“Syros Land Art Project”: 44 καλλιτέχνες από ολόκληρη την Ελλάδα σε διάδραση με τη Συριανή γη και τα υλικά της

Δημιουργία ενός ανοιχτού μουσείου στη φύση

Μια συνεργασία του Ορίζοντα Γεγονότων με τον Πολυχώρο Πολιτισμού & Δημιουργίας Σύρου

Τον τρόπο με τον οποίο παράγεται ο πολιτισμός στις Κυκλάδες και ιδιαίτερα στο νησί της Σύρου, εδώ και χιλιάδες χρόνια, φιλοδοξεί να αναδείξει ένα πρωτότυπο πρότζεκτ, βασισμένο στη διάδραση καλλιτεχνών με τη γη και τα υλικά της.

Το “Syros Land Art Project”, που διοργανώνεται από την Εικαστική Πλατφόρμα «Ορίζοντας Γεγονότων» σε συνεργασία με τον Πολυχώρο Πολιτισμού & Δημιουργίας Σύρου αποτελεί μια ελεύθερη εικαστική παρέμβαση σε τοπίο παραθαλάσσιας περιοχής του νησιού και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Καλαμίσια.

Σαράντα τέσσερις καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα θα κατασκευάσουν τους δικούς τους κόσμους σε προσφερόμενο ιδιωτικό χώρο 11 στρεμμάτων, 50 μ. Χ 200 μ., που συνορεύει με τον περιφερειακό δρόμο και με τη θάλασσα- βραχώδη ακτή.

Η τοποθεσία έχει επιλεγεί για την αξία της ως αυθεντικής κυκλαδίτικης φυσικής ομορφιάς και για την μορφολογία του εδάφους της ως παραθαλάσσιου τοπίου χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Χρήση μικτών μέσων και φυσικών υλικών

Στόχος του πρότζεκτ, που θα πραγματοποιηθεί από 28 έως 30 Αυγούστου, είναι η δημιουργία εφήμερων έργων, τα οποία θα δημιουργηθούν επιτόπου με σεβασμό στη φύση και το τοπίο της. Τα έργα κινούνται στους άξονες της land art, γλυπτικής, κατασκευές, installation - site specific art και performance και θα παραμείνουν στο σημείο όπου παράχθηκαν, με στόχο να λειτουργήσει η περιοχή ως ένα είδος ανοιχτού ελεύθερου μουσείου. Ωστόσο, θα υπάρχει μέριμνα να μεταφερθούν σε κάποια μορφή (π.χ. ψηφιακή, πολλαπλά, φωτογραφία…) σε εσωτερικό εκθεσιακό χώρο.

Οι δράσεις με συντονίστρια την εικαστικό και διδάσκουσα στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αγγελική Μπρισνόβαλη θα καταγραφούν με προοπτική παρουσίασης και μιας δημιουργίας ενός εικαστικού χάρτη. Οι καλλιτέχνες θα κάνουν χρήση μικτών μέσων (όπως φυσικού και τεχνικού φωτισμού, ήχου, βίντεο, φωτογραφίας κτλ), καθώς και των διαθέσιμων φυσικών υλικών που βρίσκονται διάσπαρτα στο χώρο (όπως πέτρες, χώμα, νερό, ξύλα) σε οποιονδήποτε συνδυασμό επιθυμούν. Η δράση δεν αποκλείει τη χρήση διαφορετικών υλικών που μπορούν να αγοραστούν για να υποστηρίξουν το σχεδιασμό του κάθε πρότζεκτ (όπως γύψος, άμμος, ξύλα) ή απλά την ανακατάταξη των υλικών που υπάρχουν επιτόπου.

Κατασκευή 44 διαφορετικών κόσμων

Με την αφορμή της συνεύρεσης και διάδρασης των εικαστικών οι οποίοι θα εργαστούν ταυτόχρονα στο χώρο του κτήματος για 3 ημέρες, δίνεται επίσης και η ευκαιρία για τη δημιουργία ελεύθερων συνεργασιών σε ομάδες.

Συμμετέχοντες Κατασκευαστές κόσμων για τη Σύρο είναι οι καλλιτέχνες: Αγγελική Μπρισνόβαλη (σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Σύρου), Άννα Μαραγκού, Άννα-Μαρία Χατζηστεφάνου, Αφροδίτη Καραμανλή, Βασιλική Σοφρά, Βάσω Τερψοπούλου, Γιάννης Μπέσκος, Γιολάντα Ζιάκα, Giorgos Yajam, Γιώργος Μπουζούνης, Γιώργος Χουρχούλης, Δέσποινα Πανταζή, Eileen Botsford Mmc, Ειρήνη Χατζηδημητρίου, Ελπίδα Γαδ, Ευάγγελος Βαλιάντζας, Κατερίνα Κασσαβέτη, Κατερίνα Κρεμασιώτη, Κατερίνα Ριμπατσιού, Κίμων Αξαόπουλος, Κοσμάς Λιλικάκης, Κύρα Αλιγιζάκη, Κωνσταντίνα Παρασκευοπούλου, Λυδία Μαργαρώνη, Μάνια Μαράτου, Μαρία Αργυρακοπούλου, Μαρία Δουκάκη, Μαρία Πάστρα, Μαρία Παλαιολόγου, Μυρτιά Hellner, Niki Grillakis, Παναγιώτης Καλούδης, Rachel Gozian, Σοφία Σιδηροπούλου, Τάσος Μπαμπάσης, Τάτη Δουβανά, Τζίμης Ευθυμίου, Vena Naskrecka.

Από άλλους τόπους, συμμετέχουν οι: Έλλη Χούσου Μωραΐτη (Ωρωπός), Εριέττη Τσεκούρα (Ερμιόνη), Κωνσταντίνα & Κλειώ Μπολιεράκη (Παλαιόχωρα Κρήτης), Μαρία Κουλοβασιλοπούλου (Ζάκυνθος), Maro Michalakakos (Μυτιλήνη).

Αναζήτηση της αρμονίας του ανθρώπου με τη φύση του

Όπως υπογραμμίζεται, η Land Art είναι μια περιοχή αμφισβήτησης στην Ιστορία της Τέχνης, σε απόσταση από την εμπορευματική διαδικασία και ίσως σε ικανή απόσταση από τον εγωισμό του έργου τέχνης και του ίδιου του καλλιτέχνη.

Εδώ το έργο καλείται ν’ ακολουθήσει τη Φύση. Να την αναγνώσει και να διδαχτεί από αυτή, μέχρι να απορροφηθεί από το χρόνο μέσω της φυσικής του μετάλλαξης.

Η εφήμερη χειρονομία παίρνει χαρακτηριστικά διάρκειας, μέσα από τη συγκινησιακή ένταση του αποτυπώματος που αφήνει και συνεπικουρούμενη από την τέχνη του αρχείου. Το έργο μπορεί να είναι όχημα κριτικής απέναντι στην καταστροφή του Περιβάλλοντος. Μπορεί ν’ αναδεικνύει τη μνήμη ή τη μυθολογική τελετουργία του τοπίου.

Σίγουρα, αναζητά την αρμονία του Σύγχρονου Ανθρώπου με τη φύση του, που έχει διαταραχτεί και σημαίνοντας εικαστικά τον τόπο, συμβάλλει στη δημιουργία ενός αλλού Χάρτη, φαντασιακού κι έτσι ουσιαστικά πραγματικού, όσο η ίδια η πραγματικότητα.

Μελλοντικές συνεργασίες με άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Το «Syros Land Art Project» αποτελεί μια ιδέα της Αγγελικής Μπρισνόβαλη, η οποία σχετίζεται με τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της και τις εργασίες της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στο προσεχές εξάμηνο, η καθηγήτρια και εικαστικός μαζί με φοιτητές και ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες θα μελετήσουν τα αποτελέσματα του πρότζεκτ, θα οδηγηθούν σε συμπεράσματα και στη συνέχεια, θα σχεδιάσουν και θα οργανώσουν επόμενες δράσεις σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού.

Επίκεντρο της έρευνας είναι ο Κυκλαδίτικος τόπος και πολιτισμός. «Μας ενδιαφέρει να κοιτάξουμε τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζουν οι Κυκλάδες και ιδιαίτερα το τοπίο της Σύρας να εμπνέουν τον πολιτισμό στον άνθρωπο για την πραγματοποίηση δράσεων που προσφέρουν ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα με διάρκεια», σημειώνει στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Μπρισνόβαλη.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη δράση θα κατασκευάσουν στη γη ένα είδος κόσμου, στον οποίο ο επισκέπτης θα νιώσει διαφορετικά γι’ αυτόν τον τόπο. Τα έργα αφορούν στην εμπειρία του θεατή και αποτελούν ένα είδος γλυπτικής του ευρύτερου πεδίου που είναι το Κυκλαδίτικο πεδίο.

Το σημείο γειτνιάζει, από τη μία πλευρά, με τη θάλασσα και από την άλλη με το δρόμο, καθιστώντας εύκολη την πρόσβαση του κοινού. «Ο κόσμος μπορεί να παρκάρει για να έρθει να μας δει, να γυρνάει από καλλιτέχνη σε καλλιτέχνη, να ρωτάει και να συνομιλεί μαζί του, να φωτογραφίζει, να βιντεοσκοπεί και να πάει να κολυμπήσει, αν το επιθυμεί», κατέληξε η συντονίστρια της δράσης.

Με τη σειρά της, η υπεύθυνη του Πολυχώρου Πολιτισμού & Δημιουργίας Σύρου, Ελπίδα Γαδ σημείωσε πως η Land Art αποτελεί ένα είδος τέχνης, που δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης όπου κατά τις δεκαετίες 80’-90’ ήταν αρκετά διαδεδομένο. Η ιδέα για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας δράσης στο νησί της Σύρου πέρασε στο στάδιο της υλοποίησης με προτροπή της Αγγελικής Μπρισνόβαλη μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.