Συνεργασία της εικαστικού Eileen Botsford – Βελισσαροπούλου με τη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης και τον Σύλλογο Γυναικών Ναυτικών Σύρου

Η Τέχνη της Γυναίκας

Το ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, τα στερεότυπα γύρω από τη θηλυκότητα και τον ανδρισμό, τη μητρότητα, τη γυναικεία δύναμη, αλλά και τη βία κατά των γυναικών, προσεγγίζουν οι συμμετέχουσες των εικαστικών εργαστηρίων με τίτλο «Η Τέχνη της Γυναίκας», που υλοποιούνται ταυτόχρονα σε Σύρο και Αθήνα.

Τα εργαστήρια αποτελούν μέρος του τρίπτυχου community project της εικαστικού Eileen Botsford – Βελισσαροπούλου, η οποία συνεργάζεται με τέσσερις ομάδες γυναικών, δύο στο Δίκτυο Μεταναστριών «Μέλισσα» στην Αθήνα και δύο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Στη Σύρο, λειτουργεί ένα τμήμα στη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης, ενώ αντίστοιχη δράση πραγματοποιείται στη στέγη του Δικτύου Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου, στη Λέσχη Ποσειδωνίας για τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Ναυτικών Σύρου «Άγκυρα».

Στο Δίκτυο Μέλισσα οι συμμετέχουσες κατάγονται από διάφορες χώρες όπως το Κογκό, τον Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Νιγηρία, το Σουδάν και την Ουκρανία και οι συμμετέχουσες στη Σύρο από την Ελβετία, τον Καναδά, την Αγγλία, την Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Η γυναικεία ψυχοσύνθεση μέσω των εικαστικών τεχνών

Σκοπός του project, το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2018 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο 2019, είναι να δώσει την ευκαιρία, κυρίως σε γυναίκες να αποτυπώσουν μέσω των εικαστικών τεχνών εκφάνσεις της γυναικείας φύσης και ψυχοσύνθεσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχουσες καταπιάνονται με ποικίλες τεχνικές, όπως το ελεύθερο σχέδιο, το «τυφλό» σχέδιο, το κολλάζ, τη χαρακτική και την τυπογραφία με λινόλεουμ, τη ζωγραφική σε καμβά, το πορτρέτο, την αυτοπροσωπογραφία, τη δημόσια τέχνη, το Site-specific Art, την ψηφιακή τέχνη και το βίντεο, ενώ δημιουργούν ομαδικά πρότζεκτ και έργα. Τα θέματα του εργαστηρίου πλαισιώνονται από ομιλίες Ιστορίας Τέχνης και συζητήσεις.

Όλα τα τελικά έργα θα παρουσιαστούν στην Αθήνα και στη Σύρο σε μορφή τελικής έκθεσης και κάποια εξ’ αυτών θα προσφερθούν, κατόπιν συνεννόησης, σε κέντρα υγείας, σχολεία και πολιτιστικά κέντρα.

Η εικαστικός Eileen Botsford - Βελισσαροπούλου δουλεύει ως Public Artist με διαφόρων ειδών community projects με παιδιά και ενήλικες. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί ξανά με ομάδες γυναικών, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Χωρίς Σύνορα» του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη δομή του ΚΕΘΕΑ, στις φυλακές Κορυδαλλού και στη Μονάδα Απεξάρτησης «18 Άνω». Είναι η δεύτερη χρόνια που συνεργάζεται με το Δίκτυο «Μέλισσα» στην Αθήνα, το οποίο εκτιμά ιδιαίτερα και αποκαλεί «δεύτερο σπίτι» της

To τελευταίο case study της κ. Botsford εκδόθηκε φέτος  για το “Feminism and Museums, Intervention Disruption and Change” με θέμα Project Home, ένα community project που εκτέλεσε και έγραψε με την Μαρίνα Τσέκου και Ανίτα Βαλκανά του ΕΜΣΤ.