Ο ζωγραφικός κόσμος του Νικόλαου Ζάρρα ξεδιπλώνεται στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης

Ένας σημερινός Δον Κιχώτης

Τα όνειρα, οι επιθυμίες, η αγάπη για τη θάλασσα και τα ταξίδια, καθώς και η αναζήτηση μιας διαφορετικής διάστασης που γεννούν η ψυχή και η άγρυπνη φαντασία, συνθέτουν τον ζωγραφικό κόσμο του Νικόλαου Ζάρρα.

Η έκθεση «Ταξιδεύοντας με τα όνειρά μου» παρουσιάζεται στην Αίθουσα Εμμανουήλ Ροΐδη του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2018».

Οι κυρίαρχες φιγούρες με τα μεγάλα μαύρα μάτια αιχμαλωτίζουν τον επισκέπτη από το πρώτο κιόλας λεπτό, ενώνοντας τα κομμάτια ενός φωτεινού παζλ που αποτυπώνουν προσωπικές ιστορίες, βιώματα, αλλά και τη μοναδικότητα κάθε στιγμής, που δυσκολεύεται να αντιληφθεί ο ανήσυχος νους.

Όλη η ζωή του Νίκου Ζάρρα είναι ένα ταξίδι στην Ελλάδα, στην Υποσαχάρια Αφρική και σε άλλες χώρες του τρίτου κόσμου, όπου ανακάλυψε τη μήτρα της λαϊκής τέχνης. Ο ίδιος εμπνεύστηκε από τα ήθη και έθιμα των ανθρώπων που ζουν εκεί αλλά και από τις μνήμες της Ελλάδας και της θάλασσας που του έλειπε, δημιούργησε εικόνες του κόσμου που ονειρεύεται και τις αποτύπωσε στον καμβά.

Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 50 εκθέσεις ανά την Ελλάδα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Θάσο και έχει λάβει μέρος σε πολλές άλλες ομαδικές εκθέσεις. Από το 2009 έως το 2017 έζησε, δημιούργησε και έκανε εκθέσεις των έργων του στη Ζάμπια. Εκεί δίδαξε ζωγραφική στο ορφανοτροφείο Lubuto της Lusaka. Η ενασχόλησή του με τη διδασκαλία και οι εμπειρίες του στη Μαύρη Ήπειρο τον ενέπνευσε να γράψει και να εικονογραφήσει το παιδικό βιβλίο με τίτλο «Το μεγάλο ταξίδι του μικρού Τίκου-Τίκου».

Σαν ένας σύγχρονος Ζορμπάς, λόγω του εθισμού του στη θάλασσα και τα ταξίδια, σαν ένας σύγχρονος Θεόφιλος, που αναπνέει από τη λαϊκή ζωγραφική και σαν ένας σημερινός Δον Κιχώτης, που έχοντας το πινέλο στο χέρι πιστεύει και ζει σε έναν άλλο κόσμο, ο Νίκος Ζάρρας δίνει στον επισκέπτη, μέσα από τα έργα του, την ευκαιρία να ταξιδέψει νοερά σε μία άλλη πραγματικότητα.

Στα εγκαίνια της έκθεσης «Ταξιδεύοντας με τα όνειρά μου», παρευρέθηκε μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, η οποία συνεχάρη θερμά τον καλλιτέχνη για τη θαυμάσια δουλειά του.