Η εικαστικός Καρμέλλα Στεφάνου «βουτάει» στον κόσμο του «Ονείρου» και μας καλεί να τον ανακαλύψουμε μέσα από πρωτότυπες χειροτεχνίες, με vintage αισθητική

«Οι δημιουργίες μου είναι όπως οι εμπειρίες ζωής, πολυποίκιλες»

Περισσότερες από τριακόσιες διακοσμητικές και χρηστικές κατασκευές συνθέτουν τον «ονειρικό» κόσμο της εικαστικού Καρμέλλας Στεφάνου, η οποία μας καλεί να τον εξερευνήσουμε στο πλαίσιο του φετινού πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Η έκθεση χειροτεχνιών «Ονειρικό» θα πραγματοποιηθεί από 28 Ιουλίου έως 26 Αυγούστου 2018, στην Πρώην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Άνω Σύρου και περιλαμβάνει παλαιά αναπαλαιωμένα παντζούρια, που έχουν μετατραπεί σε καλαίσθητους πίνακες, τραπέζια, κουτιά, πρωτότυπα φωτιστικά εδάφους με γυναικείο σώμα (!) και πολλές ακόμη δημιουργίες.

Από τις Τράπεζες στην Τέχνη

Η Καρμέλλα Στεφάνου ασχολείται συστηματικά με την καλλιτεχνική δημιουργία τα τελευταία οχτώ χρόνια, ωστόσο η τέχνη ανέκαθεν κατείχε μία θέση στην καρδιά και τη ζωή της, ακόμη κι αν η ίδια έπλεε, επί σειρά ετών, σε διαφορετικά επαγγελματικά «πελάγη».

«Για 33 χρόνια εργαζόμουν στον χρηματοοικονομικό κλάδο και παράλληλα ασχολούμουν με τη δημιουργία, αλλά σε μικρότερο βαθμό, ελλείψει χρόνου. Ολοκληρώνοντας τον κύκλο μου εκεί, αφιερώθηκα σε αυτό που πάντοτε με ενδιέφερε», δηλώνει σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη».

Η κ. Στεφάνου έχει παρακολουθήσει σχετικά μαθήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο και Παρίσι, όπου εκπαιδεύτηκε δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους. Μέσα από αυτά, είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με αξιόλογους ανθρώπους του εικαστικού κλάδου και ειδικότερα των κατασκευών, καθώς και να αποκτήσει αρκετές θεωρητικές γνώσεις.

«Δεν αρκούμαι μόνο στην εκμάθηση μίας τεχνικής βαψίματος ή αναπαλαίωσης ενός επίπλου, αλλά με ενδιαφέρει να μελετήσω εξίσου την ιστορία της τέχνης, καλύπτοντας έτσι και θεωρητικά κενά», εξηγεί η δημιουργός.

Σήμερα, παραδίδει μαθήματα σε παιδιά, εφήβους και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στην Αθήνα και συνεργάζεται με Δήμους για την πραγματοποίηση εργαστηρίων.

Το όνειρο εκπληρώνει μύχιες επιθυμίες

Τα όνειρα αποτελούν πηγή έμπνευσης για την Καρμέλλα Στεφάνου; Όπως εξηγεί: «Κάποιες φορές, η ζωή μας προσφέρει απλόχερα χαρές, απολαύσεις, ικανοποίηση. Άλλες πάλι κλείνεται στον εαυτό της και μας στερεί πολλά. Και τότε, έρχεται το Όνειρο να εκπληρώσει μύχιες επιθυμίες».

Η ίδια δε διστάζει να βουτήξει στον κόσμο του ονείρου. Ένα μαγικό παράθυρο ανοίγει στο νου, και της προσφέρει άπλετη θέα σε μια άλλη διάσταση. Συναισθήματα, εικόνες και έννοιες, πλέουν μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων. Τις ανασύρει απαλά και αφήνει την αύρα της πραγματικότητας να τις αφυπνίσει. Ανακαλεί σκηνές του ονείρου, αλιεύει εικόνες από το οικείο περιβάλλον της, ψηλαφίζει χρώματα και υλικά και δημιουργεί συνθέσεις προς τέρψη οφθαλμών.

Με εργαλείο τις Μικτές Τεχνικές της, οι εικόνες αποκτούν ζωή, και μεταμορφώνονται σε ζωγραφική, μικροκατασκευές και αντικείμενα. Κάποια χρηστικά, άλλα διακοσμητικά.

Το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον, ενυπάρχουν ισότιμα στο όνειρο, με την πραγματικότητα να αναμιγνύει πληθώρα χρωμάτων και να συνταιριάζει απρόσμενα διαφορετικά υλικά.

Οι δημιουργίες της, στη φυσική τους διάσταση πια, της συντροφεύουν στην καθημερινότητά μου, κι εκείνη αναπλάθω νέα όνειρα και συνεχίζει να δημιουργεί.

Επιρροές από την καθημερινότητα

Πολλές από τις δημιουργίες της Καρμέλλας Στεφάνου, που θα θαυμάσουν οι επισκέπτες του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, παραπέμπουν σε όνειρο, όπως τα φωτιστικά εδάφους με σώμα γυναίκας, που άλλοτε είναι γοργόνα, άλλοτε χορεύτρια και άλλοτε άγγελος με ντύσιμο που θυμίζει φιγούρα της παλιάς αγγλικής κοινωνίας. «Ακόμα και η αναπαλαίωση επίπλων κινείται μέσα σε ένα ονειρικό περιβάλλον, το παλιό έπιπλο, με το καδράκι, τη δαντέλα, που συνδυάζει μοντέρνο και ονειρικό στυλ», περιγράφει η καλλιτέχνις.

Έμπνευση αντλεί από πράγματα της καθημερινότητας, ιστορίες προσωπικές και «δανεικές», άλλες ευχάριστες άλλες δυσάρεστες. «Από ένα πρόβλημα που είχε το παιδί ενός φίλου, έφτιαξα μία κοπέλα η οποία κοιμάται σε ένα πάρα πολύ ωραίο περιβάλλον, σαν να βρίσκεται στα σύννεφα».

«Απευθύνομαι στους κατοίκους της Σύρου»

Η Καρμέλλα Στεφάνου είναι γέννημα θρέμμα Άνω-Συριανή. «Είμαι γειτόνισσα με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού», περιγράφει. «Το πατρικό μου είναι 115 ετών (κατασκευής: 1903). Δίπλα σε αυτό, έφτιαξα και το δικό μου γιατί ερχόμουν πολύ συχνά». Όπως σημειώνει, αποφάσισε να παρουσιάσει την πρώτη μεγάλη έκθεσή της, στη γενέτειρά της, στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε. «Δεν απευθύνομαι τόσο στους τουρίστες, όσο στους κατοίκους του νησιού. Έχω μεγάλη αγωνία να δω πώς θα υποδεχτούν οι ντόπιοι, οι φίλοι και οι δικοί μου άνθρωποι τα έργα μου» εξηγεί, εκφράζοντας τη σκέψη να παρατείνει τον χρόνο διαμονής της στη Σύρο.

Στην έκθεση «Ονειρικό» θα παρουσιαστούν 300-400 έργα, ενώ οι δημιουργίες της ξεπερνούν συνολικά τις 1.600. Στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις σε στενό κύκλο (εστιατόρια και λοιπούς χώρους») ενώ αυτή είναι η πρώτη φορά που απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, στο πλαίσιο κάποιου πολιτιστικού προγράμματος. «Δεν υπάρχει άνθρωπος, νέος ή μεγαλύτερος, που δεν θα βρει κάτι να του αρέσει. Οι δημιουργίες μου είναι όπως και οι εμπειρίες μιας ζωής, πολυποίκιλες».

Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα λειτουργεί καθημερινά (11:00-13:30 και 19:00-00:00) θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 5 Αυγούστου 2018, στις 20:30.