Επετειακές εκδηλώσεις με τις σημαντικότερες στιγμές της πορείας του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου

"Σοφία της Παράδοσης": 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον πολιτισμό της Σύρου

Δέκα χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου, συμπληρώνει φέτος ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος "Η σοφία της Παράδοσης".

Μία πολύχρονη πορεία προσφοράς με δεκάδες εκδηλώσεις και συνεργασίες τόσο με φορείς της Σύρου, όσο και εκτός αυτής, αλλά και με τη δημιουργία ενός εκ των μεγαλυτέρων φεστιβάλ του νησιού, το "Συριανοπατώ".

Για τη συμπλήρωση της πρώτης 10ετίας του Συλλόγου, αλλά και για τις επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τέλος Μαρτίου, μιλά στην "Κοινή Γνώμη", η πρόεδρος του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου, Σοφία Λούβαρη.

"Έχει παράξει πολυποίκιλο πολιτιστικό έργο"

O Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης» ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 από δραστήριους ανθρώπους με αγάπη για την παράδοση που οραματίστηκαν τη δημιουργία ενός Συλλόγου που θα λειτουργήσει ως γέφυρα που θα συνδέει πολιτιστικά το παρελθόν με το παρόν και θα γίνει οδηγός για τη νέα γενιά.

Ο Όμιλος φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον πολιτιστικό και λαογραφικό τομέα της Σύρου, έχοντας παρουσιάσει ένα πολυποίκιλο έργο.

"Ο Λαογραφικος χορευτικός Όμιλος "Η σοφία της Παράδοσης" φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, μέσα από την πληθώρα εκδηλώσεων που έχει πραγματοποιήσει, αλλά και από την δράση των τμημάτων παραδοσιακού χορού, καθώς και άλλων θεματικών τμημάτων που κατά περιόδους έχουν λειτουργήσει (λαογραφίας, θεατρικού, εικαστικού, χορωδίας παραδοσιακού τραγουδιού, χειροτεχνίας και ζαχαροπλαστικής κ.α.)", δηλώνει στην εφημερίδα η Σοφία Λούβαρη.

Όπως επισημαίνει, μέσα σε αυτή τη 10ετή πορεία μετρά συμμετοχές σε εκατοντάδες εκδηλώσεις, αναβιώσεις παραδοσιακών εθίμων, φιλανθρωπικά events, οικολογικές δράσεις, ομιλίες, σεμινάρια, εκθέσεις και λοιπά δρώμενα, ενώ έχει εκπροσωπήσει τη Σύρο σε πληθώρα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

"Παρά το γεγονός ότι στο ξεκίνημά του αντιμετωπίστηκε με δικαιολογημένη ίσως επιφυλακτικότητα, ακόμη και αμφισβήτηση απέναντι στις δυνατότητες ενός νεοσύστατου συλλόγου", όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η κα. Λούβαρη, "κατάφερε να παράξει ένα μεγάλο και ποικιλόμορφο έργο. να παράξει πολυποίκιλο πολιτιστικό έργο, πέρα από την εκμάθηση παραδοσιακών χορών, κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χάρη στον ενθουσιασμό, το όραμα και τις άοκνες προσπάθειες των μελών του, να καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού και να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού μας".

Η πρόεδρος του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου στέκεται ιδιαίτερα στο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών "συριανοπατώ", που διοργανώνεται στη Σύρο από το 2018.

"Διοργανώνουμε με μεγάλη επιτυχία το «συριανοπατῶ», ένα πολιτιστικό τετραήμερο γεμάτο χορό, μουσική, γλέντια, εκθέσεις, σεμινάρια, παιχνίδια, ξεναγήσεις, με τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων από όλες τις γωνιές της Ελλάδας (Καβάλα, Δράμα, Ιωάννινα, Λάρισα, Λευκάδα, Τρίπολη, Γαργαλιάνοι, Σάμος, Κως, Κύπρος κ.α.), υπογραμμίζει, τονίζοντας παράλληλα ότι "το «συριανοπατώ» μέσα σε λίγα χρόνια έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα φεστιβάλ παραδοσιακού χορού στην Ελλάδα, προσελκύοντας περισσότερους από 600 επισκέπτες ετησίως, οι οποίοι αποχωρούν ενθουσιασμένοι και με τα καλύτερα λόγια για τη διοργάνωση, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ανάδειξη και τουριστική προβολή της Σύρου μέσα από την παράδοση και τον πολιτισμό".

Επόμενες δράσεις

Ερωτώμενη ποια είναι τα σχέδια του Λαογραφικού Ομίλου για το επόμενο διάστημα, η κα. Λούβαρη αναφέρει ότι στις 25 και 26 Μαΐου, θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ Μεσογειακές Γεύσεις "Από την Αδριατική στο Αιγαίο" που θα πραγματοποιηθεί στην Δράμα. Ο Όμιλος θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα της Σύρου, μαζί με ντόπιους παραγωγούς που θα προστεθούν στην ομάδα.

Επόμενος και κορυφαίος σταθμός για την "Σοφία της παράδοσης" το 6ο Φεστιβαλ Παραδοσιακών Χορών " συριανοπατώ" που φέτος πραγματοποιείται στο νησί το 4ημερο 20-23/6 και αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 700 χορευτές με τους συνοδούς τους.

Επετειακές εκδηλώσεις

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 10 χρόνων παρουσίας του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, παρουσιάζει μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της πορείας του με αποσπάσματα από προηγούμενες παραστάσεις του σε μία εκδήλωση γεμάτη αναμνήσεις και συναισθήματα.

Η διήμερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαρτίου στο θέατρο Απόλλων, στις 8 το βράδυ και στις 12 το μεσημέρι αντίστοιχα.

"Στις 30 και 31 Μαρτίου στο θέατρο Απόλλων, στο πλαίσιο μιας επετειακής θεατρικομουσικοχορευτικής παράστασης, θα ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο και θα θυμηθούμε μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές μας. Κοντά μας θα βρεθεί, η μοναδική ορχήστρα του φεστιβάλ συριανοπατω "ΧΟΡΟΣΤΑΛΙΤΕΣ". Θα συμμετάσχει και η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Τήνου "Ανεμοεσσα" με την οποία έχουμε την μεγάλη χαρά να συμπορευόμαστε από πέρυσι. Επιμέλεια των κειμένων και των θεατρικών, θα έχει η αγαπημένη μας Βετα Αποστολίδου", σημειώνει κλείνοντας η κα. Λούβαρη.