Ephemeral: Καλλιτέχνες από διαφορετικά μέρη του κόσμου συναντιούνται, συνυπάρχουν, εμπνέονται και δημιουργούν στον Πύργο Μπαζαίου

Η χαρά της ζωής που κρύβεται στην ανεπιτήδευτη καθημερινότητα

  • Τρίτη, 21 Μαΐου, 2019 - 06:23

Πολύτιμο όσο το μνημειακό για τη θύμηση, το εφήμερο για την ύπαρξη. Στιγμές που φεύγουν, εικόνες που χάνονται, γεύσεις που ξεχνιούνται, ευωδιές που εξανεμίζονται, αναμνήσεις που ξεθωριάζουν. Εφήμερα είναι όσα συνθέτουν τη ζωή και φθίνουν μαζί της στην αέναη ακολουθία του κύκλου των εποχών.

Καιρός για εργασία και καιρός για ανάπαυση. Καιρός για δημιουργία και καιρός για απόλαυση.

Εννιά καλλιτεχνικές δυνάμεις έρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο, συναντιούνται, συνυπάρχουν, εμπνέονται από το μυστήριο του τόπου και του χώρου, δημιουργούν.

Στη φιλοσοφία του wabi-sabi, έργα πολύτροπα (ζωγραφικά, οπτικά, ακουστικά, οσφρητικά) εφήμερα, που συνδιαλέγονται κι αναμετρούνται με την αιωνόβια φύση του μνημείου όσο διαρκεί ένα καλοκαίρι, για να εξαφανιστούν μετά. Καλούν τον επισκέπτη να μεταβάλει το ρυθμό, να αποβάλει την ένταση, να διαισθανθεί την ευδαιμονία να κινείται, να βλέπει, να ακούει, να παρατηρεί, να βρίσκεται στο εδώ και τώρα. Απωθώντας την απαισιοδοξία της ματαιότητας, να ενστερνιστεί τη χαρά της ζωής, που κρύβεται στην ανεπιτήδευτη καθημερινότητα.

Σε μια μεταβατική περίοδο, επιταχυνόμενη μεταβλητή όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το μέλλον, η έννοια του carpe diem ανάγεται σε αξία ανεκτίμητη, αναπόδραστη επιθυμία για απόλαυση της στιγμής.

Carpe momentum για τον επισκέπτη, που εισέρχεται στον πύργο, στον ιστορικό και καλλιτεχνικό μικρόκοσμο του, στο περιβάλλον γύρω, μετουσιώνοντας την αισθητική εμπειρία σε βίωμα προσωπικό.

Η έκθεση «EPHEMERAL» με την επιμέλεια του Μάριου Βαζαίου και συνεργαζόμενο επιμελητή τον Klaus Pfeiffer, διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό ΑΙΩΝ και θα παρουσιαστεί από 25 Μαΐου έως 27 Σεπτεμβρίου 2019.

Συμμετέχουν: ο Πατρίτσιο Μπεντόν από την Ιταλία, το ανεξάρτητο καλλιτεχνικό αρωματοποιείο, ο Νίκος Λαγός, η Anaïs Lelièvre από τη Γαλλία, ο Βλαντίμιρ Σκόντα από την Πράγα και ο Σάντορ Ζέλενακ από την Ουγγαρία. Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες: Αλέξανδρος Κακλαμάνος, video – Νικόλαος Συμεωνίδης & Αμαλία Κοσμά, διαδραστικό δρώμενο.