Μυρτώ Μολανδώνη: “Μέσα από προγράμματα και δράσεις στοχεύουμε στην εκπαίδευση και την ψυχαγωγία των παιδιών του νησιού”

Μύκονος: Το ARTmill Festival φέρνει θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και νέους

  • Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, 2024 - 06:16

Το Art mill Festival για παιδιά και έφηβους επιστρέφει το 2024 στη Μύκονο με διαδραστικές παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν το μήνα Φεβρουάριο στο Γρυπάρειο πολιτιστικό κέντρο του νησιού.

Το Art mill Festival είναι μια διοργάνωση του Π.Α.Κ.Ο."Γ.ΑΞΙΩΤΗΣ " για παιδιά και έφηβους που πρωτοεμφανίστηκε τον Μάιο του 2022, μετά από πρωτοβουλία της καλλιτεχνικής του διευθύντριας Μυρτώς Μολανδώνη, εισπράττοντας τη μεγάλη αποδοχή του κοινού και της τοπικής κοινότητας.

Κύριος στόχος του φεστιβάλ είναι να διατηρήσει ενεργή σε όλη τη διάρκεια του έτους την καλλιτεχνική δραστηριότητα του νησιού, δημιουργώντας τις βάσεις για ένα θεσμό που θα λειτουργεί μακροπρόθεσμα. Έναν θεσμό που όχι μόνο θα προσφέρει τις πιο ποιοτικές διεξόδους ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και διασκέδασης για όλη την οικογένεια, αλλά κυρίως θα δίνει χώρο, θα εμψυχώνει και θα προωθεί την καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών και των νέων του τόπου.

“Το ARTmill Festival έχει ως σκοπό την εκπαιδευτική και ψυχαγωγική διέξοδο για το παιδί”

Για το ARTmill Festival και στο σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, μιλά στην “Κοινή Γνώμη” η Μυρτώς Μολανδώνη, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ.

Σύμφωνα με την ίδια, το ARTmill Festival έχει ως σκοπό την εκπαιδευτική και ψυχαγωγική διέξοδο για το παιδί, μέσα από διάφορες δράσεις στις οποίες δεν αποτελεί μόνο τον θεατή, αλλά συμβάλει σε αυτές.

“Η ιδέα του ARTmill Festival γεννήθηκε από την ανάγκη να υπάρξει μία εκπαιδευτική και ψυχαγωγική διέξοδος για το παιδί, αλλά και για όσους είναι γύρω του, γονείς, δάσκαλοι και καθηγητές. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε  δεσμευτεί εδώ και δύο χρόνια, κάθε μήνα σχεδόν, όσο μας το επιτρέπουν οι ρυθμοί της τουριστικής περιόδου, να φέρνουμε στη Μύκονο παραστάσεις, κουκλοθέατρα, θεατρικό παιχνίδι, αφηγήσεις παραμυθιών. Προσπαθούμε να φέρνουμε στο νησί πολύ καλές ομάδες από την Αθήνα, με σκοπό όχι μόνο να παρουσιάζουν παραστάσεις, αλλά να κάνουν και σεμινάρια για τα παιδιά”, σημειώνει η κα. Μολανδώνη, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό το σχεδιασμό υπάρχει συμμετοχή και από τα σχολεία του νησιού.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, εκτός των παραστάσεων, υπάρχουν και άλλες δράσεις όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 2023, με τη δημιουργία μίας ταινίας από τα παιδιά του νησιού.

“Πέρυσι παιδιά του νησιού έφτιαξαν το δικό τους ντοκιμαντέρ συνδυασμένο με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας με τίτλο «Δήκονος. Γενικά είμαστε δημιουργικοί και ελπίζουμε με τη νέα δημοτική αρχή, αυτές οι δράσεις να στηριχθούν, διότι οι κάτοικοι και ιδιαίτερα τα παιδιά έχουν αγαπήσει το ARTmill Festival. Προσπαθούμε όλες αυτές οι δράσεις να είναι για παιδιά και εφήβους”, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Οι επερχόμενες δράσεις του ARTmill Festival

Όπως αναφέρει η καλλιτεχνική διευθύντρια του ARTmill Festival, Μυρτώ Μολανδώνη, έχει υπάρξει σχεδιασμός και για άλλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, στο τέλος Μαρτίου και συγκεκριμένα στις 30 και 31 Μαρτίου θα υπάρξει η 2η γιορτή του παιδικού βιβλίου, μία εκδήλωση που είχε διοργανωθεί και το 2023. Η φετινή δράση θα εμπεριέχει αφηγήσεις παραμυθιών από ηθοποιούς και καλλιτέχνες, έκθεση επιλεγμένων βιβλίων, αλλά και δημιουργία παραμυθιών και κόμικς από παιδιά και εφήβους.

Τον Απρίλιο θα λάβει χώρα συναυλία με τα  «Ζαμομίνια» που είχαν παρουσιάσει πέρυσι στο Μέγαρο Μουσικής τραγούδια για μικρούς και για μεγάλους.

Το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων

Η έναρξη των παραστάσεων για παιδιά από τεσσάρων ετών και πάνω και οι οποίες εντάσσονται στο ARTmill Festival για το 2024, θα γίνει την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου με την παράσταση το «Μαγικό πινέλο της Νουρ», από την ομάδα «ΒίΔΑ».

Οι μικροί θεατές μέσα από το πρωτότυπο αυτό θεατρικό ταξίδι ανακαλύπτουν πως η φαντασία τους δίνει τα απαραίτητα εφόδια να αναζητήσουν τα όνειρά τους.

Καλούνται να βρουν λύσεις, να ξεπεράσουν τους φόβους τους και τότε όλοι μαζί ενωμένοι, ανακαλύπτουν τη χαρά της συνεργασίας και τη μεγάλη αξία της φιλίας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, με ώρα έναρξης στις 6 το απόγευμα.

Την επόμενη ημέρα και συγκεκριμένα το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, ακολουθεί μια διαδραστική, κωμική παιχνιδο-παράσταση για παιδιά από 4 και πάλι από την Ομάδα «ΒίΔα».

Η παράσταση «Το δέντρο που αγαπούσε» διαπραγματεύεται το τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος.  Πρόκειται για μια αισιόδοξη αστεία ιστορία που αναδεικνύει την αξία της φιλίας, της αγάπης και της συνύπαρξης τόσο ανάμεσα στους ανθρώπους όσο και ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο. Η παράσταση συνδυάζει χορό, πρωτότυπη μουσική, μελωδίες από ξύλινες φλογέρες και τραγούδια.

Το κείμενο της παράστασης αποτελεί ελεύθερη θεατρική προσαρμογή του γνωστού βιβλίου «Το δέντρο που έδινε», του Σελ Σιλβερστάιν.

Την ίδια ημέρα, στις 7 το απόγευμα και πάλι στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο της Μυκόνου, θα λάβει χώρα μία χοροθεατρική παράσταση και εργαστήρι χορού για παιδιά από 4+, εφήβους και ενήλικες, από την ομάδα A(r)CT.

Το έργο αντλεί στοιχεία από το γνωστό βιβλίο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες "Δον Κιχώτης" και δίνει έμφαση στην ανυπέρβλητη αξία της φαντασίας και στη σημασία του να ακολουθεί κάποιος  τα όνειρά του. Στόχος είναι να ταξιδέψουν μικροί και μεγάλοι μέσα από την αφήγηση, τη μουσική και την κίνηση σε ένα τοπίο μαγικό, όπου όλα μπορούν να συμβούν.

Την παράσταση θα ακολουθήσει ένα διαδραστικό εργαστήριο δημιουργικής κίνησης και αυτοσχεδιασμού μέσα από το οποίο οι μικροί και μεγάλοι συμμετέχοντες, θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους σε διάφορους μαγικούς τόπους, ανακαλύπτοντας καινούργιους τρόπους να κινούν το σώμα τους και να διηγηθούν τις δικές τους ιστορίες.