Η Λίλιαν Συρίγου επέστρεψε στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Σύρου με τις νέες δημιουργίες της

«Είναι ανακούφιση να επιστρέφεις στον τόπο σου»

Την καινούρια συλλογή κοσμημάτων της με τίτλο «re-leaf», εμπνευσμένη από τη φύση, τα συναισθήματα και την ομορφιά που κρύβεται σε όλα τα μικρά και τα μεγάλα που βρίσκονται γύρω μας, μπροστά και μέσα μας, παρουσιάζει στο Πνευματικό Κέντρο Άνω Σύρου η Λίλιαν Συρίγου.

Το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων υποδέχεται και πάλι τη Συριανή καλλιτέχνιδα, η οποία, αν και μόνιμη κάτοικος Βερολίνου, επιλέγει κάθε καλοκαίρι το νησί της για να περάσει μερικές στιγμές χαλάρωσης και ταυτόχρονα να παρουσιάσει τις νέες δημιουργίες της χωρίς φυσικά να λείπουν από την έκθεσή της και κάποιες από τις παλαιότερες σειρές τους που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και έγιναν trend, όπως τα "one day I’ll travel the world» και «greek islands».

Ο όρος της καινούριας συλλογής «re-leaf» είναι διφορούμενος: re-leaf, σαν να λέμε ξαναβγάζω φύλλα, relief σαν να λέμε ανακούφιση.

Όπως τα καινούρια φύλλα που φυτρώνουν ξανά στα γυμνά κλαδιά των δέντρων αλλά και σε αυτιά, λαιμούς και πέτα, που δεν φέρνουν μόνο την άνοιξη, μα και τη διάθεση για αλλαγή και καινούρια πράγματα στη ζωή μας. Όπως μια καρδιά που κέρδισε το αληθινό της σχήμα, βρήκε το φυσικό της μέγεθος και τώρα πια χτυπά δυνατή και σίγουρη, καρφιτσωμένη γερά στην αριστερή πλευρά του στήθους ή κρεμασμένη σε μια αλυσίδα. Κι η έκπληξη να έρχεται από το ασημένιο ή χρυσό, τόσο δα, μα πανίσχυρο καρφιτσάκι «pick it up pin it up» που είναι έτοιμο να καρφιτσώσει πάνω σου ό,τι πιο όμορφο, πολύτιμο ή χαριτωμένο ανακαλύπτεις εσύ και σου φτιάχνει το κέφι. Που παίρνει αξία κι ομορφιά γιατί το ξεχώρισες, γίνεται πολύτιμο γιατί του έδωσες το σχήμα που σου ταιριάζει και την καλύτερη θέση, πλάι στην καρδιά σου...

Για τη Λίλιαν Συρίγου, το ταξίδι στον κόσμο της τέχνης του κοσμήματος ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν στην Αθήνα και την Ερμούπολη της Σύρου, αλλά τα τελευταία επτά χρόνια ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Η δουλειά της χαρακτηρίζεται από απλότητα, μινιμαλισμό, καθαρότητα γραμμών και προσωπικότητα. Τα υλικά της ασήμι και μπρούτζος συχνά συνδυάζονται με χρωματιστά κορδόνια, μεταξωτά υφάσματα και ημιπολύτιμες πέτρες. Απαλές καμπύλες ερωτεύονται αποφασιστικές ευθείες, κύκλοι ζευγαρώνουν με τρίγωνα κι ημικύκλια και κάπως έτσι το κάθε κόσμημα βρίσκει περισσότερους από ένα τρόπους να φορεθεί, περισσότερες από μία ανάγκες να καλύψει, περισσότερες από μία ιστορίες να αφηγηθεί.

Μόνιμη παρουσία στον μεσαιωνικό οικισμό

Η Λίλιαν Συρίγου είναι ιδιαιτέρως γνωστή στους επισκέπτες της Άνω Σύρου, καθώς η ίδια εκθέτει στον μεσαιωνικό οικισμό επί 10 συνεχόμενα χρόνια. «Το εντυπωσιακό είναι ότι με αναγνωρίζουν Γερμανοί τουρίστες, οι οποίοι με ξέρουν από το Βερολίνο ή κάποιοι που έρχονται κάθε δύο χρόνια στο νησί και με θυμούνται», δηλώνει η σχεδιάστρια στην «Κοινή Γνώμη». Όπως εξηγεί, «είναι ωραίο που με βλέπουν και με ξαναβλέπουν, αλλά το σημαντικότερο είναι που με βλέπουν στο νησί μου».

Μέρος της συλλογής «re-leaf» παρουσιάστηκε στο πλαίσιο μιας μεγάλης εμπορικής έκθεσης στη Γερμανία, ενώ η ολοκληρωμένη έκθεση φιλοξενήθηκε στις αρχές του περασμένου Απριλίου σε γκαλερί της Θεσσαλονίκης. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που εκτίθεται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Λίλιαν Συρίγου, το κοινό της Ελλάδας διαφέρει από εκείνο από το εξωτερικό, γεγονός που τη βάζει συχνά σε σκέψεις να δοκιμάζει και να προσαρμόζει το στυλ της. «Κάποια στιγμή αισθάνθηκα ότι πρέπει να δώσω ξανά έμφαση στο ελληνικό στοιχείο, γιατί στη Γερμανία έγινα αρκετά γεωμετρική, επειδή το απαιτεί η χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά η νεαρή καλλιτέχνης, υπογραμμίζοντας ότι ένας από τους στόχους της είναι να καταφέρει να μελλοντικά να μοιράσει ισότιμα τη ζωή της σε Ελλάδα και εξωτερικό, προκειμένου να βρίσκεται και να δημιουργεί στη χώρα μας τους μισούς μήνες το χρόνο.

Η έκθεση «re-leaf» λειτουργεί καθημερινά (19.00 - 00.00) και θα διαρκέσει έως 4 Αυγούστου 2019.