Εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «Lines» του Λάμπρου Αντώνη Σταυρόπουλου

«Τα πάντα γύρω μας είναι Τέχνη»

Ο αέναος «διάλογος» μεταξύ της σκληρότητας και της ευαισθησίας που αντιπαρατίθενται και διχάζουν τον εσωτερικό κόσμο μας, γεννώντας συναισθήματα που στοιβάζονται στα δύο στρατόπεδα, πίσω από τη διαχωριστική γραμμή, αποτελούν την πηγή έμπνευσης του ζωγράφου Λάμπρου Αντώνη Σταυρόπουλου.

Η έκθεση «Lines», η οποία αποτελείται από 30 έργα του καλλιτέχνη –παλαιότερα και πιο πρόσφατα με επιρροή από Μόραλη- παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη», στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2019».

Ο κ. Σταυρόπουλος μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στη γειτονική Μύκονο και την Αθήνα. Το εργαστήριό του βρίσκεται στο Μετς, σε έναν παλαιό βιομηχανικό χώρο. «Τα περισσότερα έργα μου είναι μεγάλων διαστάσεων, οπότε χρειάζομαι έναν χώρο κατάλληλο για να μπορέσω να δημιουργήσω», εξηγεί στην «Κοινή Γνώμη».

Ο ζωγράφος χρησιμοποιεί ακρυλικό, υγρό γυαλί και οτιδήποτε μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε έναν καμβά. «Αν κάτι με εκφράζει, το εντάσσω, το δοκιμάζω και έτσι, καταθέτω την τέχνη μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κυρίαρχο χρώμα στην παρούσα έκθεση, το μαύρο, που τις περισσότερες φορές μονοπωλεί το ενδιαφέρον, ενώ στο έργο «Decisions» αναμετράται με το άσπρο, διεκδικώντας την επικράτησή του στον καμβά και στο μυαλό.

«Στο σκοτάδι κάνουμε σκέψεις, που δεν κάνουμε όταν βρισκόμαστε στο φως. Γι’ αυτό και χρησιμοποιώ το μαύρο. Πολλούς τους φοβίζει, εμένα με ηρεμεί. Αν μπορούσα, θα ζωγράφιζα μόνο με μαύρο και γκρι».

Κινητήριος μοχλός δημιουργίας… το συναίσθημα

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρόπουλο, η επιλογή του χρώματος καθορίζεται από το συναίσθημα. «Δεν προσπαθώ να τοποθετήσω κάτι. Είναι το πώς αισθάνομαι εκείνη τη στιγμή, τι βιώνω τη συγκεκριμένη περίοδο».

Όπως εξηγεί, η έμπνευση μπορεί να βρίσκεται ακόμη και στα μικρά πράγματα, τα καθημερινά. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς θαυμάζοντας το έργο του με βασικό υλικό γάντια μιας χρήσης, τοποθετημένα σε υγρό γυαλί. «Θέλω να περάσω ότι τα πάντα είναι τέχνη και πως πρέπει να αγαπάμε οτιδήποτε υπάρχει γύρω μας», δηλώνει στην εφημερίδα. Στην ίδια λογική κινείται και η χρήση τόσο πλαστικών μαχαιριών που συνόδευαν την παραγγελία έτοιμου φαγητού, όσο και του υλικού περιτυλίγματος των έργων του κατά τη μεταφορά τους στη Σύρο για τη δημιουργία της σύνθεσης που φιλοξενείται σε έναν από τους χώρους της έκθεσης.

«Για μένα, ό, τι σου προκαλεί συναίσθημα και μπορεί να αποτυπωθεί σε ένα έργο, είναι τέχνη. Δεν προσπαθώ να περάσω κάτι, αλλά να δείξω αυτό που είμαι και πώς αντιλαμβάνομαι τα πράγματα γύρω μου», υπογράμμισε ο κ. Σταυρόπουλος.

Καταλήγοντας, ο εικαστικός ευχήθηκε «οι άνθρωποι να μπορέσουν να γίνουν πιο ευαίσθητοι με ό,τι μας περιτριγυρίζει, είτε αυτό είναι υλικό, είτε κάποιος άνθρωπος».

Η έκθεση “Lines” εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο και θα διαρκέσει έως 28 Μαΐου 2019. Λειτουργεί καθημερινά από 19:00 έως 22:00.