Συνέντευξη της εικαστικού Βένιας Δημητρακοπούλου με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης «Αρχέγονο Μέλλον (Ύλη, Λόγος, Ήχος)» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

«Η τέχνη αμβλύνει τις γωνίες της ψυχής μας»

Γνωστή κυρίως από το μνημειώδες έργο της «Προμαχώνες» που κοσμεί τον αύλειο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η Βένια Δημητρακοπούλου έρχεται στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Σύρου για να παρουσιάσει μία ακόμη πτυχή της καλλιτεχνικής της οντότητας.

Ο εικαστικός κόσμος της Βένια Δημητρακοπούλου είναι πλασμένος από ηφαιστειακή πέτρα, ορείχαλκο, πηλό, μάρμαρο, μέταλλο και φως, κινεζικό χειροποίητο χαρτί και ήχο. Σε αυτόν πρωταγωνιστούν η Ύλη, ο Λόγος και ο Ήχος. Η ίδια εξερευνά τον κόσμο της με αρχαιολογική διάθεση, επιδιώκοντας να εντοπίσει τις ρίζες του. Η «ανασκαφή» της φέρνει στο φως έναν διάλογο μεταξύ ευθραυστότητας και σταθερότητας, εφήμερου και αιώνιου και τελικά τις «ρίζες» ενός Αρχέγονου Μέλλοντος.

Με αφορμή την ομότιτλη επιτυχημένη τριλογία εκθέσεων στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Antonino Salinas στο Παλέρμο (16 Νοεμβρίου 2018 έως 3 Φεβρουαρίου 2019), στο Ίδρυμα Sandretto Re Rebaudengo στο Τορίνο (21 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2019) και στο Museo Sartorio και στο Castello di San Giusto στη Τεργέστη (12 Απριλίου έως 14 Ιουνίου 2019) η Βένια Δημητρακοπούλου παρουσιάζει στην Πινακοθήκη Κυκλάδων μια σύνοψη των τριών αυτών εκθέσεων, η οποία αποτελεί και μια συμπυκνωμένη  παρουσίαση ενός πολύ σημαντικού κεφαλαίου της δουλειάς της. Η έκθεση πραγματοποιείται  με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αντωνίου Ε. Κομνηνού.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν δημιουργίες της περισσότερο εσωστρεφείς, που εστιάζουν στις προσωπικές σκέψεις, τα όνειρα και τις επιθυμίες, χωρίς να  λείπει και το ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην κοινωνία, όπως διακρίνεται στις -βασισμένες σε μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν την κρίση- εγκαταστάσεις. Και χωρίς βεβαίως να απουσιάζουν από τη σφαιρική αυτή παρουσίαση της δουλειάς της εικαστικού οι ήρωες της ελληνικής αλλά και της προσωπικής της μυθολογίας σε συνδυασμό με  ήχους που δοκιμάζουν να υποκαταστήσουν την ύλη. 

Σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη», η Βένια Δημητρακοπούλου μας εισάγει στο ιδιαίτερο εικαστικό σύμπαν, ενώ αναφέρεται τόσο στη σχέση της με το νησί της Σύρο, όσο και στο ρόλο που κατέχει η Τέχνη τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό.

Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές της τριλογίας σας, που θα συνομιλήσουν από 20 Ιουλίου έως 1 Σεπτεμβρίου με το φιλότεχνο κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων;

«Η τριλογία «Αρχέγονο Μέλλον» έλαβε χώρα την περασμένη χρονιά σε τρεις πόλεις της Ιταλίας. Κάθε πόλη είχε διαφορετικούς πρωταγωνιστές. 

Στο Παλέρμο, στο Museo Archeologico Antonino Salinas, όπου πρωταγωνιστούσε η Ύλη, επιχείρησα ένα διάλογο μεταξύ του εφήμερου και του αιώνιου, του εύθραυστου και του ανθεκτικού με τον τρόπο που η αρχαιολογία φέρνει στο φως την ύλη στο παρόν.

Στο Τορίνο, στην Gallery της Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, σε αυτό το κτίριο μινιμαλιστικής αρχιτεκτονικής με τις καθαρές λευκές του επιφάνειες, σαν άγραφες σελίδες, πρωταγωνιστής ήταν ο Λόγος.

Τέλος, στην Τεργέστη, όπου ολοκληρώθηκε η τριλογία των εκθέσεων σε δύο χώρους ταυτόχρονα, στο Museo Sartorio και στο Castello di San Giusto, όλα ενώθηκαν σε ένα σύνολο, με την προσθήκη του ήχου. Ο Ήχος που ξυπνά τη μνήμη μ' ένα τρόπο άμεσο και απρόσμενο.

Μία σύνοψη των τριών αυτών εκθέσεων θα παρουσιαστεί στη Σύρο, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να «ξεφυλλίσουν» με τις αισθήσεις της όρασης και της ακοής ως ολότητα τις «ρίζες» ενός Αρχέγονου Μέλλοντος. Τα εγκαίνια της έκθεσης ήταν προγραμματισμένα για τις 26 Ιουλίου, ωστόσο η ημερομηνία άλλαξε, καθώς η προηγούμενη από τη δική μου έκθεση ματαιώθηκε.

Ποια η σχέση σας με τη Σύρο και για ποιους λόγους επιλέξατε την Πινακοθήκη Κυκλάδων για την παρουσίαση των έργων σας;

«Η σχέση μου με τη Σύρο πηγαίνει πολύ πίσω. Από μικρό παιδί ερχόμασταν εδώ τα καλοκαίρια με τη μητέρα μου και τα αδέρφια μου. Είχαμε δε, μια δασκάλα που μας έμαθε Γαλλικά, η οποία ήταν από εδώ και την οποία επισκέπτομαι κάθε φορά που έρχομαι. Έχω συνδέσει τη Σύρο με πολλές ωραίες αναμνήσεις, χιλιάδες μυρωδιές και ήχους… Είμαι πολύ συγκινημένη και χαρούμενη που αυτή η σημαντική για μένα τριλογία εκθέσεων παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μου, εδώ στην όμορφη Σύρο».

Πώς βλέπετε την ελληνική εικαστική σκηνή; Ποιες οι διαφορές ως προς την αντιμετώπιση που τυγχάνει η τέχνη στο εξωτερικό;

«Έχουμε πάρα πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς. Αυτό που λείπει όμως, είναι το πλαίσιο στήριξης και ανάδειξής αυτών. Στο εξωτερικό η παιδεία έχει συμβάλει ώστε η τέχνη να κατέχει στην κοινωνία την θέση που της αρμόζει. Τις Κυριακές, ας πούμε, βλέπει κανείς τις οικογένειες να κάνουν ουρές μέσα στο κρύο προκειμένου να δουν μία έκθεση».

Η τέχνη τι ρόλο μπορεί να παίξει σήμερα;

«Νομίζω πως σήμερα περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη ο κόσμος από την τέχνη. Η τέχνη αμβλύνει τις γωνίες της ψυχής μας. Σε αυτό το νησί που έχει μεγάλη παράδοση πολιτισμού ο κόσμος το γνωρίζει καλά αυτό. Η τέχνη δημιουργεί ανάταση, δίνει ελπίδα και όταν αυτό συμβαίνει, τα πράγματα, έστω για λίγο, μοιάζουν πιο εύκολα».

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Αρχέγονο Μέλλον» της Βένιας Δημητρακοπούλου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019 και ώρα 20:30.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά: 10:30-13:00 & 18:00-22:00 (Δευτέρα κλειστά).