Στη Σύρο ο διακεκριμένος Βόσνιος καλλιτέχνης Safet Zec με τα "Πέτρινα Σπίτια"

Αφιέρωμα στη μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά

Τα έργα θα εκτίθενται στην γκαλερί Un Gramme στην Ερμούπολη από σήμερα Μεγάλη Τρίτη

Πέτρινοι τοίχοι, μεσογειακές πέτρινες προσόψεις σπιτιών και εσωτερικές σκάλες, αποτυπώνονται στην έκθεση του διακεκριμένου Βόσνιου καλλιτέχνη Safet Zec, που παρουσιάζεται από σήμερα Μεγάλη Τρίτη, στην γκαλερί Un Gramme, στο κέντρο της Ερμούπολης.

Πρόκειται για πίνακες που μέσα από αυτούς ο καλλιτέχνης μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε τη διασύνδεση του χρόνου, της μνήμης και της ανθρώπινης ύπαρξης μεταξύ των γενεών και των πολιτισμών.

Στο πέρασμα του χρόνου

Στα "Πέτρινα Σπίτια" του διακεκριμένου Βόσνιου καλλιτέχνη Safet Zec, ο χρόνος διατρέχει με ρευστότητα τα πολλαπλά στρώματα της ιστορίας και της φαντασίας. Η έκθεση, η οποία ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό από σήμερα, αποτελείται από επτά, από τα συνολικά δεκαέξι, δισδιάστατα έργα που απεικονίζουν πέτρινους τοίχους, μεσογειακές πέτρινες προσόψεις σπιτιών και εσωτερικές σκάλες, ακλόνητα στο πέρασμα του χρόνου.

Βυθισμένοι στον ποιητικό ρεαλισμό του Zec, οι θεατές καλούνται να συλλογιστούν πάνω σε αυτές τις ανθεκτικές δομές, όπου οι απόηχοι προηγούμενων ζωών παραμονεύουν προκαλώντας περιέργεια για τις ανείπωτες ιστορίες που κρύβονται μέσα τους.

Η μαεστρία του καλλιτέχνη έγκειται στην ικανότητά του να συλλαμβάνει την ουσία αυτών των φευγαλέων στιγμών, αποκρυσταλλώνοντάς τις σε εικόνες που αντηχούν με ήρεμη δύναμη. Τα χαρακτικά και οι πίνακές του δεν είναι αναπαραστάσεις αλλά πύλες σε έναν κόσμο μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα χρονικά όρια μεταξύ παρελθόντος και παρόντος θολώνουν, μέσα από μια ποικιλία υλικών και τεχνικών.

Η αλληλεπίδραση φωτός και σκιάς στα έργα Zec, θυμίζει τις τεχνικές chiaroscuro του Rembrandt και του Caravaggio.

Επιπλέον, η συμμετοχή του Safet Zec στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας υπογραμμίζει τη σημασία του έργου του, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή επίδρασή του στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό τοπίο. Με κάθε πινελιά και χάραξη, ο Zec μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε τη διασύνδεση του χρόνου, της μνήμης και της ανθρώπινης ύπαρξης μεταξύ των γενεών και των πολιτισμών.

Ποιος είναι ο Safet Zec

Ο ζωγράφος και χαράκτης Safet Zec, γεννημένος στη Rogatica της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης το 1943, αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Βελιγράδι το 1969. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Σεράγεβο λόγω του πολέμου της Βοσνίας το 1992, βρίσκοντας καταφύγιο στην Ιταλία. Σήμερα ζει και εργάζεται μεταξύ Σεράγεβο, Ποτσιτέλι, Βενετίας και Παρισιού. Οι γκραβούρες και οι πίνακές του, που αριθμούν πάνω από 250 έργα, αντανακλούν ένα βάθος συναισθήματος και ανθεκτικότητας. Έργα του βρίσκονται σε μεγάλες ευρωπαϊκές και διεθνείς γκαλερί, καθώς και ιδιωτικές συλλογές. Η σημαντική καλλιτεχνική του συνεισφορά τού χάρισε το διάσημο βραβείο του Τάγματος των Τεχνών και της Λογοτεχνίας της Γαλλίας το 2007.

Η νέα γκαλερί Un Gramme

Η γκαλερί Un Gramme που βρίσκεται στο κέντρο της Ερμούπολης και συγκεκριμένα στην πλατεία Άννης Κουτσοδόντη, αποτελεί έναν καλλιτεχνικό και εκθεσιακό χώρο της σύγχρονης τέχνης και των πρωτοποριακών πρακτικών.

Το καλλιτεχνικό αυτό "στέκι" παρέχει ένα δυναμικό και πειραματικό πρόγραμμα, δίνοντας τη δυνατότητα για ανατρεπτικές εκθέσεις από ανερχόμενους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, επιμελητές αλλά και σε και εικαστικές πρωτοβουλίες να χρησιμοποιήσουν τον χώρο, πραγματοποιώντας ανεξάρτητα πρότζεκτ.