Συνέντευξη με τον διευθυντή της χορωδίας του ναού της Ευαγγελίστριας, Γιάννη Ρηγούτσο

Το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» αποχαιρετά μελωδικά το 2023

Με την καθιερωμένη πλέον Χριστουγεννιάτικη συναυλία του στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου, το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» ολοκληρώνει τον φετινό κύκλο εκδηλώσεων του, αποχαιρετώντας το 2023.

Το φετινό πρόγραμμα του «ΑΝΩ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ» περιλαμβάνει αγαπημένους Χριστουγεννιάτικους ύμνους σημαντικών συνθετών όπως οι Michael Praetorius, Luigi Cherubini, Camille Saint-Saëns, César Franck, αλλά και παραδοσιακά τραγούδια των χαρμόσυνων ημερών από τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Μάλιστα, το συριανό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια συναυλία χορωδιακής μουσικής από τη Μικτή Χορωδία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας και το φωνητικό σύνολο «Invirtus», υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Ρηγούτσου, ο οποίος μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την εν λόγω εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, στις 19:00.

Κύριε Ρηγούτσο, αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Μικτή Χορωδία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ερμούπολης  συμμετέχει στο Φεστιβάλ ΑΝΩ, υπό τη δική σας διεύθυνση.  Εφέτος μάλιστα, θα μας παρουσιάσετε και το φωνητικό σύνολο "Invertus". Μιλήστε γι' αυτά τα δύο χορωδιακά σύνολα του νησιού μας που διευθύνετε;

Την χορωδία του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας την ανέλαβα το 2000. Ήταν μια χορωδία που αριθμούσε τα 20 άτομα, με σκοπό να πλαισιώνει θρησκευτικές τελετές, πρωτίστως της ενορίας της Ευαγγελιστρίας, αλλά και πανηγύρεις, καθώς και επίσημες εκδηλώσεις της τοπικής εκκλησίας στη Σύρο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Από τότε, 23 χρόνια μετά, όπως καταλαβαίνετε έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα. Η χορωδία έχει αναπτύξει μια πιο εξωστρεφή δραστηριότητα, συντελώντας πλέον και στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Έχει συμμετάσχει σε πανελλήνια και διεθνή φεστιβάλ, καθώς επίσης, έχει διοργανώσει και πραγματοποιήσει αρκετές συναυλίες εντός κι εκτός Σύρου. Διοργάνωσε και παρουσίασε δύο ρεσιτάλ-αφιέρωμα στον Ελληνο-γάλλο μουσικοσυνθέτη Ζωζέφ Ακεψιμά, το πρώτο στο θέατρο Απόλλων, στη Σύρο και το δεύτερο στη Λεόντειο Σχολή, στην Αθήνα. Στην επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021, η χορωδία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας, εμφανίστηκε μαζί με άλλες τρεις χορωδίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε η Α.Α. ο Πάπας Φραγκίσκος.

Το φωνητικό σύνολο Invirtus, είναι ένα νεοσύστατο φωνητικό σύνολο, που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2022. Ο βασικός πυρήνας του Invirtus αποτελείται από άτομα της χορωδίας του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας. Το φωνητικό σύνολο έρχεται να καλύψει την ανάγκη ενός άλλου ρεπερτορίου, όχι απαραίτητα στενά εκκλησιαστικού. Ήδη έχουν μια επιτυχημένη εμφάνιση στο 4ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Απόλλων στις 10 και 11 Ιουνίου 2023 και μια εμφάνιση στη συναυλία που διοργανώσαμε προς τιμήν της Παναγίας Φανερωμένης στις 20 Σεπτεμβρίου στα Χρούσσα.

Με δεδομένο ότι χρόνο με τον χρόνο ο πήχης των προσπαθειών σας ανεβαίνει, ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για τα δύο αυτά φωνητικά σχήματα;

Μα φυσικά να συνεχίσει να ανεβαίνει, στο πλαίσιο πάντα της προόδου που απαιτείται να χαρακτηρίζει μια τέτοια προσπάθεια. Στόχος μου είναι, το ταξίδι με τα δύο αυτά σχήματα να είναι πλούσιο σε εμπειρίες, προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες για εξερεύνηση, ανακάλυψη και έμπνευση. Και όπως κάθε ταξίδι, να είναι μια προσωπική εμπειρία για όλους όσους συμμετέχουμε ως μέλη, αλλά και όσους μας κάνουν την τιμή να έρχονται και να μας ακούν.

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα που θα μας παρουσιάσετε στο φετινό "ΑΝΩ Χριστούγεννα";

Το φετινό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κομμάτια της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης, από την περίοδο της Αναγέννησης μέχρι τη σύγχρονη εποχή, αρκετά από αυτά μεταφρασμένα και διασκευασμένα στα ελληνικά, καθώς και από τη βυζαντινή παράδοση.

Τι συμβολίζουν για σας τα Χριστούγεννα και ο εορτασμός τους ; Ποια συναισθήματα θα θέλατε να μεταφέρετε στο κοινό μέσω της μουσικής αυτές τις Άγιες Μέρες; 

Τα Χριστούγεννα συνδέονται με τη αγάπη, την ελπίδα και τη χαρά.  Είναι μια περίοδος όπου η οικογένεια, η ανθρώπινη επαφή, η γενναιοδωρία και η αλληλεγγύη έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο. Για μένα, η μουσική αποτελεί σημαντικό μέσο για να μεταφέρω αυτά τα συναισθήματα.

Τι θα ευχόσασταν για τη νέα χρονιά; 

Ειρήνη και Συμφιλίωση! Να επικρατεί ειρήνη στον κόσμο και στις οικογένειες μας! Είναι κάτι που το έχουμε όλοι ανάγκη! Ζούμε μια ζωή, θα έλεγα βίαιη από πολλές απόψεις. Οι ρυθμοί μας, οι σχέσεις μας η ανάγκη για μια αξιοπρεπή διαβίωση, μας απομακρύνουν από τη συναισθηματική ισορροπία και την εσωτερική γαλήνη που όλοι έχουμε ανάγκη. Καλές γιορτές και μια καλύτερη χρονιά!

Λίγα λόγια για τον Γιάννης Ρηγούτσο

Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του και μεγάλωσε στη Σύρο, όπου και ζει μόνιμα, παντρεμένος με δύο παιδιά. Ξεκίνησε τις σπουδές στην μουσική, παίρνοντας πτυχίο ακορντεόν, Ωδικής και Αρμονίας, στην «Φερεκύδειο κυκλαδική μουσική σχολή» με τον κ. Παναγιώτη Χάλαρη.

Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα, στο Ωδείο «Χαϊμαντά», στην αντίστιξη και στο πιάνο, στην τάξη της κας Καίτης Χαϊμαντά. Παρακολούθησε σεμινάρια διεύθυνσης χορωδίας με τον κ. Αντώνη Κοντογεωργίου σε ελληνικά χορωδιακά έργα, με τον κ. Oskar Egle σε χορωδιακά έργα από ξένο ρεπερτόριο και με τον κ. Manfred Mauser , Vocal music Pop.

Δίδαξε στην «Φερεκύδειο κυκλαδική μουσική σχολή», σε πολιτιστικούς συλλόγους και σε επιμορφωτικά σεμινάρια της Νομαρχίας για δύο χρονιές (1994-1995). Από το 1995 είναι καθηγητής μουσικής στην δημόσια εκπαίδευση και εργάζεται στην Α’θμια Εκπαίδευση Κυκλάδων στο 1ο Δημοτικό Ερμούπολης Σύρου. Το 2000 μέχρι και σήμερα, αναλαμβάνει Διευθυντής της μικτής πολυφωνικής εκκλησιαστικής χορωδίας της Ευαγγελιστρίας Ερμούπολης