Έκθεση ζωγραφικής του Στράτου Βαμβακούση με τίτλο "Στον πατέρα μας (όλα στον κύκλο)»

Ανεξίτηλο το στίγμα του στον πολιτισμό της Σύρου

Αφιερωμένη στη μνήμη του Συριανού ζωγράφου Στράτου Βαμβακούση, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του μεγάλο κενό τόσο στην οικογένειά του, όσο και στην καλλιτεχνική οικογένεια του νησιού μας, είναι η έκθεση με τίτλο «Στον πατέρα μας (όλα στον κύκλο».

Για 55 περίπου χρόνια, όπλα του Στράτου Βαμβακούση ήταν το λάδι και ο καμβάς, που ζωντάνευαν στα έμπειρα χέρια του και αναδείκνυαν την γυναικεία ομορφιά. Η αγάπη του στην μυθολογία και τις αρχαίες τραγωδίες απεικονίζονται στα εμπνευσμένα πορτρέτα γνωστών συμβόλων εκείνης της εποχής όπως η Μήδεια, η Εκάβη οι οποίες ακροβατούν ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το κλασικό και το μοντέρνο στοιχείο.

Η έκθεση παρουσιάζεται στην Αίθουσα Εμμ. Ροΐδη στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης και θα διαρκέσει έως 8 Αυγούστου.

Ιδιαίτερη αγάπη για τη μυθολογία και τη γυναικεία ομορφιά

Στην ιδιαίτερα συγκινητική και φορτισμένη βραδιά των εγκαινίων, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο του Συριανού ζωγράφου, το οποίο ζωντανεύει τη μνήμη του και αποτυπώνει την ψυχή του.

Όπως τόνισε, ο Στράτος Βαμβακούσης ασχολήθηκε 55 περίπου χρόνια με τη ζωγραφική και αυτό που τον συνάρπαζε ήταν η γυναικεία ομορφιά, την οποία φρόντιζε με την τέχνη του να αναδεικνύει. Έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για τη μυθολογία και τις αρχαίες τραγωδίες και οι πίνακές του αποτελούν έναν συνδυασμό ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το κλασικό και το μοντέρνο στοιχείο.

Η κ. Μενδρινού ευχαρίστησε την οικογένεια του καλλιτέχνη, για τη διάθεση των έργων του, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η παρούσα έκθεση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017» και έκλεισε με την ευχή «να είναι καλά να τον θυμούνται, με τη σκέψη ότι έχει αφήσει πλέον ανεξίτηλο το στίγμα του στον πολιτισμό του τόπου μας αλλά και στις καρδιές των Συριανών».

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά: 11:00-14:00 & 19:00-22:00.