Το 5ο Syros International Film Festival «γκρεμίζει τη σταθερή αντίληψή μας για την «κανονικότητα»

Μια ασυνήθιστη κινηματογραφική εμπειρία

Τις διαφορετικές αποχρώσεις της αμερικανικής φράσης «Cracking Up», που παραπέμπει στο διαταραγμένο, το ξεκαρδιστικό, αλλά και σε καθετί που γκρεμίζει τη σταθερή αντίληψή μας για την «κανονικότητα» φιλοδοξεί να αποτυπώσει το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF).

Μία ευρεία γκάμα κινηματογραφικών ειδών σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους του νησιού, θα προβάλλει και φέτος το Syros International Film Festival.

Διανύοντας τον πέμπτο χρόνο παρουσίας του στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός» και έχοντας τύχει μέχρι σήμερα της εκτίμησης τόσο από το σινεφίλ κοινό του νησιού, όσο και από τον κόσμο του εγχώριου και διεθνούς κινηματογράφου, το φεστιβάλ θα διεξαχθεί φέτος από 14 έως 19 Ιουλίου, με ένα πρόγραμμα αποκλειστικά διαδοχικών προβολών, όπου το κοινό θα περιηγείται από ταινία σε ταινία, από εμπειρία σε εμπειρία.

Το πρόγραμμα ταινιών και περφόρμανς θα επιμεληθούν διαφορετικοί καλλιτέχνες, συγκεντρώνοντας ταινίες που προέκυψαν από διαφορετικά μοντέλα παραγωγής, από το χθες και το σήμερα, από την Ελλάδα και τον κόσμο – όλα σε ένα σκηνικό.

Για άλλη μια χρονιά, το SIFF συνδέεται με τη Σύρο, αξιοποιώντας μια σειρά από πολλούς διαφορετικούς χώρους του νησιού, μέσα και έξω από την Ερμούπολη. Φέτος, θα πραγματοποιηθούν προβολές στο ναυπηγείο του Ταρσανά, στην παραλία Κόμητο, στο παλιό βυρσοδεψείο, στο θερινό κινηματογράφο «Παλλάς», στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Αθανάσιου στην Άνω Σύρο, στην Ποσειδωνία (drive-in), στο λατομείο της Σύρου και σε άλλα σημεία.

Επιλογές από τα δρώμενα

Το φετινό θέμα «Cracking Up» γίνεται η αφετηρία για να εξερευνήσουν μαζί, διοργανωτές και κοινό, την παράφορη, ξέφρενη και ζωογόνο δύναμη του να βλέπεις και να κάνεις σινεμά.

Το πρόγραμμα ταινιών, περφόρμανς και εργαστηρίων, καθώς και οι μοναδικές τοποθεσίες, μας καλούν να ξανασκεφτούμε τα όρια του κινηματογράφου, μέσα από μια ασυνήθιστη εμπειρία που απευθύνεται σε όλες μας τις αισθήσεις ταυτόχρονα.

Ξεχωρίζουν η λευκή επιταγή στη σκηνοθέτιδα της αβάν-γκαρντ Martha Colburn και εργαστήρι stop-motion animation, καθώς και ένα πρόγραμμα προβολών με την επιμέλεια του ανθρωπολόγου και σκηνοθέτη Philip Cartelli και της Mariangela Ciccarello, που θα παρουσιάσουν τα works-in-progress τους.

Στις εκδηλώσεις της πέμπτης διοργάνωσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μία οπτικοακουστική παράσταση από τους Elektronik Meditation, (μια συνεργασία των Γιάννη Αναστασάκη και Σαβίνας Γιαννάτου) και drive-in προβολές δύο ταινιών (ενός ελληνικού φιλμ νουάρ και του «Ηδονοβλεψία» [Peeping Tom] – μιας κλασικής ταινίας για τη διαστροφή.)

Ο παγκοσμίως γνωστός DJ και μουσικός παραγωγός Yves Tumor παρουσίαζει τη μουσική που έγραψε έπειτα από ανάθεση του SIFF για την προβολή της κλασικής ιαπωνικής βωβής ταινίας «A Page of Madness» (1926), σε μια μοναδική ζωντανή περφόρμανς.

Το φεστιβάλ θα κλείσει σε μια πολύ ιδιαίτερη τοποθεσία, στον Πολιτιστικό Χώρο «Μάνος Ελευθερίου» - πρώην Λατομείο Καραβέλα, με μια περφόρμανς, εμπνευσμένη από την ινδονησιακή παράδοση του «γκαμελάν». Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Άντης Σκορδής, η ορχήστρα Γκαμελάν της Σύρου, Mike Cooper και Xavier Querel.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επίσης βασίζεται στην ευγενική υποστήριξη και συνεργασία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και άλλων τοπικών και διεθνών φορέων, όπως ο Δήμος της Σύρου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, η κοινότητα της Σύρου, καθώς και μεμονωμένοι δωρητές.