“Rebetes” στους δρόμους που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Πατριάρχης της ρεμπέτικης καρδιάς μας, Μάρκος Βαμβακάρης

Έκθεση με ταυτότητα Άνω Σύρου

Οι άνθρωποι του ρεμπέτικου, οι φιγούρες των πρωταγωνιστών και των κομπάρσων της ρεμπέτικης σκηνής μέσα από το βλέμμα μιας εικαστικού, που ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα την Άνω Σύρο, εντοπίζοντας στα σοκάκια της μια νέα «Μούσα», καλωσορίζουν τους επισκέπτες του μεσαιωνικού οικισμού, στους δρόμους που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Πατριάρχης της ρεμπέτικης καρδιάς μας, Μάρκος Βαμβακάρης.

Η έκθεση «Rebetes» της Χρύσας Μπεζιργιαννίδου φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο Άνω Σύρου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2018».

Η καλλιτέχνιδα προσεγγίζει εικαστικά, τους ανθρώπους, τις μελωδίες, τα όργανα, το προσκήνιο και το παρασκήνιο του ρεμπέτικου. Ακούσματα, εμπειρίες, εικόνες και γεγονότα συνδράμουν για να δημιουργεί εικαστικά αντικείμενα, χαρακτικά και ζωγραφικά έργα.

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται η θεματική δουλειά της κ. Μπεζιργιαννίδου που ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Άνω Σύρο. Φιλοδοξεί να φορτίσει τον θεατή με την ενέργεια και την ομορφιά που χαρίζει απλόχερα η ιστορική έδρα της Σύρου που σημειολογικά συνδέθηκε με το ρεμπέτικο και τους ανά τον κόσμο ρεμπέτες. Παράλληλα, η έκθεση αποτελεί μία «πρόγευση» για τους επισκέπτες του Μουσείου Μάρκου Βαμβακάρη, το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά.

Άνω Σύρο – ρεμπέτικο: αλληλένδετες πηγές έμπνευσης

Η αγάπη της εικαστικού για το ρεμπέτικο ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο μετά την εγκατάστασή της στην Άνω Σύρου. Η αύρα του μεσαιωνικού οικισμού και όλες οι μνήμες που ζωντανεύουν στα γραφικά σοκάκια της την ενέπνευσαν για τη δημιουργία μιας σειράς έργων, που όπως η ίδια εξηγεί, δεν έχει τέλος.

Ανάμεσά τους, οι επισκέπτες θα διακρίνουν έναν ρεμπέτη (έναν περιποιημένο κύριο με τον πόνο ζωγραφισμένο στα μάτια του και τις σκέψεις του που παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από τα τραγούδια του), έναν χορευτή (που η κίνησή του παραπέμπει σε μια υπερήφανη υπόκλιση στους ήχους, τα χρώματα και τη λαϊκή ψυχή της ίδιας του της πατρίδας), μουσικούς που το μπουζούκι έχει γίνει προέκταση του χεριού τους και φυσικά η γυναίκα, μόνιμη Μούσα των περισσότερων ρεμπετών.

Προσφορά στην Τέχνη και το κοινωνικό σύνολο

Οι πρώτες σπουδές της Χρύσας Μπεζιργιαννίδου ξεκίνησαν στη διακοσμητική εσωτερικών χώρων και τις πλαστικές τέχνες. Το 2003 εισήχθη στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση Χαρακτική και το 2008 απέκτησε πτυχίο με αριστείο και ειδικό έπαινο. Υπό την καθοδήγηση και εποπτεία του δασκάλου της Ξένη Σαχίνη, μετά από εξετάσεις στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών κατέκτησε τον τίτλο του υπότροφου και εκπόνησε μεταπτυχιακή διετή μελέτη για καλλιτεχνικό έργο Χαρακτικής. Το έργο της παρουσιάζεται τόσο σε ελληνικές, όσο και σε διεθνείς εκθέσεις με ιδιαίτερα καλλιτεχνικά αποτελέσματα τόσο για την καλλιτεχνική όσο και για την εμπορική αξία του. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων. Ταυτόχρονα με την καλλιτεχνική δράση της, ξεκίνησε από νωρίς και την εκπαιδευτική δραστηριότητά της ως αναπόσπαστο κομμάτι της υπηρεσίας στην τέχνη και το κοινωνικό σύνολο. Σημειώνεται μάλιστα πως η ίδια διδάσκει καλλιτεχνικά σε σχολεία της Σύρου.

Η έκθεση “Rebetes” λειτουργεί καθημερινά (11:00-13:00 και 19:00-21:00) και θα διαρκέσει έως τις 15 Αυγούστου 2018.