Εικαστικό αφιέρωμα στη Μαίρη Παρασκευά (1882-1951) από την ΚΔΕΠΠΑΜ και το Μουσείο Μπενάκη

Ιστορικές φωτογραφίες μιας κοσμοπολίτισσας από τη Μύκονο

  • Πέμπτη, 13 Ιουλίου, 2017 - 06:23

Η έκθεση φωτογραφίας: «Μαίρη Παρασκευά (1882-1951) - Ιστορικές φωτογραφίες μιας κοσμοπολίτισσας από τη Μύκονο» αποτελεί το φετινό Εικαστικό Αφιέρωμα της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου.

Σαράντα επτά επιλεγμένες φωτογραφίες της Μαίρης Παρασκευά θα παρουσιαστούν στην αίθουσα Ματογιάννι της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση» από 14 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου 2017, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

Το συνολικό έργο της κατέθεσε στα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, ο ανιψιός της Πέτρος Γρυπάρης. Η επιλογή των εικόνων έγινε από τον Γιάννη Σταθάτο (Θεωρητικό και Ιστορικό της Φωτογραφίας, Ιδρυτή των Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων) με τη συνεργασία της Αλίκης Τσίργιαλου (Υπεύθυνης των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη).

Η Μαίρη Παρασκευά καταγόταν από την παλιά Μυκονιάτικη οικογένεια Γρυπάρη. Μεγάλωσε στο κτήμα της οικογένειας στη Μπαράνoφκα της Ουκρανίας. Έζησε στην Αλεξάνδρεια, στην Αθήνα, ταξίδεψε σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και επέλεξε να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής της στην Μύκονο. Οι Μυκονιάτες που την θυμούνται μιλούν με ιδιαίτερη αγάπη για την Κυρία Μαίρη που πάντα είχε κάτι να προσφέρει στους συμπολίτες της. Η Μύκονος όπως απεικονίζεται μέσα από το φακό της, οι Κάτω Μύλοι, το Κάστρο, το Ναμμουδάκι του Περρή, μας συγκινεί και μας ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή.

Η πρώτη Ελληνίδα φωτογράφος με ολοκληρωμένο έργο

Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιάννης Σταθάτος σημειώνει: «Οι φωτογραφίες της, που την καθιστούν πρώτη Ελληνίδα φωτογράφο με ολοκληρωμένο και σε βάθος χρόνου προσωπικό έργο, συμπεριλαμβάνουν λήψεις από την Κριμαία, την Αίγυπτο, την Μύκονο και άλλα μέρη της Ελλάδας καθώς και άλλες Μεσογειακές χώρες. Πολυτιμότερες ίσως είναι οι εικόνες από τη ζωή στην προεπαναστατική Κριμαία, φωτογραφίες που αποπνέουν λυρισμό, ευαισθησία και νεανικό ενθουσιασμό συχνά εφάμιλλου των οικογενειακών φωτογραφιών του Jacques Lartigue».

Την ημέρα των εγκαινίων, Παρασκευή 14 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί ομιλία του επιμελητή της έκθεσης Γιάννη Σταθάτου που κατάγεται από την ίδια Μυκονιάτικη οικογένεια των Γρυπάρηδων στις 20.30 την αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ στο Ματογιάννι (1ος όροφος). Η ομιλία θα έχει ως θέμα τους «τρεις κόσμους της Παρασκευά».

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά: 11:00 – 14:00 και 19:00 – 00:00.