Αντίστροφη μέτρηση για τη φετινή μεγάλη καρναβαλική γιορτή “Γεώργιος Σουρής” 2024, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Σύρος: Δυναμική επιστροφή με 17 ομάδες και 1.500 καρναβαλιστές

Θ. Μενδρινού: “Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση κυρίως από νέες ομάδες εντός και εκτός Σύρου”
  • Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024 - 06:16

Σε ρυθμούς... καρναβαλιού κινείται η Σύρος, καθώς σε λίγες ημέρες αρχίζουν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που έχει σχεδιάσει το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Την “εκκίνηση” θα σημάνει το 8ο Κυνήγι του Κρυμμένου Λουκουμιού στις 24 Φεβρουαρίου, με αποκορύφωμα τις καρναβαλικές παρελάσεις σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη.

Στο τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης επικρατεί ενθουσιασμός, καθώς όπως δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” η αρμόδια αντιδήμαρχος, Θωμαή Μενδρινού, οι συμμετοχές ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, καθώς έχουν δηλώσει υποψηφιότητα 17 ομάδες, με περισσότερους από 1.500 καρναβαλιστές από τη Σύρο, αλλά και εκτός νησιού.

Μεγάλη η ανταπόκριση κυρίως από νέες ομάδες

Για μία δυναμική επιστροφή του κόσμου στις αποκριάτικες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο νησί, κάνει λόγο η αντιδήμαρχος πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, η οποία αποκαλύπτει στην “Κοινή Γνώμη”, πως χθες κατά την ολοκλήρωση των συμμετοχών, κατεγράφησαν 17 ομάδες με 1.500 συμμετέχοντες, κάτι που φανερώνει τη δυναμική του Συριανού καρναβαλιού.

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε 16 ομάδες οι οποίες έχουν δηλώσει συμμετοχή, με 1.500 συμμετέχοντες. Επίσης, ένα άλλο ενθαρρυντικό στοιχείο που αποδεικνύει τη δυναμική επιστροφή του κόσμου στις αποκριάτικες εκδηλώσεις είναι η συμμετοχή νέων ομάδων από τη Σύρο, αλλά και εκτός αυτής. Φέτος, θα έχουμε τη συμμετοχή της νικήτριας ομάδας του χαμένου θησαυρού, από το Μοσχάτο, όπως και από το ταξιδιωτικό γραφείο «Melodrakma» που έχουν επιλέξει να βρεθούν στη Σύρο και να απολαύσουν τις καρναβαλικές μας δράσεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο που έρχεται να προστεθεί στην επιτυχία των εκδηλώσεων, είναι η διεξαγωγή για πρώτη φορά του παιδικού καρναβαλιού στην Άνω Σύρο.

“Να αναφέρουμε επίσης ότι έχει υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για το καρναβάλι των παιδιών, που αποτελεί για εμάς επιθυμία, αυτή η εκδήλωση, να καθιερωθεί και να αποτελέσει θεσμό. Αυτό που έχει προτεραιότητα για εμάς είναι η ασφάλεια των παιδιών, αλλά και του κόσμου που θα επισκεφθούν το μεσαιωνικό οικισμό ώστε να απολαύσουν τις εκδηλώσεις που έχουμε προγραμματίσει. Πιστεύω ότι έχουν ανάγκη αυτές τις εκδηλώσεις τα παιδιά και είναι κάτι που λείπει”, σημειώνει η κ. Μενδρινού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει παρακάτω, υπάρχει μία στενή επαφή και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε ειδικά η παρέλαση λήξης του καρναβαλιού στην Ερμούπολη, να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

“Προ ημερών πραγματοποιήσαμε στον χώρο του Βιομηχανικού μουσείου μία συνάντηση με τους εκπροσώπους των καρναβαλικών ομάδων. Σκοπός της συνάντησης ήταν να τεθούν υπό συζήτηση θέματα που άπτονται των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα. Ειδικότερα, συζητήθηκε το θέμα της ροής της καρναβαλικής παρέλασης στην Ερμούπολη. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι λόγω και των έργων που διεξάγονται στον πεζόδρομο και κυρίως στην οδό Πρωτοπαπαδάκη, δεν θα υπάρξει σε εκείνο το σημείο η παρουσία των ομάδων. Θέλαμε να έχουμε την άποψη των ομάδων, προκειμένου να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα”, δήλωσε η αντιδήμαρχος, υπογραμμίζοντας προς αυτή την κατεύθυνση, επίκειται συνάντηση και με τον λιμενάρχη Σύρου, Παναγιώτη Καραμήτσα, ώστε να οριστικοποιηθεί μία εφικτή λύση.

“Εμείς ως διοργανωτές, δεν επιθυμούμε να αποκλείσουμε από την καρναβαλική παρέλαση το κομμάτι της παραλίας. Η πρότασή μας - εφόσον εγκριθεί από τη Λιμενική Αρχή -, είναι τα άρματα να βρίσκονται σταθμευμένα έμπροσθεν του Λιμεναρχείου. Οι καρναβαλικές ομάδες που θα αρχίσουν την παρέλαση από το ναυπηγείο, να περάσουν κατά μήκος όλης της παραλίας, να φθάσουν στα άρματα και μετά, μαζί με αυτά, να οδηγηθούν στην πλατεία Μιαούλη. Είναι μία πρόταση στην οποία καταλήξαμε με τους εκπροσώπους των καρναβαλικών ομάδων”.

Συγκινητική η στήριξη των χορηγών μας”

Τέλος, η κ. Μενδρινού αναφέρθηκε και στο θέμα των χορηγιών, αλλά και στις δράσεις εξωστρέφειας που λαμβάνουν μέρος από το τμήμα Πολιτισμού, δηλώνοντας ότι όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή του Συριανού Καρναβαλιού.

“Είμαστε πανέτοιμοι για τη διεξαγωγή του Συριανού Καρναβαλιού. Θέλω να ευχαριστήσω τη διοργανώτρια ομάδα και συγκεκριμένα τον Πέτρο Πρίντεζη και την Γεωργία Ματσούκα και όλους τους εθελοντές που θα στηρίξουν τις φετινές εκδηλώσεις. Όλο αυτό που θα απολαύσουν κάτοικοι και επισκέπτες είναι αποτέλεσμα μίας συλλογικής προσπάθειας. Έχουμε μεγάλη υποστήριξη από τους χορηγούς μας και πρέπει να πω ότι σε αυτούς οφείλεται η διοργάνωση των εκδηλώσεων και κυρίως του παιδικού καρναβαλιού στην Άνω Σύρο. Χωρίς αυτούς δε θα μπορούσαμε να φέρουμε εις πέρας τόσες δράσεις και οφείλουμε αυτό να το αναγνωρίσουμε”.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο μάλιστα είναι πολύ σημαντικό κάθε χρόνο αυτή η προσπάθεια να μεγαλώνει, καθώς όπως τονίζει, αξίζει στη Σύρο να συμπεριληφθεί στις περιοχές με τις μεγαλύτερες καρναβαλικές εκδηλώσεις. “Να ευχαριστήσω και τους αντιδημάρχους που μας στηρίζουν, όπως και τον δημοτικό μας αστυνόμο. Η διεξαγωγή του καρναβαλιού είναι από τις πιο απαιτητικές εκδηλώσεις και οφείλουμε να έχουμε μία άρτια εκδήλωση. Φυσικά έχουμε πραγματοποιήσεις και πολλές δράσεις εξωστρέφειας, ώστε το Συριανό Καρναβάλι να φθάσει σε όλα τα σημεία της χώρας. Αυτό ήταν και το μεγάλο μας στοίχημα. Οφείλουμε να διαφημίσουμε το νησί μας και να προσελκύσουμε επισκέπτες, οι οποίοι θα αποτελέσουν και μία τονωτική ένεση για τις επιχειρήσεις του νησιού”, κατέληξε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού.