Έκθεση του Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπείου και της Λέσχης Φωτογραφίας Σύρου

Το παλαιό και το σύγχρονο πρόσωπο του Πισκοπειού

Το Πισκοπειό του χθες και του σήμερα αναδεικνύεται μέσα από την ομώνυμη φωτογραφική έκθεση που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Επισκοπείου σε συνεργασία με τη Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Σύρου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Οι επισκέπτες της Αίθουσας «Γιάννη & Ελένης Βάτη», στην Ερμούπολη, θα θαυμάσουν 108 φωτογραφίες που περιλαμβάνουν τη φύση, τα κτίρια (παλαιά και νέα), πρόσωπα και   εικόνες από την αγροτική ζωή στο Πισκοπειό και τα Μάλια.

Μεταξύ των έργων, περιλαμβάνονται 56 φωτογραφίες που προέρχονται από το προσωπικό αρχείο των κατοίκων της περιοχής. Οι άνθρωποι της Λέσχης τις επέλεξαν από ένα σύνολο 200 παλαιών φωτογραφιών και τις επεξεργάστηκαν για τις ανάγκες της έκθεσης. Το υλικό της συμπληρώνεται με 52 νέες έγχρωμες φωτογραφίες από το φακό των μελών της Λέσχης Φωτογραφίας.

Το κοινό έχει επίσης την ευκαιρία να δει παλαιό φωτογραφικό υλικό που παραχωρήθηκε στον Σύλλογο από την Εφορεία των Γενικών Αρχείων του Κράτους από τα αρχεία Ροδοκανάκη-Κρίνου, Κωνσταντίνου Ραϊση και άλλων, που έχει αρχειοθετηθεί εκεί.

Ως εκ τούτου, μέσα από την έκθεση οι παλαιότεροι θα θυμηθούν πρόσωπα και πράγματα και θα δουν το Πισκοπειό να «αλλάζει» μέσα στα χρόνια.

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται, επιλέχτηκαν από τους ανθρώπους της Λέσχης Φωτογραφίας με κριτήριο το δικό τους μάτι και είναι αυτές που κατά τη γνώμη τους είχαν την μεγαλύτερη αξία. Άλλες δεν μπόρεσαν να εκτεθούν λόγω των μικρών διαστάσεων και της παλαιότητάς τους.

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπείου, Δημήτρης Γρυπάρης ευχαριστεί ιδιαίτερα την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η οποία βοήθησε οικονομικά για την εκτύπωση των καινούριων φωτογραφιών αλλά και την αναπαραγωγή του παλαιότερου υλικού που παρουσιάζεται στην Έκθεση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει τόσο στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη για την παραχώρηση της Αίθουσας Βάτη, όσο και στα μέλη της Λέσχης Φωτογραφίας τα οποίοι κοπίασαν μαζί με τα μέλη του Συλλόγου για το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου είναι η επανάληψη μέρους της έκθεσης στο χώρο της Παναγίας Επισκοπιανής που αποτελεί την έδρα του, καθώς και η έκθεση κάποιων φωτογραφιών σε μόνιμη βάση, εφόσον δοθεί η απαραίτητη άδεια από την Καθολική Επισκοπή Σύρου.

Η έκθεση «Πισκοπειό του χθες και του σήμερα» λειτουργεί καθημερινά (11:00 – 13:00 & 18:00 – 21:00) και θα διαρκέσει έως 7 Σεπτεμβρίου 2021.