Εγκαίνια της έκθεσης του Κωνσταντίνου Καταγά «Ψυχής Περιστροφές» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Η τέχνη ανοίγει τον δρόμο για… επανεκκίνηση

Το μήνυμα ότι «στα δύσκολα καλντερίμια που περνάει ο καθένας στη ζωή του, η τέχνη είναι πάντα παρούσα για να του ανοίγει δρόμους» φωτίζεται στη νέα έκθεση του Κωνσταντίνου Καταγά με τίτλο «Ψυχής Περιστροφές», μέσα από έναν συναισθηματικό διάλογο παλαιότερων και νεότερων έργων, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Η έκθεση υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων rest[art], οι οποίες ξεκίνησαν το 2014 αμέσως μετά το εξιτήριο του καλλιτέχνη από το Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων, όπου φιλοξενήθηκε από το 2011-2013.

Η σχέση του Κωνσταντίνου Καταγά με το σχέδιο είναι μία σχέση αυτοθεραπείας η οποία δημιουργήθηκε στο κομοδίνο του νοσοκομείου και έτσι παρέμεινε και εξελίχθηκε.

Τα σχέδια είναι η υλοποίηση εσωτερικών διαλόγων της ψυχής και του νου με τον ίδιο του το εαυτό, δια μέσου του χεριού πάνω στο χαρτί. Έτσι σχηματίζονται διάλογοι χωρίς τέλος, που όπως κάθε διάλογος είναι έτοιμοι να δώσουν συνέχεια σε νέους διαλόγους. Οι διάλογοι αυτοί ελπίζουν να συνεχιστούν μέσα από τη σχέση εκθέματος και παρατηρητή και να ζωντανέψουν νέες αναζητήσεις, νέους διαλόγους, νέες προοπτικές.

Κάθε νους μπορεί ν’ αποτελέσει το σκάφος για πολύ καλύτερα ταξίδια

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καλλιτεχνία και η θεραπεία μέσω της τέχνης μπορούν να απαλύνουν τη ψυχή, να αντιστρέψουν την αναπηρία σε «πλεονέκτημα».

Μέσα από τη δράση rest[art], ο Κωνσταντίνος Ι. Καταγάς προσεγγίζει βιωματικά κάθε “διεισδύον” θέμα της κατάστασής του και παρουσιάζει αυτές τις προσεγγίσεις σε όλους τους συντρόφους στην αναπηρία οι οποίοι σκέφτηκαν έστω και για μια στιγμή να τα παρατήσουν.

Πεπεισμένος πλέον για τη συμβολή της εσωτερικής «εκπαίδευσης» στην εξισορρόπηση της ψυχής, μέσω της ενασχόλησης με την τέχνη, καταθέτει τη βιωματική πρόταση προς όλους όσοι αισθάνονται το επερχόμενο ατομικό τους «σκοτάδι», νοιώθουν να εγκλωβίζονται μέσα σε αυτό ή «πισωπάτησαν» κάτω από την πίεση όποιας μορφής προσωπικών, ατομικών, οικογενειακών και κοινωνικών προβλημάτων.

Θ. Μενδρινού: «Υπέροχος άνθρωπος και καλλιτέχνης»

Η ενότητα «Ψυχής Περιστροφές» αποτελείται από 60 σχέδια της περιόδου 2011-2018 και παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 11 Απριλίου 2018, παρουσία πλήθους φιλότεχνων του νησιού, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού αναφέρθηκε στα μηνύματα που δίνει ο κ. Καταγάς μέσα από τα έργα του, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον ίδιο έναν υπέροχο άνθρωπο και δημιουργό. «Λόγω των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε όλοι μας σε καθημερινό επίπεδο, κάποιες φορές χάνουμε τις ισορροπίες μας και την ουσιαστική πορεία της αξίας της ζωής. Για το λόγο αυτό, ευχαριστούμε θερμά τον κ. Καταγά που μας τη θυμίζει και μας δείχνει το δρόμο».

Από την πλευρά του, ο καλλιτέχνης εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσίαση της νέας του ενότητας στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στην οποία ονειρευόταν πάντοτε να εκθέσει κάποια δουλειά του. Ωστόσο διευκρίνισε, πως δεν πρόκειται για μια απολογιστική έκθεση, αλλά για έναν διάλογο ανάμεσα σε παλαιότερα και νεότερα έργα, που ελπίζει να δώσει το ερέθισμα στους επισκέπτες για να τους συνεχίσουν.

Τη λιτή εκδήλωση πλαισίωσε ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλάκης, ο οποίος ανέγνωσε με το δικό του μοναδικό τρόπο ένα από τα ποιήματα του κ. Καταγά, που εμπεριέχεται στην έκδοση «Ψυχής Περιστροφές» (182 σκίτσα, 69 σκίτσα, 2 κολάζ και 7 ποιήματα).

Παράλληλες εκδηλώσεις

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα λάβουν χώρα διαδραστικοί μουσικοί διάλογοι, όπου ο μουσικός παρατηρώντας ένα έργο θα παραθέτει τις δικές του μουσικές φράσεις για όσο χρόνο συνομιλεί με το σχέδιο, προβολή βίντεο με θέμα την αναπηρία και την καθημερινή ζωή, προβολή βίντεο του Κωνσταντίνου Ι. Καταγά με θέμα «Ναι, μπορούμε» που διακρίθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού (ISCoS) το 2017 και παρουσίαση του λογότυπου της Παγκόσμιας Ημέρας Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού (5η Σεπτέμβρη) που δημιούργησε ο ίδιος και αποδέχτηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού (worldsciday).

Στις 22 και 22 Απριλίου θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα «Ενδιαφέρομαι για το συνάνθρωπό μου, συμβάλλω στην καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία. «Ερμούπολη, μια πόλη φιλική για άτομα με αναπηρία».

Επιπλέον, θα υπάρχει ανοιχτό στρογγυλό τραπέζι για τη θεραπεία μέσω της τέχνης με την υποστήριξη και καθοδήγηση Διδάκτορος καθηγητού/θεραπευτού εξειδικευμένου στο art therapy, θα συγκροτηθεί ομάδα εθελοντών «Νοιάζομαι», ενώ θα πραγματοποιούνται διαδραστικά δρώμενα με έμπνευση τα έργα του Κωνσταντίνου Καταγά και διάδραση μέσω των καλλιτεχνών σε δικές τους αυτοσχεδιαζόμενες εικαστικές φράσεις με πλαίσιο τη τέχνη, τη ζωή ενός ΑΜΕΑ και την έννοια μιας πόλης φιλικής στην Αναπηρία.

Αρχή προς την ουσιαστική πορεία της αξίας της ζωής

Προσδοκία αποτελεί η υλοποίηση ενός 20ημερου τέχνης με στόχευση την ανίχνευση της καλυτέρευσης της καθημερινότητας στην πόλη μας.

Κάτω από αυτό το πρίσμα άρχισαν να μπαίνουν και να βγαίνουν εικόνες και σχέδια, να κουβεντιάζουν, να απορρίπτουν, να επιτίθενται, να προκαλούν, να διχάζονται και να ενώνονται, να απορρίπτουν και να προτείνουν. Μπορεί να παραμένουν επιθετικά, βρώμικα, αλήτικα μα και ταυτόχρονα αναδεικνύονται σε τρυφερές πραγματικές αναζητήσεις ολοκληρώνοντας μέσω των παρατηρητών τους ψυχικούς διαλόγους του. Γυμνές αισθήσεις που επέλεξαν τα σενάρια ύπαρξής τους δημιουργώντας τα δικά τους καταφύγια αισθημάτων.

Κάτω από το πέπλο της όποιας κρίσης, έχοντας διαισθανθεί την απειλή του επερχόμενου «βαλτώδους ψυχικού τοπίου» από το 2013, ο Κωνσταντίνος Ι. Καταγάς προτείνει να αντιδράσουμε ως μια αρχή προς την ουσιαστική πορεία της αξίας της ζωής.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Απριλίου 2018 και θα λειτουργεί καθημερινά: 10:30-13:30 & 19:30-22:30.