Συμμετοχή της Αϊλίν Μπότσφορντ - Βελισσαροπούλου και της Σοφία Κυριακού στην πλατφόρμα της Tidal Flow Art με τίτλο «fleVes»

Εκπροσώπηση της Σύρου στην εικαστική έκθεση Platforms Project

Στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζεται από χθες η 7η διεθνής εικαστική έκθεση «Platforms Project», η οποία φέρνει κοντά ανεξάρτητες εικαστικές πλατφόρμες απ’ όλο τον κόσμο και το αθηναϊκό κοινό, σε μία προσπάθεια χαρτογράφησης της εικαστικής δράσης αλλά και εικαστικών και θεωρητικών ερωτημάτων που τίθενται διεθνώς.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν συνολικά 800 καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και οι Συριανές εικαστικοί Eileen Botsford-Βελισσαροπούλου και Σοφία Κυριακού. 60 πλατφόρμες από 17 χώρες περιμένουν τους επισκέπτες του εκθεσιακού χώρου «Νίκος Κεσσανλής», έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2019.

Το Platforms Project αποτελεί μία διεθνή έκθεση ανεξάρτητων καλλιτεχνών που δρουν ομαδικά, στοχεύοντας στην καταγραφή του τρόπου δραστηριοποίησης των εικαστικών ομάδων και τη δημιουργία δίαυλων επικοινωνίας και συνεργασίας με άλλες χώρες.

Στο πλαίσιο του Platforms Project, από το 2013 έως το 2018, παρουσιάστηκαν 192 πλατφόρμες-δράσεις καλλιτεχνικών ομάδων από 27 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σουηδία, Ολλανδία, Καναδάς, Ν. Ζηλανδία, Φινλανδία, Γαλλία, Ρωσία, Σερβία, Κόσοβο, ΗΠΑ, Αργεντινή, Τουρκία, Μπενίν, Ισπανία, Βέλγιο, Τσεχοσλοβακία, Ιράν, Ιρλανδία και Παναμά) με συνολικά περισσότερους από 2.800 καλλιτέχνες.

Πρόταση οικολογικής ευσυνειδησίας

Οι δυο Συριανές εικαστικοί εκθέτουν στο πλαίσιο της Tidal Flow Art με τίτλο «fleVes» υπό τη διεύθυνση και επιμέλεια της Τζέννυ Τσουμπρή και με την κοινωνική έρευνα της Σοφίας Κυριακού.

Οι fleVes είναι ένα περιβαλλοντικό project το οποίο αποτελεί εκπαιδευτικό εργαλείο προς ευαισθητοποίηση και ενίσχυση της συνείδησης για την ανάπτυξη σχεσιακών πρακτικών ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος. Αφορά τη δημιουργική προσέγγιση της εικαστικής κοινότητας σχετικά με τη βίαιη αλλαγή του τοπίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα.   Πρόκειται για μία διερεύνηση της οικολογικής διάστασης του, με αντικείμενο τις εικόνες που φανερώνουν το ανθρώπινο αποτύπωμα στο τοπίο το οποίο αλλάζει ραγδαία και ορίζεται ως μετατοπίο.

Η Tidal Flow Art είχε εκθέσει και στην Πινακοθήκη Κυκλάδων των Σεπτέμβριο 2017 στο πλαίσιο της «Tidal Flow RElocated», της τρίτης έκθεσης της σειράς «TIDAL FLOW», στην οποία είχαν λάβει μέρος και οι δυο Συριανές εικαστικοί. Μετά την πρώτη τους καλλιτεχνική συνάντηση, η Αϊλίν και η Σοφία συνεργάστηκαν για τις ανάγκες του ΔΕΕΠΣ, υλοποιώντας μαζί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το δικό μου νησί». Κάθε εικαστικός θα εκθέσει από ένα έργο στην Platfroms Project.

«Νήσος»

Η εγκατάσταση που η Σοφία Κυριακού έφτιαξε για την παρέμβαση στη νήσο «Φλέβες» αποτελείται από κομμάτια στα οποία πειραματίζεται με διάφορα μέσα, όπως σχέδιο, ζωγραφική, μικρογλυπτική, συναρμογές. Σε όλα τα επιμέρους κομμάτια έχει χρησιμοποιήσει απορρίμματα που συλλέχθηκαν στη νήσο και η τελική εικόνα τους θυμίζει νησί ή χάρτη. «Αναφέρομαι στο φανταστικό, ιδεατό νησί που μοιάζει ονειρικό, πολύτιμο, ειδυλλιακό, όμως είναι φτιαγμένο από πλαστικά καλαμάκια, πλαστικά θραύσματα, απορρίμματα σε συνδυασμό με φυσικά υλικά όπως βότσαλα, κοχύλια, φύκια. Στα σχέδια μου απεικονίζονται νησιά που δηλώνουν την ερημιά τους. Μοιάζουν με χάρτες που τα κομμάτια στεριάς φαντάζουν καμένα, ερειπωμένα, σαν να απέχουν κατά πολύ από τα στοιχεία του γεωφυσικού χάρτη. Ορίζονται ως μετά-νησιά και είναι έκδηλη η αναφορά τους σε πραγματικά νησιά χωρίς όμως να είναι. Μοιάζουν με νησιά φαντάσματα που στερούνται την ανθρώπινη παρουσία, στερούνται όμως και οποιαδήποτε μορφή ζωής, με φανερή την ανθρώπινη επίδραση», σημειώνει η εικαστικός.

«Treasure Hunt»

Με έμφαση σε μικρούς θησαυρούς, όχι σκουπίδια, αλλά φυσικά στοιχεία, όπως κόκαλα από σουπιές, πέτρες ξύλα και κοχύλια, η Eileen Botsford-Βελισσαροπούλου δημιούργησε ένα site specific intervention σε παραλία της Σύρου, μετατρέποντας τα φυσικά αυτά στοιχεία σε κοσμήματα, κυρίως σε χρυσό το οποίο έχει και συμβολική αξία, σε μια προσπάθεια να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας σε αυτό που χάνουμε, αυτό που αξίζει. Μέρος της εγκατάστασης αυτής μεταφέρθηκε στην έκθεση Platforms Project. «Γεμίσαμε με πράγματα, όπου και να δούμε έχουμε πράγματα. Γεμίσαμε και τη φύση με πράγματα. Ώρα να ξαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας, ώρα να ξαναδούμε τι αξίζει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η έκθεση «Platforms Project» λειτουργεί καθημερινά από τις 12:00 έως τις 21:00.