Έκθεση ζωγραφικής του Ιωάννη Β. Μπακέλα στην Άνδρο

«Η εκδίκηση του πλαστικού»

  • Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2019 - 06:26

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Η εκδίκηση του πλαστικού» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2019. Τα έργα του καλλιτέχνη Ιωάννη Β. Μπακέλα εκτίθενται στην αίθουσα του Πολυχώρου Κορθίου, που θεμελίωσε ο τέως Δήμαρχος Ιωάννης Γλυνός και γι’ αυτό αφιερώνεται στη μνήμη του.

«Οι προϊστορικοί Κυκλαδίτες νησιώτες αφομοίωσαν το μάρμαρο ως υλικό εκλογής στα καλλιτεχνήματα της Γεωμετρικής Περιόδου, προφανώς επειδή αφθονεί σε ολόκληρο το Μεσογειακό περιβάλλον. Οι καμπύλες, γωνίες και αναλογίες του ανθρώπινου σώματος ανέκαθεν εγείρουν φιλότεχνες εμπνεύσεις, πιθανότατα επειδή αντανακλούν τις απεριόριστες πτυχές του Ωραίου, που εκτείνονται από τα αμελητέα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά μέχρι τις οικουμενικές αρχέτυπες μορφές.

Από την Προαρχαϊκή Εποχή μια απροσμέτρητη διαδοχή από ποικίλα υποστρώματα εξυπηρέτησαν τον ρόλο του φυσικού υπόβαθρου των έργων τέχνης. Το πλαστικό αντιπροσωπεύει ένα τεχνητό υλικό που προήγαγε το σύγχρονο βιοτικό επίπεδο.

Εκθέτοντας ανεξερεύνητα χαρακτηριστικά αυτού του βιομηχανικού προϊόντος, ο απώτερος στόχος μου δεν είναι να προβάλω εναλλακτικές προοπτικές αξιοποίησής του, αλλά επιπλέον να προβληματίσω την κοινή γνώμη σε επιμέρους ζητήματα έμπρακτης εφαρμογής της “κουλτούρας της ανακύκλωσης”:

Από τις καταβολές του είδους μας, σε κάθε πρώτη επαφή με νέα υλικά, τα οποία επίκειται να αφομοιωθούν στην εξελικτική και / ή πολιτισμική μας πρόοδο, εκείνο που όλοι χρειαζόμαστε κατ’ επανάληψη, είναι η ικανότητα να διακρίνουμε μεταξύ

χρήσης και κατάχρησης. Η διαφορά μεταξύ διαφήμισης και παιδείας εστιάζει στην ιδιότητα της πρώτης απλώς να καθοδηγεί, σε αντιπαραβολή τη δεύτερη, η οποία εναλλακτικά παρέχει επιλογές.

 Κατά τη γνώμη μου, η Τέχνη, τουλάχιστον εμβολιάζει τις επιλογές αυτές με ελευθερία….», αναφέρει, χαρακτηριστικά, ο κ. Μπακέλας, σχετικά με τον στόχο της έκθεσής του.