1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου “Paris-Paros”

  • Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:20

Παριζιάνικος αέρας θα φυσήξει τις επόμενες ημέρες στην αίθουσα του Αρχιλόχου στην Παροικιά της Πάρου, όπου και θα φιλοξενηθεί το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου “Paris - Paros”.

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από 1 έως 4 Οκτωβρίου και έχει ως στόχο να γίνει η Πάρος ένας διεθνής προορισμός για τον κινηματογράφο και τις τέχνες, και αφετέρου, το Παρίσι να αποτελέσει πόλο έλξης και έμπνευσης για τους Παριανούς καλλιτέχνες.

Επιδιώκεται επίσης η έναρξη προγράμματος φιλοξενίας (residency) για τον κινηματογράφο και το Video Art στο Κυκλαδίτικο νησί της Πάρου.

Το πρόγραμμα «residency» θα φιλοξενήσει μια επίλεκτη ομάδα διεθνών καλλιτεχνών που εργάζονται σε φιλμ / βίντεο, για ένα εντατικό project συνεργασίας μεταξύ του Παρισιού και της Πάρου, και έπειτα με όλα τα λιμάνια της Ευρώπης που έχουν Ελληνική καταγωγή.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την Sabrina Botbol, ATELIER inne-DIT, με τον Νικόλα Στεφάνου, Parosweb, και συνδιοργανώνεται με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αρχίλοχος», το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την ΚΔΕΠΑΠ, το Δήμο Πάρου και τον Επίτιμο Πρόξενο της Γαλλίας στη Σύρο.

“Έρως και Φιλία”

Η φετινή έκδοση του Paris-Paros θα τιμήσει τα έργα του Νίκου Ζάππα (Video Art, Mixed Media και ζωγραφική). Ειδικότερα, θα περιλαμβάνει θεματικές προβολές ταινιών μεγάλου μήκους - το φετινό θέμα είναι "ΕΡΩΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ", προβολές ταινιών με θέμα το κρασί, στο οινοποιείο Μωραΐτη, ειδικό αφιέρωμα στους Παριανούς καλλιτέχνες.

Παρότι το φεστιβάλ «Παρίσι-Πάρος» έχει διεθνή εμβέλεια, πραγματοποιείται σε τοπικό πλαίσιο της Πάρου, η οποία διαθέτει πολλά εσωτερικά και εξωτερικά θέατρα.

Το φεστιβάλ, κίνητρο έχει την καλλιέργεια της πολιτιστικής ανταλλαγής προς την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού στο διεθνές κοινό. Σε επόμενη έκδοση, τόσο οι συμβατικοί, όσο και οι αναδιαρθρωμένοι χώροι γύρω από την Πάρο, θα χρησιμοποιηθούν για προβολές σε μια προσπάθεια να φωτιστεί, ο ιστορικός και πολιτιστικός πλούτος του νησιού.

Στα επόμενα χρόνια, το «Παρίσι-Πάρος» έχει ως στόχο να γίνει η Πάρος ένας προορισμός για τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες, και το Παρίσι μια φιλόξενη πόλη για Παριανούς καλλιτέχνες.

Η πρώτη έκδοση του “Paris-Paros” γίνεται με μηδενικό προϋπολογισμό. Όλες οι ταινίες είναι ευγενή προσφορά των παραγώγων τους, και οι προσκαλεσμένοι μας ταξιδεύουν με δικά τους έξοδα. Ευχαριστούμε τα ξενοδοχεία Parian Village και Pandrossos για την ευγενή χορηγία καταλυμάτων.

Δεν ήταν δυνατόν να γίνουν Ελληνικοί υπότιτλοι στις ταινίες: όλες είναι είτε στα Γαλλικά με Αγγλικούς υπότιτλους, είτε στα Αγγλικά με Γαλλικούς υπότιτλους.

Το πρόγραμμα των τεσσάρων ημερών θα αναρτηθεί αναλυτικά στον Ιστότοπο www.paris-paros.eu

H παρακολούθηση του φεστιβάλ είναι δωρεάν αλλά απαιτεί την προεγγραφή που μπορεί να γίνει online.