«Κυκλαδικοί Κήποι» της Μαρίας Τζιροζίδου στο Πρώην Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Άνω Σύρου

Ιδιαίτερη προσέγγιση της κυκλαδίτικης φύσης

Η επανάληψη των φυτικών μοτίβων, τα πράσινα του χειμώνα, τα μωβ της ανεμώνας, τα κίτρινα, τα καφέ και οι ώχρες του καλοκαιριού, τα αγριολούλουδα της άνοιξης αποτελούν πηγή έμπνευσης της ζωγράφου Μαρία Τζιροζίδου η οποία φέτος συστήνεται για πρώτη φορά στο φιλότεχνο κοινό της Σύρου.

Η έκθεση με τίτλο «Κυκλαδικοί Κήποι» φιλοξενείται στο Πρώην Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Άνω Σύρου, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2019».

Σε αυτή, η καλλιτέχνης, που τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ζει στη Σίφνο και διδάσκει εικαστικά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο του νησιού, προσπαθεί να αποδώσει και να μεταδώσει την ατμόσφαιρα του τοπίου των κήπων του άμεσου περιβάλλοντός της.

Η ρευστότητα και η δροσιά της ακουαρέλας και η πυκνότητα και η υφή του λαδιού είναι τα μέσα που χρησιμοποιεί για να αποδώσει τη συγκίνηση που της προκαλεί αυτό το τοπίο.

Πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ Σύρου και Σίφνου

Καθοριστικό ρόλο για τη συμμετοχή της κ. Τζιροζίδου στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έπαιξε η γνωριμία της με τον εικαστικό Γιάννη Δανέλη και την ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας στο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Σίφνο. Έκτοτε, υπάρχει μια πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία φιλοδοξεί να ενώσει ακόμη περισσότερο τα δύο νησιά. Υπενθυμίζεται ότι, πριν από ενάμιση χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, διοργανωτής του Φεστιβάλ «Νικόλαος Τσελεμεντές» υπέγραψαν στη Σύρο πρωτόκολλο αδελφοποίησης.

Η κ. Τζιροζίδου είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει εκθέσει στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Μεταξύ των θεμάτων με τα οποία έχει κατά καιρούς καταπιαστεί, οι νεκρές φύσεις, ο άνθρωπος και τα τελευταία τρία χρόνια οι κήποι με την ευρεία έννοια. «Μου αρέσει να παίρνω τα χρώματά μου και να ζωγραφίζω στην ύπαιθρο, εστιάζοντας το μοτίβο των λουσμένων από το φως φυτών», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη».

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά (19:30-23:00) και θα διαρκέσει έως 9 Ιουλίου 2019.