνολικά επιφάνεια εμβαδού 2.660,25 τμ. και περιλαμβάνει τους απαιτούμενους υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, χώρους πρασίνου και διαδρομές κίνησης. Τόσο τα κτήρια, όσο και ο περιβάλλον χώρος τους έχουν μελετηθεί με τρόπο που εξασφαλίζεται η καθολική προσβασιμότητα σε ΑμεΑ. Για την υλοποίηση των ανωτέρω θα εκτελεστούν οικοδομικές και Η/Μ εργασίες.

Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών

Το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου είναι εποπτευόμενη Δημόσια Υπηρεσία από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σκοπός της λειτουργίας του είναι: α. η διδασκαλία της μαρμαροτεχνίας και β. η προπαρασκευή και η εισαγωγή σπουδαστών χωρίς περαιτέρω εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Στεγάζεται και λειτουργεί από το έτος 1955 στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Θηλέων Πύργου. 

Οι υφιστάμενες υποδομές της Σχολής είναι αναγκαίο, εδώ και δεκαετίες, να εκσυγχρονισθούν και να επεκταθούν. Η διαρκής συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας για την διατήρηση και εξέλιξη του, επέφερε το έτος 1991 την αγορά δύο όμορων αγροτικών ακινήτων από τον Δήμο Τήνου, με σκοπό την επέκταση των εγκαταστάσεων της Σχολής. Η διατήρηση του, στην ως ίδια θέση όπου λειτουργεί από ιδρύσεώς τείνει στη διατήρηση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της Σχολής και την ύπαρξή της στον Πύργο της Τήνου, ο οποίος είναι το αναγκαίο και ζωογόνο πολιτιστικό, χωρικό, κοινωνικό και ιστορικό περιβάλλον της και το κέντρο της παραδοσιακής μαρμαρογλυπτικής και μαρμαροτεχνίας. Η δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων θα δώσει μια νέα, σύγχρονη, διεθνή δυναμική στη Σχολή και θα συνεισφέρει καταλυτικά στην εκπαίδευση των νέων μαρμαρογλυπτών, πολλοί εκ των οποίων ως απόφοιτοι του, εργάζονται σε έργα επί μνημείων που υλοποιεί το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Επιπρόσθετα, στη νέα εκσυγχρονισμένη εποχή του, θα διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο στη διαμόρφωση της διεθνούς καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής έκφρασης, με αναντίρρητη ιστορικότητα και εξειδίκευση στο επίπεδο των σπουδών της.

Τα οφέλη από την αναβάθμιση

Η αναβάθμιση του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου και η ανάδειξη του επισκέψιμου μουσειακού χώρου της Οικίας Χαλεπά αναμένεται να ωφελήσει άμεσα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση των εικαστικών τεχνών και στην ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της τηνιακής μαρμαροτεχνίας, η οποία αποτελεί εγγεγραμμένο στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της UNESCO.

Τα βασικά υποέργα

Το Έργο θα υλοποιηθεί, σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο Έργου, μέσω υποέργων/συμβάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πιο συγκεκριμένα:

Τα βασικά υποέργα 1-2-3 αφορούν στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου (ΠΕΣΚΤΠΤ), με φορέα υλοποίησης της Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟΑ (ΔΜΕΕΜΠΚ) και αντικείμενο την ανέγερση της επέκτασης των κτηριακών εγκαταστάσεων, τον εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων κτηρίων και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου (ΠΕΣΚΤΠΤ). Το έργο περιλαμβάνει και τις δαπάνες σύνδεσης του κτηρίου με τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας και ελέγχου των κατασκευαστικών εργασιών από ελεγκτές δόμησης μέσω διακριτών υποέργων 2 και 3 αντίστοιχα.

Διάρκεια και προϋπολογισμός του έργου και λήξη διαγωνισμού

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 14 από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης και η εκτιμώμενη αξία του ανέρχεται στο ποσό των 8.556.000 ευρώ. Η κατασκευή του έργου δεν υποδιαιρείται σε τμήματα και ανατίθεται ως ενιαίο σύνολο προκειμένου να επιτευχθεί η συντομότερη, οικονομικότερη, αλλά και η πλέον διαχειριστικά επαρκής λύση. Το έργο αποτελεί μία ενιαία κατασκευαστική ενότητα, καθώς ο σχεδιασμός των κτηρίων του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου αποτελεί αδιάσπαστο σύνολο.

Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 22/01/2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00. Ως ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 25/01/2024, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00.