«Οδοιπορικό» στην Ελλάδα μέσα από τις αναμνήσεις και τη ζωγραφική ματιά του Ανδρέα Παταριά

Έμφαση στο λιμάνι της Ερμούπολης

Την ομορφιά του ελλαδικού χώρου μεταφέρει στον καμβά του ο Αντρέας Παταριάς, «εραστής» της ζωγραφικής από πολύ νεαρή ηλικία, αλλά και λάτρης της Σύρου, η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης των πιο πρόσφατων έργων του.

Το «οδοιπορικό» του σε διάφορα μέρη της Ηπειρωτικής και Νησιωτικής Ελλάδας, αλλά και η προσωπική διαδρομή του στα μονοπάτια της τέχνης, από το 1995 έως και σήμερα, παρουσιάζονται στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2019».

Ο κ. Παταριάς, συνταξιούχος φαρμακοποιός, ξεκίνησε να ζωγραφίζει από τα φοιτητικά του χρόνια, ωστόσο η επαφή του με τη ζωγραφική έγινε στενότερη μετά το τέλος των επαγγελματικών υποχρεώσεών του. Η αγάπη του για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τόπο καταγωγής της συζύγου του, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του να εκθέσει για πρώτη φορά έργα του στο νησί της Σύρου.

Στην έκθεση με τίτλο «Οδοιπορικό» το κοινό θα θαυμάσει έργα εμπνευσμένα από παραστάσεις, φωτογραφίες και εικόνες, που ο καλλιτέχνης κράτησε στο μυαλό του από μέρη με τα οποία συνδέθηκε είτε ως κάτοικος, είτε ως επισκέπτης.

«Ο χώρος και η ατμόσφαιρα του Νεωρίου με εντυπωσιάζουν»

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο λιμάνι της Ερμούπολης, όπου κυρίαρχο ρόλο έχουν τα τάνκερ. «Πάντα με εντυπωσίαζαν αυτά τα τεράστια πλοία και όταν αντίκρισα ένα από πολύ κοντά μέσα στη δεξαμενή “ΒΙΟΛΑΝΤΩ” ένιωσα δέος στη θέα του τεράστιου όγκου που πρόβαλε μπροστά μου. Αποφάσισα ότι η εικόνα αυτή έπρεπε να τη μεταφέρω στον καμβά και έτσι άρχισα να περιεργάζομαι τα προς επισκευή τάνκερ και τους γερανούς στο Νεώριο, και να σκέφτομαι τον καλύτερο δυνατό τρόπο να τα αποτυπώσω», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παταριάς.

Το παλαιότερο έργο που παρουσιάζεται δημιουργήθηκε το ’95-96 και αποτυπώνει την Ξάνθη, πόλη στην οποία μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τη φοίτησή του στο Δημοτικό Σχολείο. «Οι πίνακές του εκτίθεται με χρονολογική σειρά, με στόχο ο θεατής να ακολουθήσει τη διαδρομή μου και παράλληλα την καλλιτεχνική μου εξέλιξη», σημειώνει ο κ. Παταριάς.

Ο χώρος του Ναυπηγείου της Σύρου, στην οποία μένει περίπου έξι μήνες το χρόνο, τον ελκύει και τον εμπνέει. «Από την πρώτη κιόλας στιγμή με εντυπωσίασαν ο όγκος των καραβιών, οι κουβέντες των εργαζομένων του Νεωρίου και όλη η ατμόσφαιρα που αυτό αποπνέει» προσθέτει, καθιστώντας γνωστό ότι τα έργα αυτά συνθέτουν την τελευταία θεματική ενότητα με την οποία ολοκληρώνεται η έκθεση.

Στην ερώτηση, ποια από τις πόλεις που αποτυπώνονται στον καμβά, κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του, ο κ. Παταριάς σημειώνει πως τόσο η Ξάνθη, στην οποία έχησε τα παιδικά του χρόνια, όσο και η Σύρος, στην οποία πλέον ζει ένα μεγάλο διάστημα, αποτελούν για τον ίδιο δύο μεγάλες αγάπες, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεχωρίσει.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά (11:00–14:00 & 19:00–22:00) και θα διαρκέσει έως τις 10 Αυγούστου 2019.