Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «About Polska» στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ»

Το πορτρέτο της Πολωνίας και των Πολωνών

Η σύγχρονη εικόνα της Πολωνίας, οι φυσικές ομορφιές της και τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκονται εντός των συνόρων της, παρουσιάζονται στη φωτογραφική έκθεση «About Polska», στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου.

Η έκθεση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνικής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ανάκτηση της Ανεξαρτησίας της Πολωνίας μετά από 123 χρόνια διαμελισμού.

Το πολωνικό κράτος δημιουργήθηκε στα μέσα του 10ου αιώνα και μέχρι τον 16ο εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Το 1795 οι τρεις δυνάμεις (Αυστρία, Πρωσία και Ρωσία) διαμέλισαν την Πολωνία και η χώρα εξαφανίστηκε από τους ευρωπαϊκούς χάρτες. Οι Πολωνοί αγωνίστηκαν επί 123 χρόνια για την ανεξαρτησία τους, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκε η Εξέγερση του Νοεμβρίου (1830-1831) και η Εξέγερση του Ιανουαρίου (1863-1864). Τελικά, μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η Πολωνία επανάκτησε την ανεξαρτησία της.

Κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου γιορτάζεται στην Πολωνία η ημέρα της Εθνικής Ανεξαρτησίας. «Με αυτή λοιπόν τη φωτογραφική έκθεση η Πολωνία γιορτάζει την ανεξαρτησία της, παρουσιάζει στον κόσμο ότι καλύτερο έχει και ταυτόχρονα αποδίδει φόρο τιμής στους ανθρώπους και τα γεγονότα που της τα χάρισαν», υπογραμμίζεται στο κείμενο της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, το οποίο ανέγνωσε στην έναρξη του Φεστιβάλ, ο εκτελεστικός διευθυντής, Χάρης Βεκρής.

Λαός προικισμένος με σλαβική ευαισθησία και ευρωπαϊκό πραγματισμό

Οι επισκέπτες του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου μπορούν να θαυμάσουν τη σύγχρονη Πολωνία, τις μεγαλύτερες πόλεις, τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, τα εθνικά πάρκα και τα φυσικά καταφύγια και ταυτόχρονα να γνωρίσουν τον τρόπο σκέψης των Πολωνών και πώς αυτός διαμορφώθηκε μέσα στα χρόνια.

Η έκθεση «About Polska» αποτελεί έναν μίνι οδηγό που παρουσιάζει τους λόγους για τους οποίους αξίζει να επισκεφτεί κανείς την Πολωνία και να γνωρίσει τους Πολωνούς, ένα λαό προικισμένο με σλαβική ευαισθησία και ευρωπαϊκό πραγματισμό.

Την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, η Πρέσβειρα της Πολωνίας θα παρευρεθεί στη Σύρο για να παρακολουθήσει το ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου του γνωστού Πολωνού οργανίστα Michal Markuszewski. Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Σημειώνεται, επίσης, πως καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ ΑΝΩ, διεξάγεται Έρευνα Ικανοποίησης Κοινού, σε συνεργασία με την "Εν.Το.Πο. Σύρο" και με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών Ηρακλή Κάιλα και Δήμητρας Καραγκιουκτσή. Οι επισκέπτες, συμπληρώνοντας τα ερωτηματολόγια που θα είναι στη διάθεσή τους μετά τις συναυλίες, βοηθούν τους διοργανωτές να γίνουν καλύτεροι.