Συνέντευξη της εικαστικού Μαρίας Φραγκουδάκη με φόντο την έκθεση ζωγραφικής στη Σύρο

“Έμπνευση για εμένα είναι η αφηρημένη περιγραφή”

Τα έργα της φιλοξενούνται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων ως και τις 26 Αυγούστου
  • Δευτέρα, 23 Ιουλίου, 2018 - 06:18

Έργα της εικαστικού, Μαρίας Φραγκουδάκη από τη συνολική “διαδρομή” της παρουσιάζονται στον χώρο της Πινακοθήκης Κυκλάδων, με τους λάτρεις της ζωγραφικής τέχνης να έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα έργα της που “πηγάζουν” από την αφηρημένη περιγραφή.

Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο “Μετάπλαση, Αναδόμηση, Σύνθεση” πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο το απόγευμα, παρουσία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού και του συμβούλου εικαστικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και επιμελητή της έκθεσης, Γιώργου Αλτουβά καθώς και με τη συμμετοχή πολλών συμπολιτών μας, οι οποίοι απήλαυσαν την ιδιαίτερη τέχνη της, όπως ανάμεσα σε άλλους οι κκ. Αντ. Κομνηνός και Στ. Νιώτης.

Η εικαστικός, βρίσκεται ξανά στην Ελλάδα κι εκθέσει στη Σύρο, επιδιώκοντας να συνομιλήσει με το “κοινό” και να εκφράσει την εσωτερική ανάγκη της για διάλογο, μέσα από τους ιδιαίτερους πίνακές της.

Στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσής της στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η οποία θα διαρκέσει ως και τις 26 Αυγούστου, η ίδια παραχώρησε συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη” μιλώντας μεταξύ άλλων αναφορικά με το τί αποτελεί έμπνευση για εκείνην.

Από τότε που θυμάται τον εαυτό της ζωγράφιζε”

Στο σημείωμα του κ. Αλτουβά που επιμελείται την έκθεση και προλογίζει την παρουσία της εικαστικού στη Σύρο, γίνεται γνωστή η αγάπη της για την τέχνη και τη ζωγραφική. Μεταξύ άλλων, αναφέρει τα παρακάτω: “Η Μαρία Φραγκουδάκη αποτελεί μία από τις πιο αξιοσημείωτες δημιουργούς της νέας γενιάς. Μεγάλωσε σε μία οικογένεια το όνομα της οποίας ήταν συνδεδεμένο με το κρασί, εγγονή του Γιάννη Καλλιγά, που παρήγαγε το ομώνυμο κρασί στην Κεφαλονιά. Πιστεύει ότι ο παππούς της είναι δημιουργός μίας τέχνης σε διαφορετικό από το δικό της πεδίο και την ενέπνευσε στην καλλιτεχνική της πορεία. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της ζωγράφιζε. Η πρώτη της εικόνα ήταν από το σχολείο, σε έναν διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα τα φτερά, μόνη της σε ένα δωμάτιο να ζωγραφίζει ένα φτερωτό άλογο σε μπλε φόντο με σύννεφα. Το ότι χρησιμοποιεί ακόμη φτερά στα έργα της είναι μία παιδική εμμονή που την ακολουθεί από τότε. Το 2007 μεταβαίνει στο Λονδίνο όπου σπουδάζει Χημεία και Φαρμακολογία δουλεύοντας παράλληλα στην φαρμακευτική εταιρία Roche. Αποφοιτά με πτυχίο Bachelor και Master of Science με ειδίκευση στις φυσικές ιδιότητες των υλικών. Τα ενδιαφέροντά της, ωστόσο, εξακολουθούσαν να περιφέρονται γύρω από τη ζωγραφική και προσανατολίζεται επαγγελματικά σε αυτήν, αφού ήταν η μοναδική πηγή έμπνευσης και ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος έκφρασης της δημιουργικότητάς της”.

 

  • Γεννηθήκατε στην Αθήνα, αλλά ζείτε κυρίως στο εξωτερικό. Πού αισθάνεστε καλύτερα;

“Στην Νέα Υόρκη, κατά κάποιο τρόπο μου δίνεται η δυνατότητα να είμαι περισσότερο ο εαυτός μου και κατ’ επέκταση νιώθω πιο ελεύθερη να αισθανθώ και να δημιουργήσω. Ενώ γεννήθηκα στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα την Νέα Υόρκη την βιώνω σαν μια επιστροφή, υπάρχω εκ νέου. Εκεί, ο λευκός καμβάς συμβολίζει μια πρόκληση: αυτή του να σε ανακαλύψεις από την αρχή. Από την άλλη η Ελλάδα δεν παύει μέσα μου...”.

  • Σπουδάσατε Χημεία, Φαρμακολογία και BusinessManagement, αλλά τα εικαστικά τελικά σας κέρδισαν. Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με την Τέχνη;

“Η τέχνη είναι η πιο δική μου απόφαση. Οι υπόλοιπες ήταν περισσότερο ξένες, όπως και οι σπουδές μου πάνω στη χημεία. Τελικά όμως με βοήθησαν περισσότερο από οτιδήποτε αφού εκφράζομαι μέσω τον υλικών που χρησιμοποιώ αλλά και μέσω των γνώσεων μου για εκείνα. Η σχέση μου με την τέχνη ξεκινάει εκεί που συνειδητοποιώ τα παραπάνω και δεν τελειώνει ποτέ”.

  • Ποιοι οι λόγοι που αποφασίσατε να εκθέσετε στη Σύρο;

“Η Σύρος με την μεγάλη πολιτιστική της παράδοση, δημιουργεί μια ακατανίκητη έλξη. Η νεοκλασική Ερμούπολη με το μεγαλοπρεπές θέατρο και την όπερα από τη μία και η μεσαιωνική Άνω Σύρος γεμάτη με κουτούκια και το μπουζούκι του Βαμβακάρη από την άλλη, είναι ένας πρόσθετος παράγοντας στη δημιουργία ποικίλων και πολλές φορές αντιφατικών επιρροών με πεδίο ενσαρκώσεις τους τη ζωγραφική. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε ότι μεγάλοι καλλιτέχνες όπως ο Martin Kippenberger και ο CyTwomply αγαπούσαν πολύ το νησί. Καιρό τώρα επιθυμούσα να κάνω μια έκθεση που να παρουσιάζει έργα από όλη την δημιουργική μου πορεία και νιώθω συγκινημένη που τελικά πραγματοποιείται εδώ”.

  • Ποια είναι τα κύρια μοτίβα στην τέχνη σας και ποιες οι βασικές σας πηγές έμπνευσης;

“Έμπνευση για μένα είναι αφηρημένη περιγραφή. Με τους πίνακες μου περιγράφω όλα όσα δεν κατάφερα να καταλάβω. Την συναντώ σε ένα βλέμμα, μία συζήτηση, έναν περίπατο, σε ένα μουσείο. Σχεδόν ποτέ δεν την στερούμαι πλήρως αφού παντού υπάρχει κάτι που δεν καταλάβαμε ή που θα μπορούσαμε να καταλάβουμε διαφορετικά”.

  • Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

“Αποφεύγω να μιλάω για σχέδια. Προτιμώ να αναφέρομαι σε ιδέες. Τελευταία, θέλω να έρθω πιο κοντά στους ανθρώπους ἠ εκείνοι πιο κοντά σε μένα. Σε αυτή την επιθυμία θα αναφέρεται το ακριβώς επόμενό μου project Τransference όπου το κοινό θα συμμετέχει ενεργά ως κομμάτι του έργου αντί ως απλός θεατής του”.