Καταξιωμένοι εικαστικοί καλλιτέχνες και μουσικοί σε διάλογο με τον τοπικό πολιτισμό των Υστερνίων, στο πλαίσιο του Isternia Tinos /ZIG ZAG Festival 2021

Εβδομάδα Σύγχρονου Πολιτισμού στην Τήνο

Σαράντα Έλληνες και Διεθνείς καλλιτέχνες συναντιούνται φέτος στο νησί της Τήνου και μεταμορφώνουν το παραδοσιακό χωριό των Υστερνίων σε έναν ζωντανό εικαστικό καμβά.

Το Isternia Tinos/ ZIG ZAG Festival 2021 σε επιμέλεια Γιώργου Γεωργακόπουλου, Ελίνας Δάλλα, Φωτεινή Καπίρη και διοργάνωση της CHEAPART, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Τήνου.

Το φεστιβάλ, που πραγματοποιείται από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 25 Ιουλίου, προτείνει μέσα από καλλιτεχνικές εκθέσεις και εκδηλώσεις έναν νέο τρόπο προσέγγισης της Τηνιακής ιστορίας, αλλά και τη δημιουργία σχέσης των κατοίκων και των επισκεπτών με το νησί. Σημειώνεται πως, αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου Στέρνα fringe festival που διεξήχθη στα Υστέρνια της Τήνου το διάστημα 2015-2018.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Σύγχρονου Πολιτισμού, το κοινό έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την έκθεση, «Έμψυχο Μάρμαρο/ living marble/ Beseelter Marmor», εγκαταστάσεις, γλυπτά, οπτικές παρεμβάσεις, μουσικές εκδηλώσεις σε κτίρια και στο δημόσιο χώρο στα Υστέρνια.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης βιωματική επίδειξη μαρμαροτεχνίας από τον Ονούφριο Δεσύπρη στο εργαστήριό του (24/07) , performance κλασικής μουσικής από τον Πέτρο Χρηστίδη (23/07), καθώς και ξενάγηση «Η πορεία της πέτρας: Από το Νταμάρι στο Μουσείο» από το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (23/07) και τέλος μια περιήγηση στην άγνωστη πλευρά των Υστερνίων από τον ιστορικό ερευνητή Κώστα Δανούση (24/07).

«Έμψυχο Μάρμαρο»

Όπως ο αγώνας του καλλιτέχνη που από το τίποτα φτιάχνει έναν ολόκληρο κόσμο, έτσι μια άψυχη πέτρα μπορεί να μετουσιωθεί σε έργο τέχνης.

Η σχέση του ανθρώπου με την πέτρα που αποτελεί εκτός από ταπεινό δομικό υλικό την πρώτη ύλη για τη δημιουργία πολιτιστικών αριστουργημάτων είναι η αφορμή της έκθεσης “Έμψυχο Μάρμαρο”. Η ταπεινότητα του υλικού και το τραχύ τοπίο αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες που ερμηνεύουν με διαφορετικούς τρόπους τον αγώνα για να δαμαστεί η πέτρα.

Στα Υστέρνια που αποτελεί μαζί με τον Πύρχο το κέντρο της μαρμαροτεχνίας της Τήνου σχεδιάστηκε η έκθεση “Έμψυχο Μάρμαρο”. 40 καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναδομούν τη σχέση τους με την ύλη σε ένα άγριο αλλά απρόσμενα φιλόξενο φυσικό τοπίο. ʼλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με γλαφυρή περιγραφή και με σύγχρονα μέσα δίνουν τη δική τους ερμηνεία σε έναν κόσμο φαινομενικά γνώριμο, αλλά ταυτόχρονα άγνωστο: Η μετάλλαξη της άψυχης πέτρας σε έμψυχο μάρμαρο είναι η συγκρότηση της σκέψης που δημιουργεί από το χάος το καλλιτεχνικό έργο.

Η έκθεση “Έμψυχο Μάρμαρο δεν περιορίζεται μόνο στον εκθεσιακό χώρο του Παλαιού Ιατρείου Υστερνίων, αλλά δημιουργεί παράλληλα έναν απρόσμενο εικαστικό περίπατο μέσα και γύρω από τα σοκάκια των Υστερνίων δίνοντας στο θεατή τη δυνατότητα να εξερευνήσει όχι μόνο την τέχνη, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο, τις καμάρες, τα υπέρθυρα και τη μοναδική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Το « Έμψυχο Μάρμαρο/ Beseelter Marmor/ living marble» αποτελεί το εκθεσιακό μέρος του φεστιβάλ.

Ανακαλύπτοντας τα Υστέρνια της Τήνου

Τα Υστέρνια, το λευκό χωριό σκαρφαλωμένο στο βουνό σε υψόμετρο 310 μέτρων, βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του νησιού που είναι γνωστό στην Τήνο ως Έξω Μεριά. Απέχουν 25 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Τήνου και μόλις 2 χιλιόμετρα από τον Πύργο, το χωριό του Γιαννούλη Χαλεπά. Υπήρξαν το δεύτερο σημαντικότερο κέντρο της μαρμαροτεχνίας στην Τήνο μετά τον Πύργο, αναδεικνύοντας σπουδαίους Έλληνες μαρμαρογλύπτες (Γ & Ι. Βιτάλης, Λ. Σώχος, Λ. Λαμέρας). Τα τελευταία χρόνια, τα Υστέρνια έχουν αναδειχθεί ως σημαντικός τόπος διαμονής μουσικών, εικαστικών καλλιτεχνών και λογοτεχνών, Ελλήνων και ξένων.

Συμμετέχουν: Παναγιώτα Αντωνοπούλου, Ανδρέας Βέμπος, One Bran, Βασίλης Γαλάνης, Ελένη Γλύνη, / Νίκος Γραικός, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Ελένη Μουζακίτη, Δημήτρης Λεμπέσης, Μάρω Φασουλή, Γιώργος Χαρβαλιάς σε επιμέλεια Έφης Μιχάλαρου / Μαριαλίζα Κάμπη, Ορέστης Καραλής, Μαρίλια Κολίμπρη, Δημήτρης Κοντοδήμος, Θεοδώρα Μαλάμου, Φιόνα Μουζακίτη, Δημοσθένης Μπογιατζής, Κατερίνα Μπότσαρη, Μαρία Ελένη Μπούκα, Φραντζέσκα Μπούτση, Νίκλας Αθανασόπουλος, Δέσποινα Πανταζή, Γιώργος Πρεντζάς, / Δημήτρης Προκοπίου σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Αργιανά / Bassment Rats, Έλιο Σαμαρά, Γιάννης Σκαλτσάς, Barbara Sturm, Κλεοπάτρα Τσαλή, Ελένη Τσαμαδιά, Μιχαήλ Τζέτζιας, Σωτήρης Φωκέας, Marion Fischer, Θάνος Φούντας, Δημήτρης Χρηστίδης, Dimitri Yin.