Το νέο Παιδικό Εικαστικό Εργαστήριο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εισάγει τους μικτούς φίλους του στο εορταστικό πνεύμα

Μια βόλτα στον μαγικό κόσμο των Χριστουγέννων

Δημιουργικές προτάσεις με γιορτινή απόχρωση που θα τους βοηθήσουν να ντύσουν με έναν πιο προσωπικό μανδύα τα φετινά Χριστούγεννα προσφέρει στους μικρούς καλλιτέχνες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων ο νέος διαδικτυακός κύκλος μαθημάτων του Παιδικού Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Μέσω της διαδικτυακής μορφής της, η δράση δίνει και πάλι την ευκαιρία στα παιδιά του νησιά αλλά και σε μικρούς φίλους του Σύρος – Πολιτισμός από όλη την Ελλάδα, ηλικίας 6-12 ετών,  να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους στο σπίτι, ξεδιπλώνοντας παράλληλα τα ταλέντα τους.

Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται και πάλι από αξιόλογους εθελοντές εικαστικούς της Σύρου, που με στόχο να δώσουν στα παιδιά τη δυνατότητα ενός αισιόδοξου συνδυασμού της φαντασίας με την πραγματικότητα και μιας βόλτας στον μαγικό κόσμο των Χριστουγέννων.

Χριστουγεννιάτικη κάρτα

Στο πρώτο μάθημα του εργαστηρίου, η Ματίνα Μάμαλη μας ταξίδεψε στην παράδοση της Χριστουγεννιάτικης κάρτας και μας έδειξε βήμα-βήμα πώς μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας κάρτα με μικτή τεχνική, ζωγραφική και κολλάζ. Στην έναρξη του μαθήματος, η εικαστικός μοιράστηκε με τα παιδιά πληροφορίες για την πρώτη εμφάνιση της χριστουγεννιάτικης κάρτας.

Η ιστορία της ξεκινάει στο Λονδίνο του 1843, όταν φτιάχτηκε μια από τις πρώτες ευχετήριες Χριστουγεννιάτικες κάρτες που τυπώθηκαν μαζικά για εμπορική χρήση, με σχεδιαστή τον Βρετανό ζωγράφο John Callcott Horsley (1817 – 1903), ύστερα από παρακίνηση του Sir Henry Cole (πρώτου διευθυντή του Μουσείου Victoria and Albert), που είχε την ιδέα να στείλει εκείνη τη χρονιά τις χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες ευχές του σε εικόνα.

Στη συνέχεια, η κ. Μάμαλη κάλεσε τα παιδιά να πάρουν ψαλίδια, μολύβια, γόμες, κόλλες και απλά υλικά που υπάρχουν στο σπίτι τους, όπως κορδέλες, ξυλάκια χρωματιστά και χαρτί περιτυλίγματος για δώρα και να φτιάξουν τις δικές τους ευχετήριες κάρτες.

“Ζωγραφίζουμε κάρτα Χριστουγέννων με Άγγελο”

Στο δεύτερο μάθημα, ο Γιάννης Δανέλης μας μίλησε για την απεικόνιση των Αγγέλων στην τέχνη της ζωγραφικής και μας έδειξε βήμα - βήμα πώς να ζωγραφίσουμε μια κάρτα με Άγγελο για να στείλουμε τις Χριστουγεννιάτικες μας ευχές σε οικεία και αγαπημένα μας πρόσωπα. Ανατρέχοντας στην ιστορία της τέχνης, ο εικαστικός κατέστησε γνωστό ότι μεγάλοι ζωγράφοι έχουν αποτυπώσει αγγέλους στα έργα τους όπως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο οποίος ζωγράφισε μια σειρά από πολύ όμορφους αγγέλους. Σύμφωνα με τη σημειολογία, οι άγγελοι είναι πλάσματα που μεταφέρουν μηνύματα από τον κόσμο του Θεού στον κόσμο των ανθρώπων.

Υπενθυμίζεται ότι, τα μαθήματα του Παιδικού Εικαστικού Διαδικτυακού Εργαστηρίου αναρτώνται κάθε Σάββατο στις 12:00, στη σελίδα του «Σύρος-Πολιτισμός».