182 σχέδια, 69 σκίτσα, 2 κολάζ και 7 ποιήματα του Κωνσταντίνου Καταγά αποδεικνύουν ότι, κάθε νους μπορεί ν’ αποτελέσει το σκάφος για πολύ καλύτερα ταξίδια

«Περιστροφές ψυχής»

Τη θεραπευτική δύναμη της τέχνης, η οποία μπορεί να απαλύνει τη ψυχή και να αντιστρέψει την αναπηρία σε πλεονέκτημα, θα «φωτίσει» ο Κωνσταντίνος Καταγάς μέσα από τη νέα έκθεσή του με τίτλο «Ψυχής Περιστροφές».

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Πινακοθήκη Κυκλάδων από 8 έως 29 Απριλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2018» και συνοδεύεται από μία συλλογή σχεδίων και κειμένων που εντάσσονται στο project rest(art) (2011-2018).

Η Αποκατάσταση είναι ένα είδος ζωής, που όπως και στην πραγματική ζωή δε μας προσδιορίζει τη διάρκειά της ή το χρόνο του επερχόμενου και μοιραίου «θανάτου» των κεκτημένων έως σήμερα. Μέσα από το «rest(art)», ο κ. Καταγάς προσδοκά να προσεγγίσει βιωματικά ή μέσω του νου, κάθε «διεισδύον» θέμα και να παρουσιάσει αυτές τις προσεγγίσεις σε όλους τους συντρόφους στην αναπηρία, οι οποίοι σκέφτηκαν έστω και για μια φορά να τα παρατήσουν.

Πεπεισμένος πλέον για τη συμβολή της εσωτερικής «εκπαίδευσης» στην εξισορρόπηση της ψυχής, μέσω της ενασχόλησης με την τέχνη, καταθέτει τη βιωματική πρόταση προς όλους όσοι αισθάνονται το επερχόμενο ατομικό τους «σκοτάδι», νιώθουν να εγκλωβίζονται μέσα σε αυτό ή «πισωπάτησαν» κάτω από την πίεση όποιας μορφής προσωπικών, οικογενειακών, κοινωνικών προβλημάτων.

«Κάτω από το πέπλο όποιας κρίσης, διαισθανόμενοι την απειλή του επερχόμενου «βαλτώδους ψυχικού τοπίου», ας αντιδράσουμε ως μια αρχή προς την ουσιαστική πορεία της αξίας της ζωής», σημειώνει ο καλλιτέχνης.

Η επαφή του με τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, με τους συνοδούς τους, με τους γιατρούς τους και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους στο Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων όπου παρέμεινε για 2 χρόνια (2011-2013) αλλά και η ενασχόλησή του με την τέχνη ως μια ενασχόληση θεραπείας, οι γνώμες και οι κριτικές που εισέπραξε αρχικά γι’ αυτά, συνέθεσαν μέσα του την ιδέα της επανεκκίνησης, η οποία δημιουργήθηκε το 2013 και μέσα από «περιστροφές ψυχής» πορεύεται.

Τα συναισθήματα, οι ψυχικές εμπλοκές και παλινδρομήσεις μου αποτελούν αντικείμενο διαλόγων της ψυχής και του νου και μεταφέρονται αυτόματα ως σχεδιαστικές προτάσεις στο χαρτί.

Η κατάθεση 182 σχεδιαστικών και 7 ποιητικών διαλόγων γίνεται ως απόδειξη της ικανότητας του νου να ξεπερνάει μέσω της τέχνης τις όποιες και όσες πιέσεις τίθενται στη διάρκεια της ζωής.

Περισσότερο από πέντε χρόνια επανεκκίνηση

Όσο περνούν τα χρόνια, η ψυχή αδυνατεί κι αδυνατίζει, ο νους αιωρείται στο σκοτάδι, το σώμα επαναστατεί κι αποκλίνει, οι αξίες συρρικνώνονται και ο πολιτισμός αποτελεί άλλοθι «εγκληματιών». Η επανεκκίνηση γίνεται πλέον απαραίτητη για κάθε άνθρωπο. Όχι μόνο για τους ανθρώπους με αναπηρία αλλά σε κάθε νου και ψυχή.

«Έτσι, σε συνθήκες σκοταδιού, κοινωνικού βάλτου, ολοκληρωτικής «ανέχειας», βομβαρδισμών και θανάτων, η ψυχή ψάχνει το φως και το χέρι οδηγεί τα ερεθίσματα μέσω του νου σε μια τελετουργική κατάληξη… την ολοκλήρωση μιας σχεδιαστικής πρότασής μου» καταλήγει ο κ. Καταγάς.

Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Καταγά περιλαμβάνει 182 σχέδια, 69 σκίτσα, 2 κολάζ και 7 ποιήματα. Στοιχειοθετήθηκε και σελιδοποιήθηκε από τον ίδιο και τυπώθηκε στην Τυποκυκλαδική Α.Ε.

Επιμέλεια Αγγλικής Γλώσσας: Βαγγέλης Κριτσίνης, Κωνσταντίνος Καταγάς. Απόδοση ποιημάτων στην Αγγλική: Ελένη Οικονόμου.