"Συνυφάνσεις" από την Hermoupolis Heritage

  • Τρίτη, 9 Απριλίου, 2024 - 16:09

Άλλη μια επιτυχημένη εκδήλωση του προγράμματος «Συνυφάνσεις» διοργάνωσε η Hermoupolis Heritage γιορτάζοντας την ιστορική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η χορευτική βραδιά είχε τον τίτλο «Χρόνια Πολλά, Ελλάδα», και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024, στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης, με τη συμμετοχή περίπου 200 ατόμων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την υποδοχή του κοινού. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν αποτυπώσει στο ντύσιμό τους τον χαρακτήρα της εκδήλωσης, όπως ορίζει το πρόγραμμα «Συνυφάνσεις». Με θέμα τη γαλανόλευκη ενδυμασία, ορισμένοι αρκέστηκαν σε ενδυματολογικές επιλογές βασισμένες σε μπλε και λευκά σύνολα, κάποιες από τις οποίες ήταν αρκετά ευφάνταστες ή εκκεντρικές. Επίσης, δεν έλειψαν εκείνοι που τόλμησαν να εμφανιστούν με παραδοσιακές φορεσιές από τη νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ άλλοι εμπλούτισαν μια απλή σύγχρονη εμφάνιση με ένα παραδοσιακό ενδυματολογικό στοιχείο.

Η βραδιά ξεκίνησε με επίδειξη παραδοσιακών χορών από τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων. Οι χορευτές παρουσίασαν ποικιλία από γνωστούς χορούς της Ελλάδας του 19ου αιώνα, την ίδια εποχή που ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση υπενθυμίζοντας σε ποιους παλμούς χτυπούσε ο αγώνας των προγόνων μας. Το κοινό υποδέχτηκε τους χορούς με καλή διάθεση, ενώ κάποιοι προσπάθησαν να ακολουθήσουν τα βήματα των χορευτών. Τη συνέχεια της γιορτής επιμελήθηκε η Λίτσα Ψαλίδα (DJTsaki), με μουσική και τραγούδια από όλο το φάσμα της ελληνικής δημιουργίας και σε ρυθμούς γιορτινούς και κεφάτους. Όλοι απόλαυσαν τις εξαιρετικές μουσικές επιλογές συνοδεύοντας το ποτό τους από το μπαρ του Μουσείου.

Εξίσου σημαντική στιγμή της βραδιάς ήταν η έκθεση φωτογραφίας και η έκθεση παραδοσιακών φορεσιών, με την προσωπική επίβλεψη του ιδρυτή του Μουσείου Δημήτρη Σταυρακόπουλου. Τις φορεσιές προσέφερε για τη βραδιά ο Σύλλογος Μικρασιατών Σύρου από το βεστιάριό του και τοποθετήθηκαν σε όλον τον χώρο του Μουσείουυπό την καλλιτεχνική ματιά της Κλαυδίας Ζαραφωνίτου. Οι δε φωτογραφίες φέρουν την υπογραφή του φωτογράφου Δημήτρη Βαμβακούση, αγαπητού φίλου της Hermoupolis Heritage και είναι τμήμα μιας ευρύτερης συλλογής του Λυκείου Ελληνίδων η οποία εκτέθηκε πέρυσι στην Ερμούπολη.

Ετικέτες: